Рішення
від 05.04.2024 по справі 346/1543/24
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/1543/24

Провадження № 2-о/346/137/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

у складі: головуючого судді Беркещук Б.Б.

з участю: секретаря Романчук Л.І.

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Коломийський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про надання права на шлюб, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області із заявою про надання права на шлюб.

Заявлені вимоги мотивовано тим, що вона, заявниця ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Верхній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області.

Зазначила, що із ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , вона знайома більше двох років, виявилось, що у них багато спільного, їхні погляди на життя співпадають, вони покохали один одного, і протягом тривалого часу зустрічались як хлопець і дівчина.

Із-за перебування у близьких стосунках з ОСОБА_4 вона завагітніла та на даний час знаходиться на обліку в ТЗОВ «ВІВА МЕД», термін вагітності складає 31 тиждень.

В зв?язку із вищенаведеним вона, заявник ОСОБА_5 , та заінтересована особа ОСОБА_3 бажають зареєструвати шлюб у зв язку з чим звернулись до державного органу реєстрації актів цивільного стану, однак виявилось, що це неможливо, оскільки заявниця не досягла шлюбного віку.

Зазначила, що її, заявниці, батьки не заперечують щодо укладення шлюбу з ОСОБА_4 , такий шлюб повністю відповідає її інтересам і викликаний в т.ч. її вагітністю, тому прийняття судом позитивного рішення відповідає не тільки її інтересам, але і інтересам дитини, що має народитися. Вона, заявниця ОСОБА_5 та ОСОБА_3 бажають, щоб їхня спільна дитина народилась в шлюбі і мала повноцінну сім`ю.

Просить, постановити рішення, яким надати їй, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 право на шлюбу з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявниця ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, подала заяву, в якій просила розглядати справу за її відсутності. Заяву підтримала.

Заінтесовані особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явились, подали до суду заяви, в яких не заперечили щодо задоволення заяви, клопотали про розгляд справи за їх відсутності.

Представник Коломийського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції подав до суду заяву, в якій прохав справу розглядати без участі представника. Проти заяви не заперечують, покладаються на думку суду.

Проаналізувавши викладені в заяві пояснення заявниці, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, судом встановлено наступне.

Заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 не досягла шлюбного віку та на даний час їй виповнилось 16 років, що стверджується даними паспорта громадянина України № НОМЕР_1 (а.с.6) та копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.4) у зв язку з чим вона не взмозі зареєструвати шлюб з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановлено, що заявниця ОСОБА_1 вагітна строк 31 тиждень, що стверджується довідкою № 10 від 25 березня 2024 року, виданої Товариством з обмеженою відповідальністю «Віва-мед» (а.с.10).

Відповідно до роз`яснень п.2 Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 293 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Згідно ч. 2 п. 2 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Згідно зі ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства. Мати свою сім`ю, почувати себе у ній вільною людиною, жити в оточенні поваги та любові - природне право кожного. Добровільність шлюбу є однією із основних його засад.

Зазначені обставини вказують на те, що заявниця ОСОБА_1 не досягла шлюбного віку, однак тривалий час підтримує фактичні подружні стосунки з ОСОБА_3 , а також, що є вагітною стрком 31 тиждень тому, суд вважає, що надання права на шлюб буде відповідати інтересам заявниці.

Матір заявниці вона ж заінтересована особа не заперечує проти шлюбу її неповнолітньої доньки - ОСОБА_1 з ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 підтвердив, що бажає зареєструвати шлюб з заявницею ОСОБА_1 , створити сім`ю та виховувати їх дитину.

Таким чином, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявниці.

На підставі вищевикладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1 відповідає її інтересам, має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї, мати заявниці на шлюб згідна, то суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявниці.

На підставі наведеного, ст.ст. 22, 23, 27 Сімейного Кодексу України, керуючись ст. ст. 10-13, 293-294 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянці України право на укладення шлюбу з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянином України.

Копію рішення направити до Коломийського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Найменування та ім`я сторін, їх місцезнаходження та проживання:

ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживанняя: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_3 ;

ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживанняя: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_4 .;

Коломийський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: місто Коломия вулиця Адама Міцкевича, 2, Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ:04356705.

СуддяБеркещук Б. Б.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118206731
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —346/1543/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні