Рішення
від 09.04.2024 по справі 292/260/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/260/24

Провадження № 2/292/104/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року с-ще Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

Суддя - Гуц О.В.

секретар судового засідання Риданова Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у с-щі Пулини цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав.

У судовому засіданні брала участь представник позивача - Пітра О.В.

У С Т А Н О В И В :

У лютому 2024 року Орган опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , мотивуючи його тим, що з 04 березня 1989 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у шлюбі, під час якого у них народилось двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Спільне життя у подружжя не склалося та шлюб було розірвано 28.09.2010. З того часу, ОСОБА_1 дітей не бачив.

Відповідач ніяким чином не піклується про дітей, не проявляє заінтересованості в їх подальшій долі, не цікавиться успіхами дітей, станом здоров"я, не піклується про їх фізичний і духовний розвиток, навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, не спілкується з ними, не виявляє інтересу до їх внутрішнього світу.

На даний час, ОСОБА_1 зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 .

Після смерті матері ОСОБА_2 - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проживають із старшою сестрою ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_2 .

З інформації Строківського ліцею, батько ОСОБА_1 за час навчання в ліцеї ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не брав участі у вихованні дітей, ліцей не відвідував, із закладом освіти не співпрацював. Вихованням і навчанням дітей займалася мама ОСОБА_2 , постійно тримала на контролі відвідування дітьми ліцею, співпрацювала з адміністрацією закладу освіти та класними керівниками.

Із письмових пояснень від 29 січня 2024 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зазначили, що їх батько ОСОБА_1 з ними не спілкується з народження по даний час, не підтримує зв"язку по телефону, не цікавиться їх життям, жодного разу не вітав з днем народження, не цікавився успіхами в ліцеї, не відвідував за місцем проживання, матеріально не забезпечував, нічого не купував.

07 лютого 2024 року ОСОБА_1 з`явився до служби у справах дітей щодо вирішення питання стану виховання та утримання дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . У письмовому поясненні зазначив, в зв`язку з тим, що не спілкувався з дітьми від їх народження та не має змоги займатися їх утриманням і вихованням, дає згоду на позбавлення його батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , 2007 р.н. та ОСОБА_4 , 2010 р.н.

14.02.2024 на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Пулинської селищної ради розглянуто питання щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно його дітей: ОСОБА_3 , 2007 р.н. та ОСОБА_4 , 2010 р.н.. На засідання комісії ОСОБА_1 з"явився та повідомив членів комісії, що не заперечує щодо позбавлення його батьківських прав відносно двох дітей: ОСОБА_3 , 2007 р.н. та ОСОБА_4 , 2010 р.н., так як з ними ніколи не проживав спільно, не спілкувався, не цікавився життям та здоров"ям, не допомагав матеріально. Розглянувши матеріали щодо участі батька у вихованні дітей членами комісії одноголосно прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно його дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Виконавчим комітетом Пулинської селищної ради 22.02.2024 прийнято рішення за № 815 "Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 ".

Зазначені факти, як кожен окремо, так і в сукупності, розцінюють як ухилення батька від виховання дітей, свідоме нехтування своїми обов`язками, що підтверджує відсутність ставлення ОСОБА_1 до виконання своїх батьківських обов`язків.

Враховуючи вищевикладене, Орган опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області просить позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя с.Очеретянка, Житомирського району, Житомирської області батьківських прав відносно його неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Червоноармійського районного суду Житомирської області від 11 березня 2024 року, провадження у зазначеній справі відкрито та призначено до підготовчого засідання на 10 год. 30 хв. 21 березня 2024 року.

Ухвалою Червоноармійського районного суду Житомирської області від 21 березня 2024 року підготовче провадження у даній цивільній справі закрито та призначено її до судового розгляду по суті на 09:10 год. 09.04.2024.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала і просила їх задовольнити у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з"явився, надав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав та щодо задоволення позову не заперечував.

У відповідності до ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Вислухавши пояснення представника позивача, свідка, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Так, відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов"язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім"ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов"язані піклуватися про здоров"я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно ст.155 цього ж Кодексу здійснення батьками своїх прав та виконання обов"язків мають ґрунтуватись на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини.

Як вбачається зі ст. 164 СК України бати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Відповідно до ч.1 ст.11 Закону України від 13 січня 2005 р. № 2342-ІУ «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» органами опіки та піклування є державні адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад. Відповідно до ч.1 ст.12 цього ж Закону безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, покладаються на служби у справах дітей.

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Верховний Суд України в п.16 Постанови Пленуму «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30.03.2007 року наголосив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідач є батьком неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвами про їх народження серії НОМЕР_1 від 12.02.2008 та серії НОМЕР_2 від 15.06.2010 р.н..

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 04.03.1989, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у шлюбі.

Із свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_4 від 28.09.2010, вбачається, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 був розірваний, про що в книзі реєстрації розірвань шлюбів зроблено відповідний актовий запис за №73 від 28.10.2010.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 23.01.2024, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що складено відповідний актовий запис №42 від 23.01.2024.

Згідно довідки №33 від 07.02.2024, виданої Очеретянським старостинським округом Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає та зареєстрований по АДРЕСА_1 , один.

З характеристики №32 від 07.02.2024, виданої Очеретянським старостинським округом Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області на ОСОБА_1 , вбачається, що останній зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Пенсіонер, інколи зловживає спиртними напоями, характеризується з негативної сторони. З дітьми ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не проживав та не займався їх виконанням.

Як вбачається з інформації Строківського ліцею Попільнянської селищної ради Житомирської області на ОСОБА_3 , остання навчалася в даному ліцеї протягом 2021-2023 і вибула на навчання до м.Житомира. ОСОБА_4 навчався у даному ліцеї з 01.09.2023 до 23.01.2024. Вихованням і навчанням дітей займалася мама ОСОБА_2 , постійно тримала на контролі відвідування дітьми ліцею, співпрацювала з адміністрацією закладу та класними керівниками. До своїх батьківських обов"язків ставилася відповідально. Батько дітей ОСОБА_1 участі у вихованні дітей не брав, ліцей не відвідував, із закладом освіти не співпрацював.

Відповідно до заяви ОСОБА_1 від 07.02.2024, він дає згоду на позбавлення його батьківських прав стосовно дітей: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , так як не має змоги займатися їх вихованням та утриманням, з якими не спілкується з самого народження.

Згідно письмових пояснень ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від 29.01.2024, останні пояснили, що їх батько ОСОБА_1 з ними не спілкується, не цікавиться їх життям, жодного разу не вітав з днем народження, не цікавиться успіхами в ліцеї та де вони на даний час проживають. Жодного разу не відвідував за місцем їх проживання, матеріально не допомагав, нічого не купував.

Згідно рішення від 22.02.2024 №815 виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирської області, затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Відповідно до висновку про доцільність позбавлення батьківських прав органу опіки та піклування Пулинської селищної ради від 22.02.2024, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ухиляється від виконання своїх батьківських обов"язків, не бере участі у вихованні дітей, не піклується про їх стан здоров"я та духовний розвиток, не проявляє батьківської турботи, не спілкується з дітьми та не допомагає матеріально. Орган опіки та піклування Пулинської селищної ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , відносно неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Як показала у судовому засіданні свідок ОСОБА_5 , після смерті мами ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , вона забрала дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до себе в с.Соколів Житомирської області на тимчасове проживання. Батько ОСОБА_1 не виявив бажання спілкуватися і проживати з дітьми. Він не приймав ні якої участі в житті дітей, а також не допомагав у вихованні. Діти на даний час навчаються- ОСОБА_3 в ДНЗ "Центр сфери обслуговування" м.Житомир, а ОСОБА_4 в Соколівському ліцеї Житомирської області. Відповідач з вказаного часу не відвідував своїх дітей, не допомагав їй матеріально, харчуванням та одягом не забезпечував, не цікавиться їх життям та здоров"ям. Відповідач систематично вживає спиртні напої, ніде не працює, у зв"язку чим діти не сприймають батька та не бажають з ним спілкуватися.

Відповідно до ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він ухиляється від виконання своїх обов"язків по вихованню дитини.

Враховуючи вищенаведене, оцінивши всі вище встановлені обставини, суд прийшов до переконання про обґрунтованість вимог Органу опіки та піклування щодо позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_1 відносно його неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , оскільки наявні у справі докази свідчать про те, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов"язків по їх вихованню.

При зверненні до суду позивача звільнено від сплати судового збору, тому, відповідно до ст.141 ЦПК України, суд стягує його з відповідача в сумі 1211 грн. 20 коп. на користь держави.

Керуючись ст.ст. 150, 155, 164, 165, 166, 180, 182 Сімейного кодексу України, ст.ст.12, 13, 81, 141, 211, 223, 247, 259, 263-265, 268, 354, ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В :

Позов Органу опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця с.Очеретянка, Червоноармійського району, Житомирської області, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_6 , позбавити батьківських прав відносно його дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця с.Очеретянка, Червоноармійського району, Житомирської області, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_6 на користь держави (Отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106. Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783. Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП). Рахунок отримувача: UА908999980313111256000026001. Код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір в сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 (двадцять) коп..

Рішення може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. В. Гуц

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206608
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —292/260/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні