Ухвала
від 09.04.2024 по справі 293/265/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 293/265/24

Провадження № 2/293/221/2024

УХВАЛА

09 квітня 2024 рокуселище Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі судді Лось Л.В.

розглядаючи заяву ОСОБА_1

до Черняхівської селищної ради Черняхівської селищної територіальної громади Житомирського району Житомирської області

про встановлення факту належності житлового будинку на праві власності, визнання права власності на будинок в порядку спадкування

ВСТАНОВИВ:

20.02.2024 ОСОБА_2 як представник ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Черняхівської селищної ради Черняхівської селищної територіальної громади Житомирського району Житомирської області про встановлення факту належності житлового будинку на праві власності, визнання права власності на будинок в порядку спадкування, за змістом якої просить :

- встановити факт належності на праві власності будинку та господарських споруд по АДРЕСА_1 ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- визнати за ОСОБА_1 право власності на будинок та господарські будівлі, розташовані по АДРЕСА_1 в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_4 , який прийняв спадщину після смерті свого брата ОСОБА_3 та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою від 26.02.2024 суд заяву ОСОБА_1 залишив без руху та надав заявнику 7-денний строк з дня отримання цієї ухвали для усунення недоліків заяви, вказаних у мотивувальній частині ухвали.

Ухвала суду від 26.02.2024 направлена на адресу заявника, що зазначена в позові.

29.03.2024 на адресу суду повернувся конверт з вкладенням ухвала суду від 26.02.2024 про залишення позову без руху, з відміткою "за закінченням терміну зберігання" від 27.03.2024.

Згідно п.5 ч.6 ст. 272 ЦПК України день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Таким чином заявник мав усунути виявлені недоліки заяви до 03.04.2024 (включно).

Проте, з урахуванням строку на поштовий перебіг, визначений наказом Міністерства Інфраструктури України від 28.11.2013 № 958 "Про затвердження Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень" заявник станом як на 08.04.2024 так і на 09.04.2024 у встановлений судом строк недоліки заяви не усунув.

Станом на 09 квітня 2024 року за даними автоматизованої системи діловодства Черняхівського районного суду Житомирської області, від позивачки заява про усунення недоліків позовної заяви не надходила, а тому наявні підстави для її повернення.

При цьому,суд такожвраховує,що згідноз частинами1,2статті 3Закону УкраїниПро доступдо судовихрішень длядоступу досудових рішеньсудів загальноїюрисдикції Державнасудова адміністраціяУкраїни забезпечуєведення Єдиногодержавного реєструсудових рішень.Єдиний державнийреєстр судовихрішень -автоматизована системазбирання,зберігання,захисту,обліку,пошуку танадання електроннихкопій судовихрішень.Судові рішення,внесені доРеєстру,є відкритимидля безоплатногоцілодобового доступуна офіційномувеб-порталісудової владиУкраїни запосиланням https://cr.zt.court.gov.ua/sud0624/, (частина 1 статті 4 Закону України Про доступ до судових рішень). Таким чином, позивач мав право та можливість ознайомитися з ухвалою суду від 26.02.2024 у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням (reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З огляду на викладене та враховуючи те, що заява подана без додержання вимог передбачених ст.ст. 175, 177 ЦПК України, зазначені в ухвалі суду недоліки позовної заяви усунуто не було, позовну заяву слід вважати неподаною та повернути позивачу.

За ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Суд звертає увагу заявника, що недотримання обов`язкових вимог до змісту заяви є перешкодою до відкриття провадження у справі.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких-не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків заяви не є порушенням права на справедливий судовий захист.

Керуючись ст.ст. 185, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності житлового будинку на праві власності, визнання права власності на будинок в порядку спадкування, вважати неподаною та повернути заявнику на підставі ч. 3 ст. 185 ЦПК України.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги через місцевий суд.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала складена та підписана: 09.04.2024

Суддя Людмила ЛОСЬ

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206615
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності житлового будинку на праві власності, визнання права власності на будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —293/265/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні