Рішення
від 08.04.2024 по справі 161/4872/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/4872/24

Провадження № 2-о/161/224/24

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року Луцький міськрайонний суд Волинської області у складі:

головуючого судді Пушкарчук В.П.

з участю секретаря судового засідання - Швед Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку цивільну справу за заявою Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , особа, що якої розглядається справа: ОСОБА_3 про призначення нового опікуна,

В С Т А Н О В И В :

12.03.2024 року представник заявника Управління охорони здоров`я Луцької міської ради Лотвін В.О. звернувся в суд із заявою про звільнення від обов`язків опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Свою заяву обґрунтовує тим, що рішенням Ківерцівського районного суду Волинської області від 07.07.2014 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , визнано недієздатною. Ухвалою Ківерцівського районного суду Волинської області ОСОБА_2 призначено опікуном над дочкою ОСОБА_3 . До Управління охорони здоров`я Луцької міської ради через департамент «Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку» звернувся ОСОБА_1 із заявою про призначення його опікуном над недієздатною сестрою ОСОБА_3 . Згідно отриманої заяви від ОСОБА_2 він не в змозі належно виконувати обов`язки опікуна, у зв`язку із незадовільним станом здоров`я. Вказує,що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,є особоюз інвалідністюз дитинстваІ групи тапотребує постійногостороннього доглядуі допомоги. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно пред`явлених довідок, на диспансерному наркологічному обліку та під диспансерним та консультативним наглядом у лікаря-психіатра не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. За станом здоров`я може бути опікуном. На підставі наведеного заявник просить звільнити від обов`язків опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У судове засідання представник заявника подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Просила заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_1 - адвокат Кінах Я.В. подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Вимоги заяви підтримує.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Частиною 1 ст. 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно зі ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

У п. 2.1Правил опіки та піклування,затверджених наказомДержавного комітетуУкраїни усправах сім`їта молоді,Міністерства освітиУкраїни,Міністерства охорониздоров`яУкраїни,Міністерства праціта соціальноїполітики Українивід 26.05.1999року №34/166/131/88(даліпо тексту-Правила) опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Опікунами (піклувальниками) не можуть бути особи, які: не досягли 18 років; визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними; перебувають на обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах; раніше були опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено; позбавлені батьківських прав; інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці чи піклуванню; засуджені за скоєння тяжкого злочину (п. 3.2 Правил).

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Відповідно до ч. 1ст. 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Судом встановлено, що рішенням Ківерцівського районного суду Волинської області від 07.07.2014 року визнано недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 7).

Ухвалою Ківерцівського районного суду Волинської області від 17.09.2014 року ОСОБА_2 призначено опікуном над дочкою ОСОБА_3 (а.с.8).

05.03.2024 року ОСОБА_1 через департамент «Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку» звернувся із заявою про призначення його опікуном над сестрою ОСОБА_3 (а.с. 5).

05.03.2024 року ОСОБА_2 подав до департаменту «Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку» заяву відповідно до якої просив звільнити його від виконання обов`язків опікуна над дочкою ОСОБА_3 , у зв`язку із незадовільним станом здоров`я (а.с.6).

Родинні зв`язки недієздатної ОСОБА_3 із заінтересованою особою ОСОБА_1 підтверджуються копіями свідоцтв про народження останніх серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 (а.с.20-21).

Як вбачається із копії довідки КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради №32 від 02.02.2024 року ОСОБА_1 , 1986 року народження, за психіатричною допомогою не звертався (а.с. 13).

Відповідно до Витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на 07.02.2024 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 18).

Як вбачається із акта обстеження житлово-побутових умов проживання від 01.03.2024 року та акта про фактичне проживання/не проживання громадян на території Луцької міської територіальної громади № 36 від 28.02.2024 року недієздатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає разом із своїм братом ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.22-23).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 за станом здоров`я може бути опікуном.

Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, звертаючись до суду з цією заявою, зазначає про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка за рішенням суду визнана недієздатною.

Аналізуючи наявні в справі докази у їх сукупності, суд вважає поважними наведені причини для припинення опіки ОСОБА_2 над його дочкою, яка визнана недієздатною у судовому порядку.

Крім того, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви та призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над сестрою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На підставі ст.ст. 58, 60, 63 ЦК України, керуючись ст. ст.4,10,13,76-81,89, 247,259,296-300 ЦПК України, суд, -

ВИ РІ ШИ В:

Заяву задовольнити.

Звільнити від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі складення рішення відповідно до ч. 6ст. 259 ЦПК України- з дня складення рішення в повному обсязі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради (43025, Волинська область, місто Луцьк, проспект Волі 3А; код ЄДРПОУ 05500670).

Заінтересована особа: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомо).

Заінтересована особа: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ).

Особа, щодо якої вирішується подання: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ).

Рішення в повному обсязі складено 09 квітня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.П. Пушкарчук

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118205020
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення нового опікуна

Судовий реєстр по справі —161/4872/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні