Ухвала
від 08.04.2024 по справі 735/51/22
КОРОПСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №735/51/22р.

Провадження по справі 2-о/735/39/2024р.

УХВАЛА

08 квітня 2024 року смт.Короп

Коропський районний суд Чернігівської області у складі судді Балаби О.А., перевіривши клопотання Червоненського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки та піклування Коропської селищної ради про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним,

в с т а н о в и в:

заява підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Підстав для залишення заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі не встановлено.

Законом України від 10 квітня 2023 року № 3022-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», який набрав чинності 03 серпня 2023 року, внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та інших законодавчих актів України щодо обов`язкової участі адвоката у деяких категоріях справ.

Відповідно до ч. 1ст. 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Також згідно ч. 5ст. 293 ЦПК Україниу випадках, встановлених п.п.1 (обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи), 9 і 10 ч.2 цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

За таких обставин наявні підстави для залучення судом адвоката через орган, уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись статтями 187, 293, 295-297, 353ЦПК України,

у х в а л и в:

прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за клопотанням Червоненського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки та піклування Коропської селищної ради про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним.

Справу розглядати за правилами окремого провадження.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 09 год. 15 хв., 25.04.2024року в приміщенні Коропського районного суду Чернігівської області.

У судове засідання викликати учасників справи.

Копію ухвали про відкриття провадження надіслати особам, які беруть участь у справі.

Доручити Менському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а) призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якого розглядається клопотання про продовження строкудії рішенняпро визнанняйого недієздатним та забезпечити участь адвоката в розгляді справи.

Ухвалу направити Менському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: https://kp.cn.court.gov.ua.

Ухвала не оскаржується.

Суддя: О.А. Балаба

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118203253
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатним

Судовий реєстр по справі —735/51/22

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Рішення від 05.06.2022

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні