Рішення
від 08.04.2024 по справі 585/564/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/564/24

Номер провадження 2/585/369/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області у складі

головуючого судді - Євтюшенкової В.І.,

з участю секретаря судового засідання - Ковган О.В.,

справа № 585/564/24, провадження № 2/585/369/24

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 ,

відповідач: Роменська міська рада Сумської області,

треті особи: відділ державної реєстрації Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області,

розглянув в порядку загального позовного провадження, у відкритому судовому засіданні справу про визнання права власності на гараж.

Представник позивача - ОСОБА_2 , яка діє на підставі Ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії ВМ № 1046210 від 08.02.2024 року, Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серії СМ № 000401 від 29 вересня 2014 року.

Представник відповідача Роменської міської ради Сумської області - Циба Анна Володимирівна, яка діє на підставі довіреності від 01 січня 2024 року.

Стислий виклад позицій учасників справи:

ОСОБА_1 , представництво якого здійснює адвокат Мороз Л. О., звернувся до суду з позовом до Роменської міської ради Сумської області, третя особа: відділ державної реєстрації Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, про визнання права власності на гараж.

В обґрунтування позову представник позивача посилається на те, що позивачем у 2011 році на належній йому на праві приватної власності земельній ділянці площею 0,0040 га для індивідуального гаражного будівництва по АДРЕСА_1 , було збудовано гараж загальною площею 21,9 кв. м, без відповідних дозвільних документів. Земельна ділянка належить позивачу на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 006484 від 29.09.2011 року, виданого на підставі рішення Роменської міської ради від 25.02.2011 року. 01.02.2024 року КП «Роменське МБТІ» виготовлено технічних паспорт на гараж, який є самостійним об`єктом нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , рік побудови - 2011. Будівництво гаражу не суперечить суспільним інтересам та не порушує прав інших осіб. Тому просить визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на гараж літ. «А» погріб під «А» літ. «П» загальною площею 21,9 кв. м, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці для індивідуального будівництва площею 0,0040 га (кадастровий номер 5910700000:04:042:0165).

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

09 лютого 2024 року судом відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження з призначення підготовчого засідання (а.с. 15).

18 березня 2024 року судом закінчено підготовче провадження по справі, цивільну справу призначено до судового розгляду по суті (а.с.31).

Позивач та її представник ОСОБА_2 до суду не з`явилися. Представник позивача подала заяву про розгляд справи без її участі та присутності позивача, позовні вимоги підтримує і просить задовольнити (а.с. 27 зв.).

Представник відповідача - Роменської міської ради Сумської області у судове засідання не з`явився. До суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника Роменської міської ради, при розгляді справи покладаються на розсуд суду (а.с.19 зв.).

Представник третьої особи відділу державної реєстрації Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області до суду не з`явився, про день і час розгляду справи повідомлено належним чином (а.с.16 зв.,25, 34 зв.).

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Під час розгляду справи судом встановлені наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,0040 га для індивідуального гаражного будівництва за адресою: АДРЕСА_1 , серії ЯЛ № 006484, виданий ОСОБА_1 (а.с.6).

Технічний паспорт на гараж, який є самостійним об`єктом нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , виданий ОСОБА_1 (а.с.7-9).

Згідно довідки-характеристики об`єкту нерухомого майна № 117 від 02.02.2024 року, виданої КП «Роменське МБТІ», за адресою: Сумська область, м. Ромни, вул. Дудіна, 20-Л, за даними технічної інвентаризації від 30.01.2024 року розташовані наступні будівлі та споруди: гараж літ. «А», погріб під «А» літ. «П» загальною площею 21,9 кв. м. Згідно матеріалів інвентаризаційної справи право власності станом на 01.01.2013 року на вищевказане майно не реєструвалося (а.с.10).

Згідно Звіту про оцінку майна від 06.02.2024 року оціночна (ринкова) вартість індивідуального гаражу літ. «А» за адресою: АДРЕСА_1 , з урахуванням основних факторів, умов та обмежень цивільно-правового і соціально-економічного характеру, на дату оцінки, без урахування ПДВ та без вартості земельної ділянки складає 59700 грн. 00 коп. (а.с.11).

Відповідно до повідомлення ФОП ОСОБА_3 - інженера проектувальника ІІ категорії (Кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг) пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури серії АР № 011880), з виїздом на місце оглянуто та встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , розташований індивідуальний гараж, що зведений на земельній ділянці з цільовим призначенням - для індивідуального гаражного будівництва. Будівля гаражу зведена з дотриманням санітарних, будівельних та протипожежних норм (а.с.28).

Між сторонами склалися спірні правовідносини з приводу набуття права власності нановостворене нерухоме майно, які регулюються ст.ст. 375, 376 ЦК України.

Норми права, застосовані судом:

Статтею 2ЦПК України визначено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст.328ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За загальними правилами, визначеними ч. 1 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Тобто, звернення до суду з позовом про визнання права власності на самочинне будівництво має здійснюватися за наявності даних про те, що порушене питання було предметом розгляду компетентного державного органу, рішення якого, чи його відсутність, дають підстави вважати про наявність спору.

Пунктом 2 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 року за № 6 «Про практику застосування судами ст. 376 ЦК України (про правовий режим самочинного будівництва )» визначено, що відповідно до ст.376ЦК України суди розглядають справи щодо самочинного будівництва, зокрема, про визнання права власності на самочинно збудоване майно власником земельної ділянки; про визнання права власності на самочинно збудоване майно на земельній ділянці, що не була відведена особі, яка здійснила самочинно будівництво.

Відповідно до вимог ст.376ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно правової позиції висловленої Верховним Судом України при розгляді справи N 6-1328цс15 зазначено, що згідно із ч. 1 ст.376ЦК України самочинне будівництво визначається через сукупність ознак, що виступають умовами або підставами, за наявності яких об`єкт нерухомості вважається самочинним, а саме, якщо: він збудований або будується на земельній ділянці, що не була відведена в установленому порядку для цієї мети; об`єкт нерухомості збудовано без належного дозволу чи належно затвердженого проекту; об`єкт нерухомості збудований з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Отже, наявність хоча б однієї із трьох зазначених у ч. 1 ст.376ЦК України ознак свідчить про те, що об`єкт нерухомості є самочинним.

П.2 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 року за № 6 «Про практику застосування судами ст. 376 ЦК України (про правовий режим самочинного будівництва )» визначено, що відповідно до ст.376ЦК України суди розглядають справи щодо самочинного будівництва, зокрема, про визнання права власності на самочинно збудоване майно власником земельної ділянки; про визнання права власності на самочинно збудоване майно на земельній ділянці, що не була відведена особі, яка здійснила самочинно будівництво.

Відповідно до ч.2 ст.5Закону України«Про державнуреєстрацію речовихправ нанерухоме майнота їхобтяжень» якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію об`єкта нерухомого майна, державна реєстрація прав на такий об`єкт проводиться після прийняття його в експлуатацію в установленому законодавством порядку.

Водночас згідно ч. 3 ст.376ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, а саме об`єкт нерухомості збудовано без належного дозволу чи належно затвердженого проекту. Ця умова є єдиною для визнання права власності на самочинно збудований об`єкт нерухомості за такою особою на підставі рішення суду.

Згідно Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого Постановою КабінетуМіністрів Українивід 13квітня 2011року№461 у випадку визнання права власності на самочинно збудований об`єкт за рішенням суду він приймається в експлуатацію згідно з цим Порядком за умови можливості його надійної та безпечної експлуатації за результатами проведення технічного обстеження такого об`єкта.

Ч.3 ст.375ЦК України передбачено, що право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Відповідно до ч.5 ст.376ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Мотиви суду

Проаналізувавши обставини справи, оцінивши надані докази за власним переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному та безпосередньому їх дослідженні, кожен окремо та в сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

При цьому суд виходить з того, що право власності позивача на гараж, який самочинно збудований на наданій для цих потреб земельній ділянці ніким не заперечується, і даних, що це порушує права інших осіб, сторонами не надано.

Також суд враховує, що механізм прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів визначено Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів», затвердженим постановою КМУ від 13.11.2011 № 461 з наступними змінами і доповненнями. Так, згідно п. 10 вказаного порядку у випадку визнання права власності на самочинно збудований об`єкт за рішенням суду він приймається в експлуатацію згідно з цим Порядком за умови можливості його надійної та безпечної експлуатації за результатами проведення технічного обстеження такого об`єкта. Технічне обстеження проводиться суб`єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України «Про архітектурну діяльність» одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою - підприємцем, яка згідно із зазначеним Законом має кваліфікаційний сертифікат.

Надане позивачем повідомлення ФОП ОСОБА_3 - інженера проектувальника ІІ категорії, згідно якого будівля гаражу за адресою: АДРЕСА_1 , зведена з дотриманням санітарних, будівельних та протипожежних норм, свідчить про можливість його надійної та безпечної експлуатації є належним і допустимим доказом, враховуючи, що він наданий інженером-проектувальником ІІ категорії ОСОБА_3 , яка має Кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг) пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури серії АР № 011880, виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією за № 716 від 15.03.2017 року (а.с.28).

Також судом застосовані норми процесуального права, передбачені ст. ст. 17,18, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України.

Суд вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Роменської міської ради Сумської області, третя особа: відділ державної реєстрації Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, про визнання права власності на гараж, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на гараж літ. «А», погріб під. «А» літ. «П» загальною площею 21,9 кв. м, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці для індивідуального будівництва площею 0,0040 га (кадастровий номер 5910700000:04:042:0165).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт МА157145.

Представник позивача: ОСОБА_2 , місцезнаходження: 42000, Україна, Сумська область, м. Ромни, вул. Соборна, 17.

Відповідач: Роменська міська рада Сумської області, місцезнаходження: 42000, Україна, Сумська область, м. Ромни, бульвар Шевченка 2, код ЄДРПОУ 35425618.

Третя особа: відділ державної реєстрації Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, місцезнаходження: 42087, Україна, Сумська область, Роменський район, с. Андріяшівка, вул. Соборна, 11.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ В. І. Євтюшенкова

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118204371
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: спори про самочинне будівництво

Судовий реєстр по справі —585/564/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні