Ухвала
від 09.04.2024 по справі 338/440/24
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №338/440/24

09 квітня 2024 року селище Богородчани

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області в складі :головуючого -судді КуценкаО.О., присяжних ВінтонякМ.В.,Іванківа С.М., секретаря судового засідання Двібородчин І.В., за участю: заявника ОСОБА_1 , його представника - адвоката Федоріва С.І., представника ОСОБА_2 - адвоката Годованця В.Ф. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Богородчани справу за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа виконавчий комітет Дзвиняцької сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернувся 26 березня 2024 року в суд із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та встановлення над нею опіки, заінтересована особа орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Дзвиняцької сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області.

Вимоги заяви обґрунтовує тим, що вказана особа є його бабусею (по лінії матері), яка проживає з ними однією сім`єю по АДРЕСА_1 та за якою він здійснює постійний догляд.

ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря психіатра КНП «Богородчанська центральна лікарня, внаслідок хвороби не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Зважаючи на те, що для визначення психічного стану особи обов`язковим є призначення судово-психіатричної експертизи, заявник просив призначити у справі таку експертизу.

В судовому засіданні представник заявника адвокат Федорів С.І. надав письмове клопотання про призначення судової психіатричної експертизи ОСОБА_2 просить його задовольнити, оскільки остання страждає психічним захворюванням перебуває на обліку у лікаря психіатра

Заявник ОСОБА_1 , підтримав клопотання свого представника.

Представник ОСОБА_2 - адвокат Годованець В.Ф. не мав заперечень, щодо призначення судової психіатричної експертизи.

Вислухавши учасників, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 згідно довідки консультативно-діагностичного відділення КНП «Богородчанська центральна лікарня» Богородчанської селищної ради перебуває на обліку у психіатричному кабінеті КНП «Богородчанська центральна лікарня» з діагнозом F06.8 (а.с.16).

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає за необхідне призначити судову психіатричну експертизу для з`ясування психічного стану ОСОБА_2 , так як для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання в галузі медицини та проведення її є обов`язковою відповідно до ст. ст.103,105 ЦПК України.

Враховуючи те, що в матеріалах справи наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може вона розуміти значення своїх дій та керувати ними, а також брати участь у судовому розгляді та особисто дати пояснення по суті справи потребує спеціальних знань в області психіатрії, то у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу.

Крім того, відповідно до положень ст.ст. 84,294 ЦПК України суд вправі витребувати докази значення яких має для своєчасного, повного та всебічності розгляду справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 36 ЦК України, ст. ст. 84, 103-105, 260, 294, 298, 299 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа виконавчий комітет Дзвиняцької сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити питання:

1. Чи страждає на цей час будь-яким психічним захворюванням, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ? Якщо так, то яким?

2. Чи здатна, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи може, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я брати участь у судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити експертам інституту психіатрії - Львівської філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України.

Відповідно до вимог частини 2статті 299 ЦПК України, судові витрати за проведення експертизи відносяться на рахунок держави.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати КНП «Богородчанська центральна лікарня», Богородчанської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області та Комунальне некомерційнепідприємство "Прикарпатськийобласний клінічнийцентр психічногоздоров`я Івано-Франківськоїобласної ради" (КНП «ПОКЦПЗ ІФ ОР») надати на адресу суду медичну документацію (медичні картки на стаціонарного/амбулаторного хворого, епікризи, виписки тощо) стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для проведення експертизи надати експертам: копію ухвали, медичну документацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Провадження у справі зупинити до закінчення проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Головуючий:

Присяжні :

СудБогородчанський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206636
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —338/440/24

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Куценко О. О.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Куценко О. О.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Куценко О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Куценко О. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Куценко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні