Ухвала
від 08.04.2024 по справі 199/2574/24
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/2574/24

(2/199/1779/24)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 року суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська Руденко В.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інвестохіллс Хеліантус» про визнання договорів іпотеки припиненими, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулись до Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська з позовом до Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інвестохіллс Хеліантус» про визнання договорів іпотеки припиненими.

Вивчивши матеріали позовної заяви разом з додатками, суддя, з урахуванням підстав та предмету позову, приходить до наступного.

Положеннями ст. 55 Конституції України гарантовано право кожного на судовий захист та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (стаття 124 Конституції України).

За правилами ст. 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, а також практики Європейського суду з прав людини, які, відповідно до статті 17 «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом, як це закріплено вимогами ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Як дійшов висновку Пленум Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в ч. 3 Постанови №3 від 03 березня 2013 року «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ», суди при вирішенні питання про відкриття провадження у справі зобов`язані перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

Тобто, вирішуючи питання про відкриття провадження, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту, дотримання позивачем вимог, передбачених відповідним процесуальним законодавством України, а також юрисдикційну підсудність.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі судом встановлено, що даний позов не підлягає розгляду у суді в порядку цивільного судочинства, а вимоги позивачів мають розглядатись в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України, з огляду на таке.

Критеріями розмежування судової юрисдикції є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Відповідно до ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Предметна та суб`єкта юрисдикція господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції, визначена ст. 20 ГПК України. Так, за ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

З огляду на положення частини першої статті 20 ГПК України, а також статей 4, 45 цього Кодексу для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду конкретної справи має значення суб`єктний склад саме сторін правочину та наявність спору, що виник у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності.

Аналогічного висновку дійшла Верховна Палата Верховного Суду в постанові, прийнятій 25 червня 2019 року по справі № 904/1083/18.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

Наведена норма підлягає застосуванню, якщо позов подано внаслідок помилкового уявлення особи про її право на звернення в порядку цивільного судочинства, у випадках, коли предмет спору чи суб`єктний склад його учасників не охоплюється юрисдикцією загальних судів, або коли право чи інтерес не підлягають судовому захисту.

Як вбачається зі змісту пред`явленого позову, між АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «БМ БАНК» та АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «ВТБ БАНК» укладено Договір про відступлення права вимоги грошових зобов`язань за кредитним договором №18092018 від 18.09.2018 року, Договір про відступлення прав вимоги за договором іпотеки №18092018/1 від 18.09.2018 року, відповідно до умов яких АТ «ВТБ БАНК» перейшло право вимоги, в тому числі за:

1) Договором №2007-75/DС відновлювальної кредитної лінії від 25 липня 2007 року, укладений між первісним кредитором та ТОВ «АЛЬЯНС ДМ» із усіма змінами і доповненнями, укладеним між ТОВ «БМ Банк» та ТОВ «АЛЬЯНС ДМ»;

2) Договором іпотеки №75-2007/DС-4, що посвідчений 25 липня 2007 року Мошковською Н.М. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, за реєстровим №5896, укладеним між ТОВ «БМ Банк» та ОСОБА_1 .

3) Договором іпотеки№75-2007/ DС-2, що посвідчений 25 липня 2007 року Мошковською Н.М. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, за реєстровим №5892, укладеним між ТОВ «БМ Банк» та ОСОБА_2 .

У подальшому, 30.07.2021 року між АТ «ЗНВКІФ «ІНВЕСТОХІЛЛС ХЕЛІАНТУС» від імені, в інтересах та за рахунок якого діє ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ «СТРОНГ МЕНЕДЖМЕНТ АКТИВ» та АТ «ВТБ БАНК» укладено Договір про відступлення права вимоги № 32-КБ за кредитними договорами та договорами поруки.

Згідно до Договору про відступлення права вимоги № 32-КБ від 30.07.2021 року та Додатків до даного Договору, новому кредитору було відступлено право вимоги за Договором №2007-75/DС відновлювальної кредитної лінії від 25 липня 2007 року укладеного між ТОВ «БМ БАНК» та ТОВ «АЛЬЯНС ДМ», за Договором іпотеки №75-2007/DC-4, що посвідчений 25 липня 2007 року Мошковською Н.М. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, за реєстровим №5896, укладеним між ТОВ «БМ БАНК» та ОСОБА_1 та Договором іпотеки №75-2007/DC-2, що посвідчений 25 липня 2007 року Мошковською Н.М. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, за реєстровим №5896, укладеним між ТОВ «БМ БАНК» та ОСОБА_2 .

Відповідно довищенаведеного АТ«ЗНВКІФ «ІНВЕСТОХІЛЛСХЕЛІАНТУС» єНовим кредиторомТОВ «АЛЬЯНСДМ» (Боржник)за Договором№2007-75/ DC відновлювальної кредитної лінії від 25 липня 2007 року , Іпотекодержателем за Договором іпотеки укладеним між ТОВ «БМ Банк» та ОСОБА_1 та Договором іпотеки укладеним між ТОВ «БМ Банк» та ОСОБА_2 .

Між ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «БМ БАНК» та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ «АЛЬЯНС ДМ» укладено Договір відновлюваної кредитної лінії №2007-75/DС від 25 липня 2007 року.

Окрім того, 25.07.2007 року з метою належного виконання зобов`язань ТОВ «АЛЬЯНС ДМ» за Кредитним договором між ТОВ «БМ БАНК» та ОСОБА_1 укладено Договір іпотеки, що посвідчений 25 липня 2007 року Мошковською Н.М., приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, за реєстровим №5896, з урахуванням всіх внесених до нього змін та доповнень.

Також, 25.07.2007 р. з метою належного виконання зобов`язань ТОВ «АЛЬЯНС ДМ» за Кредитним договором між ТОВ «БМ БАНК» та ОСОБА_2 було укладено Договір іпотеки, що посвідчений 25 липня 2007 року Мошковською Н.М., приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, за реєстровим №5892, з урахуванням всіх внесених до нього змін та доповнень.

У постановіВерховного Судувід 07.03.2023у справі№903/178/22викладений,з цьогоприводу,наступний правовийвисновок: законодавець відніс до юрисдикції господарських судів справи: 1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем та, 2) у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 4 ГПК України, право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням, мають юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

За ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в статті 4 цього Кодексу, у тому числі й фізичні особи, які не є підприємцями. Випадки, коли справи у спорах, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, підвідомчі господарському суду, визначені ст. 20 ГПК України.

Враховуючи викладене, до юрисдикції господарських судів належать справи у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов 'язання, якщо сторонами цього основного зобов 'язання є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці. У цьому випадку суб`єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, не має значення для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду відповідної справи.

Аналогічну правову позицію викладено в постановах Великої Палати Верховного Суду від 19.03.2022 у справі № 904/2530/18 та від 02.10.2018 у справі № 910/1733/18.

Таким чином, зазначені вище Договори іпотеки, укладені між ТОВ «БМ БАНК» та ОСОБА_2 , між ТОВ «БМ БАНК» та ОСОБА_1 були укладені з метою забезпечення виконання основного зобов`язання за Кредитним договором, сторонами за яким були ТОВ «БМ БАНК» та ТОВ «АЛЬЯНС ДМ», тобто правочин щодо основного зобов`язання було укладено між юридичними особами, а отже даний спір, у відповідності до п.1 ч, 1 ст. 20 ГПК України, має розглядатись за правилами господарського, а не цивільного судочинства.

З огляду на викладене вище, суддя доходить висновку про відмову у відкритті провадження у справі.

Відмовляючи позивачу у відкритті провадження у справі, суддя роз`яснює право на звернення з позовом до господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним позовом України.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі.

При зверненні до суду з позовною заявою позивачами було сплачено судовий збір у розмірі 1211,20 грн. кожним. За таких обставин, суд вважає, що сплачений позивачами судовий збір слід повернути.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 15, 19, 186 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інвестохіллс Хеліантус» про визнання договорів іпотеки припиненими.

Роз`яснити позивачам право на звернення з позовом в порядку господарського судочинства.

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 37988155) повернути ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) сплачений 01.04.2024 року за квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки № 0.0.3561433415.1 судовий збір в розмірі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп. в АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 37988155) повернути ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) сплачений 01.04.2024 року за квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки № 0.0.3561436740.1 судовий збір в розмірі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп. в АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя: В.В. Руденко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118205183
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договорів іпотеки припиненими

Судовий реєстр по справі —199/2574/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

РУДЕНКО В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні