Рішення
від 03.04.2024 по справі 577/969/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/969/24

Провадження № 2-о/577/91/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Буток Т.А.

присяжних Полякової Н.В.

Круподер Г.В.

при секретарі Кузнєцовій О.Л.

з участю представника ОСОБА_1

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в місті Конотоп цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: відділ «Служба у справах дітей», як орган опіки та піклування Конотопської міської ради Сумської області, ОСОБА_3 про усиновлення дитини,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_2 звернувся до суду з вищевказаною заявою про усиновлення дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та внесення змін в актовий запис про його народження. Свої вимоги обґрунтовує тим, що у 2023 році зареєстрував шлюб з ОСОБА_3 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_5 ). Проте вони проживають однією сім`єю 11 років, ведуть спільне господарство, піклуються один про одного, мають спільний бюджет та побут. Також виховують двох спільних доньок: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Мати дитини ОСОБА_3 не заперечує проти усиновлення, відомості про батька дитини записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Родина заявника проживають та зареєстровані з 04.12.2015 року за адресою: АДРЕСА_1 , в житловому будинку, що належить заявнику на праві приватної власності. Для виховання та розвитку дитини створені належні умови. За станом здоров`я заявник придатний бути усиновлювачем, він має постійну роботу, працює водієм на ФОП ОСОБА_8 та отримує постійний стабільний дохід. До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Він ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_2 та його представник ОСОБА_1 , кожен окремо, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі та просять задовольнити.

Представник заінтересованої особи відділу «Служба у справах дітей», як органу опіки та піклування Конотопської міської ради Сумської області, ОСОБА_9 заявлені вимоги підтримує в повному обсязі, вважає, що усиновлення здійснюється в інтересах дитини, будь-яких перешкод для усиновлення не має.

Заінтересована особа ОСОБА_3 підтримує заявлені вимоги та просить задовольнити.

Суд, вислухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 25.03.2006 року Конотопським МРВ УМВС України в Сумській області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Конотоп Сумської області (а.с. 5-8).

Відповідно копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Чорноплатове Конотопського району Сумської області, батьком записано ОСОБА_10 , матір`ю - ОСОБА_11 (а.с. 10).

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження вбачається, що ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , відомості про батька записані відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України батьком записано ОСОБА_10 , матір`ю - ОСОБА_11 (а.с. 11-12).

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_11 уклали шлюб 28.09.2023 року у Шевченківському відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис № 1367 (а.с. 13).

Відповідно до нотаріально завіреної заяви 09.11.2023 року, ОСОБА_3 надала згоду на усиновлення її малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі зміною прізвища і по батькові, її чоловіком ОСОБА_2 (а.с.14).

З витягу про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб АДРЕСА_2 зареєстровані: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 (а.с. 15).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом спадкоємцем житлового будинку та господарчо-побутових будівель за адресою: АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_12 є його син ОСОБА_2 (а.с. 16).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав № 353308420 від 07.11.2023 року власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 є ОСОБА_2 (а.с. 17).

З висновку комунального некомерційного закладу Конотопської міської ради Сумської області «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка М. Давидова» за станом здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , може виконувати обов`язки усиновлювача (а.с. 20).

Відповідно до довідки комунального некомерційного закладу Конотопської міської ради Сумської області «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка М. Давидова», ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на диспансерному обліку у ортопеда з діагнозом: «S» подібний скаліоз ІІ ступеня (а.с 21).

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості" вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець м. Конотоп Сумської області, станом на 19.09.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 22).

З копії акту обстеження умов проживання, а саме: житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , житло розміщене на 1-му поверсі одно поверхового будинку, складається з 3-х кімнат, будинок облаштований необхідними меблями та побутовою технікою. Продуктами харчування родина забезпечена, як крупами, так і готовими стравами. Дитина має окрему кімнату, в якій належним чином облаштовані місця для відпочинку та навчання. Одяг та взуття в наявності в достатній кількості відповідно до сезону та потреб. Дитина забезпечена книгами, канцелярським приладдям, спортивним інвентарем, засобами особистої гігієни (а.с. 23, 24).

Згідно реєстру застрахованих осіб Головного управлінням ПФУ ОСОБА_13 отримує заробітну плату та сплачує внески для нарахування пенсії (а.с. 25, 26).

З висновку № 01-14/1330 від 15.12.2023 року вбачається, що орган опіки та піклування Конотопської міської ради Сумської області вважає усиновлення дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини (а.с. 18,19).

Перешкод, визначених ст. 212 СК України, для усиновлення заявником малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судом не встановлено.

Відповідно до ст. ст. 3, 4, 5, 7 Сімейного Кодексу України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Згідно ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст. 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Згідно з положеннями ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

У відповідності до ст. 211 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Згідно з положеннями ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків. Письмова згода матері на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Ст. 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Судом установлено, що дитина проживає у сім`ї заявника, а тому її згода на усиновлення в даному випадку не потрібна.

Відповідно до пункту 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що, вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин 1 - 3 статті 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

У відповідності зі ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до положень ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення неповнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 232 СК України з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

На підставі вищевикладеного, враховуючі всі надані заявником докази по справі, суд приходить до висновку, що звернення ОСОБА_2 до суду з заявою про усиновлення малолітнього ОСОБА_4 зумовлене саме його дійсним усвідомленим бажанням юридично оформити вже існуючі з дитиною родинні зв`язки (в якості батька), а його стан здоров`я та фінансові можливості дозволяють забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя та розвитку дитини, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Вирішуючи вимоги в частині внесення змін до актового запису, слід зазначити наступне.

У відповідності з ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою ст. 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно з ч. ч. 2, 3, 4 ст. 231 СК України якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення. Відповідно до ст. 234 CK України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Відповідно до підпункту 20 пункту 1 Розділу III Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану. Згідно з пунктом 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до ст. 228 СК України особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним. Відомості про усиновлення видаються судом лише за згодою усиновлювача, крім випадків, коли такі відомості потрібні правоохоронним органам, суду у зв`язку з цивільною справою чи кримінальним провадженням. Таємниця усиновлення забезпечується також відповідно до ст. 229-231 цього Кодексу. Особи, які розголосили таємницю усиновлення, несуть відповідальність, встановлену законом.

Оскільки вимоги в частині усиновлення визнані судом такими, що підлягають задоволенню, вимоги про внесення змін до актового запису також підлягають задоволенню, як такі, що відповідають інтересам дитини.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити, що заявник має право відкликати заяву про усиновлення до набрання чинності рішенням суду, наслідком чого є скасування рішення суду та залишення заяви про усиновлення без розгляду (ч. 6 ст. 314 ЦПК України).

Згідно із ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. 207, 211, 217, 219, 229, 232, 225 Сімейного Кодексу України, ст. ст. 12, 76-81, 89, 259, 263-265, 268, 310-314 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_2 про усиновлення дитини задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , усиновлювачем дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Внести у актовий запис № 05 від 22 листопада 2011 року, зроблений виконкомом Присеймівської сільської ради Конотопського району Сумської області, про народження ОСОБА_4 , наступні зміни, а саме: батьком записати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця м. Конотопа Сумської області, громадянина України; прізвище дитини « ОСОБА_4 » змінити на « ОСОБА_15 »; по батькові дитини " ОСОБА_4 " змінити на " ОСОБА_15 "; ім`я, місце та дату народження дитини залишити без змін.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду буде складено 04 квітня 2024 року.

Повне найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: відділ «Служба у справах дітей», як орган опіки та піклування Конотопської міської ради Сумської області, м. Конотоп, пр. Миру, 8, Сумської області, код ЄДРПОУ: 04057971.

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрована АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 .

Суддя Буток Т. А.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202963
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —577/969/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні