Ухвала
від 09.04.2024 по справі 166/1082/23
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/1082/23

провадження № 2/166/4/24

УХВАЛА

про залучення до участі у справі правонаступника та співвідповідачів

09 квітня 2024 року сел. Ратне

Ратнівський районнийсуд Волинськоїобласті вскладі суддіСвистун О.М.,заучастю секретарясудового засіданняЗаєць Н.П.,розглянувши у підготовчому провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами в порядку спадкування за заповітом,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що знаходяться на АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 .

Позивач ІНФОРМАЦІЯ_2 помер, що стверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , виданим Самарівською сільською радою 18.09.23.

Ухвалою від 27.09.23 зупинено провадження у даній справі до залучення до участі у справі правонаступника позивача спадкоємців.

Ухвалою від 27.03.2024 поновлено провадження у справі.

Ухвалою від 28.03.2024 витребувано у приватного нотаріусаКовельського районногонотаріального округуКоляди І.В.належним чиномпосвідчену копіюспадкової справи№ 71323854,зареєстровану після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_1 .

З наданої нотаріусом копії спадкової справи № 39/2023 від 29.09.2023 установлено, що ОСОБА_1 на день смерті проживав один, за життя заповіт від його імені не посвідчувався. Із заявою про прийняття спадщини 29 вересня 2024 року звернувся син спадкодавця ОСОБА_3 . Іншими спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_1 є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які спадщину у встановлений законом строк не прийняли.

ОСОБА_3 звернувся до суду із заявами, в яких просить залучити його до участі у справі в якості правонаступника на стороні позивача, а ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які спадщину у встановлений строк не прийняли, в якості співвідповідачів.

Згідно з ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Правовідносини, щодо яких виник спір у цій справі, стосуються права володіння майном, а тому допускають правонаступництво.

З огляду на вказане, враховуючи, що ОСОБА_3 є спадкоємцем за законом та прийняв спадщину, суд доходить висновку про залучення його до участі у справі, як правонаступника позивача. Водночас, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які у встановлений законом строк спадщину не прийняли, слід залучити до участі у справі в якості співвідповідачів.

Керуючись ст.ст. 51, 55, 253, 254, 260 ЦПК України, суд

постановив:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами в порядку спадкування за заповітом, правонаступника позивача, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , як позивача у даній справі.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами в порядку спадкування за заповітом, як співвідповідачів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Призначити підготовчесудове засіданняна 09 год. 30 хв. 09 травня 2024 року в приміщенні Ратнівського районного суду Волинської області за адресою: вул. Центральна, 17, сел. Ратне Ковельського району Волинської області.

Направити учасникам судового розгляду копію ухвали про відкриття провадження, а відповідачам, крім цього, копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити строк для подання відповідачем відзиву на позов - 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, а відповідачу - п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою https://court.gov.ua/sud0313.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена лише з підстав порушення правил підсудності протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги до Волинського апеляційного суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Ратнівського

районного суду О.М.Свистун

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118205130
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —166/1082/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні