Рішення
від 07.03.2024 по справі 495/8670/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/8670/23

Номер провадження 2/495/667/2024

07 березня 2024 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Анісімової Н.Д.,

при секретарі судового засідання Коліниченко Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білгород-Дністровський в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Тузлівської сільської ради, третя особа: Березівський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання батьківства, суд

ВСТАНОВИВ:

22.08.2023 ОСОБА_1 через свого представника адвоката Шевчук К.М., який діє на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії ВН № 1242465 від 15.08.2023 року, звернувся до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з позовом до Служби у справах дітей Тузлівської сільської ради, третя особа: Березівський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання батьківства, у якому просить суд:

1. Визнати ОСОБА_1 матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

2. Внести зміни до актового запису № 02, складеного 23.04.2018 року Березівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме змінивши прізвище дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_6 », вказавши в у розділі «Мати» - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Громадянка України, РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , підстава запису відомостей про матір: Рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від (дата винесення рішення) № (номер винесеного рішення) //дата винесення рішення// № //номер винесеного рішення//, вказавши в у розділі «Батько» - ОСОБА_5 , підстава запису відомостей про батька: Рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від (дата винесення рішення) № (номер винесеного рішення) //дата винесення рішення// № //номер винесеного рішення//.

Короткий зміст позовних вимог

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що позивач є рідною матір`ю ОСОБА_2 , який був народжений ІНФОРМАЦІЯ_3 в Комунальному некомерційному підприємстві «Березівська центральна міська лікарня» Березівської міської ради Одеської області, проте через те, що на момент народження у заявника не було жодних документів, які б посвідчували її особу, в лікарському свідоцтві про народження нею були вказані інші ідентифікаційні дані - ОСОБА_6 (вказані ПІБ позивачка носила за ромськими звичаями після весілля за ромськими традиціями). З моменту народження та по дійсний час ОСОБА_2 проживає зі своєю матір`ю ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 , народження ОСОБА_2 було зареєстроване за заявою служби у справах дітей Березівської районної державної адміністрації.

Державна реєстрація народження проведена відповідно до ч. 1. ст. 135 Сімейного кодексу України.

03.09.2018 року ОСОБА_1 було оформлено паспорт громадянина України № НОМЕР_2 . Проте, з огляду на вказане заявник на теперішній час позивачка не має можливості внести відомості до актового запису про народження ОСОБА_2 щодо матері, оскільки там вказані ПІБ відмінні від її.

02.08.2023 року Службою у справах дітей Тузлівської сільської ради видано наказ № 12/2023 про взяття на первинний облік дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Оскільки Служба у справах дітей наділена повноваженнями представляти інтереси дітей які залишились без батьківського піклування, дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в судах, а інші законні представники у ОСОБА_2 відсутні, то Служба у справах дітей Тузлівської сільської ради є належним відповідачем.

З огляду на неможливість подання до відділу ДРАЦС заяви матері щодо внесення змін в актовий запис, материнство може бути визнане за рішенням суду.

Процесуальні дії у суді

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 23.08.2023 року провадження по справі було відкрито, розгляд вирішено проводити за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 11.09.2023 року по справі було призначено судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу та на вирішення поставлено наступні запитання: Чи є ОСОБА_1 біологічною матір`ю ОСОБА_2 та чи існує кровна спорідненість між ними?

06.12.2023 року від КУ «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» надійшов висновок експерта.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 25.01.204 року провадження по справі поновлено та підготовче провадження було закрито, справа призначена до розгляду по суті.

У судове засідання позивач та її представник не з`явилися, від представника надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують та просять задовольнити.

У судове засідання представник відповідача не з`явився, відзив на позовну заяву не надав, про місце, час та дату судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки суду невідомі.

Суд розглядає справу за відсутність позивача та відповідача, належним чином повідомлених про день та час судового розгляду справи, відповідно до наданої заяви, за наявними матеріалами у справі.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи. У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у випадку неявки в судове засідання всіх відповідачів.

Враховуючи зазначене, з метою дотримання права позивача на доступ до правосуддя суд вважає можливим у даній цивільній справі ухвалити заочне рішення.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

ІНФОРМАЦІЯ_1 року у громадянки ОСОБА_6 народився хлопчик у КНП «Березівська центральна міська лікарня», що підтверджується медичним свідоцтвом про народження № 45 від 15.04.2022 року.

Згідно з копією паспорту, виданого 03.09.2018 року позивачу її повне ім`я ОСОБА_1 (а.с. 9).

Розпорядженням в.о. обов`язки голови Березівської районної державної адміністрації Одеської області встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року у пологовому відділенні КЗ «Березівська центральна районна лікарня» ОСОБА_6 народилася дитина чоловічої статті. Вказаним розпорядження було зареєстровано з пропуском встановленого строку народження малолітньої дитини чоловічої статті, з присвоєнням прізвища, імені, по-батькові - « ОСОБА_2 ». Вказано дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_3 », місце народження «м. Березівка Одеської області». Батьками записати: мати « ОСОБА_6 », батько « ОСОБА_7 ». Відомості про батька вказано відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Здійснено реєстрацію народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у Березівському районному відділі реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області. Дозволено службі у справах дітей Березівської районної державної адміністрації отримати свідоцтво про народження дитини (а.с. 8).

Згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданого 23 квітня 2018 року Березівським районним відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що 23 квітня 2018 року складено відповідний актовий запис № 2. Батьками дитини є ОСОБА_7 , як батько, та ОСОБА_6 , як мати, (а.с. 9 зворот).

Наказом начальника Служби у справах дітей Тузлівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області № 12/-2023 від 02.08.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , взято на первинний облік як дитину, яка залишилася без батьківського піклування (а.с. 7)

Наказом начальника Служби у справах дітей Тузлівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області № 13/-2023 від 02.08.2023 року визначено тимчасове місце проживання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 6).

Згідно з довідкою № 409 від 22.06.2023 року, виданою виконавчим комітетом Тузлівської сільської ради, гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не зареєстрована, але проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 12).

Висновком експерта № 428 від 23.10.2023 року судової медичної молекулярно-генетичної експертизи встановлено, що молекулярно-генетичним аналізом ДНК встановлено, що громадянка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , може являтися біологічною матрі`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з ймовірністю 99,98 % (материнство практично доведено).

Нормативно-правове обґрунтування

Згідно із ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за рішенням суду.

Відповідно до ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15 травня 2008 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено). Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням положень ЦПК України, згідно з якими жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

Відповідно до ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Сімейне законодавство України не визначає будь-яких особливостей щодо предмета доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі ст. 128 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Підставою для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку може бути результат судово-генетичної експертизи.

Європейський суд з прав людини, рішення якого є джерелом права згідно із статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», зауважив, що «на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства» (Калачова проти Російської Федерації № 3451/05, § 34, від 07 травня 2009 року).

У постанові ВС від 16.08.2018 у справі № 399/1029/15-ц. вказано, що експертиза ДНК, або молекулярно-генетична експертиза, призначається у цивільних справах для формування доказової бази. Об`єктом молекулярно-генетичного дослідження є ядерна ДНК (ДНК, розташована в ядрі клітини), отримана з крові, слини, букального та іншого епітелію, волосся (за наявності волосяного фолікула), а також часток тканин і органів людини. Для визначення спірного батьківства необхідна присутність ймовірного батька і дитини для проведення забору вихідного біологічного матеріалу. За відсутності біологічного матеріалу хоча б однієї зі сторін провести дослідження неможливо.

Відповідно до п. п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до частини другої статті 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду. Згідно з ч. 1 ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Згідно з ч. 3 ст. 128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Висновки суду

Суд погоджується з аргументами позивача та його представника, вважає такі обґрунтованими та підтвердженими належними, допустимими та достовірними доказами, які, в своїй сукупності, є достатніми.

Суд зауважує, що підставою для категоричного висновку щодо визнання батьківства в судовому порядку може бути результат судової молекулярно-генетичної експертизи. Біологічне батьківство ОСОБА_1 щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджується висновком експерта № 428 від 23.10.2023 року, проведеного судовим експертом-імунологом КУ «Одеського обласного бюро судово-медичної експертизи», згідно із яким ймовірність того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є біологічною матір`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складає 99,98 % (материнство практично доведено).

Вказаний висновок не визнається судом таким, що є необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності.

Оскільки ОСОБА_1 на момент зачаття та народження дитини у шлюбі не перебувала, тому відомості про батька дитини мають бути записані зі слів матері у відповідності до положень ст. 135 СК України.

На підставі статті 128 СК України та керуючись статтями 10, 19, 81, 89, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Тузлівської сільської ради, третя особа: Березівський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання батьківства - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, РНОКПП: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України № НОМЕР_2 , виданий 03.09.2018 року, проживає за адресою АДРЕСА_1 ) матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 02, складеного 23.04.2018 року Березівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме змінивши прізвище дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на « ІНФОРМАЦІЯ_6 », вказавши в у розділі «Мати» - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Громадянка України, РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , підстава запису відомостей про матір: Рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 07.03.2024 року № 495/8670/23, вказавши у розділі «Батько» відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України - ОСОБА_5 , підстава запису відомостей про батька: Рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 07.03.2024 року № 495/8670/23.

Заочне рішення може бути переглянуте Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Н.Д. Анісімова

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118204658
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —495/8670/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні