Ухвала
від 09.04.2024 по справі 379/342/24
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 379/342/24

Провадження № 2-о/379/25/24

УХВАЛА

про відкладення судового засідання

та визнання явки обов`язковою

09 квітня 2024 рокум.Тараща

Таращанський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді - МУЗИЧЕНКО О. О.,

присяжних - ТУПЧІЯ В.П.,

КОСТЕНКО Л.О.,

за участю:

секретаря судового засідання - БАКАЛ О.А.,

адвоката особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи органу опіки - БІЛОКОБИЛЬСЬКОГО А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 3 в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , особа, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Таращанської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В:

19.03.2024 заявник ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати його матір ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною; встановити над нею опіку та призначити його ( ОСОБА_2 ) опікуном матері ОСОБА_3 ..

20.03.2024суд прийнявуказану заявудо розгляду,відкрив провадженняу справі;призначив судовезасідання на09.04.2024 (а.с.44-46).

В судове засідання заявник не з`явився. Про день, час і місце розгляду справи повідомлений належно. 09.04.2024 до суду від заявника надійшло клопотання про розгляд справи без його участі та призначення судової експертизи.

Особа, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася. Про день, час і місце розгляду справи повідомлена належно. Заяв чи клопотань від неї до суду не надходило.

У судовому засіданні адвокат особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною, заперечував щодо розгляду справи без участі його підзахисної та без участі заявника, оскільки згідно з вимогами цивільного процесуального законодавства їхня участі в розгляді цієї справи є обов`язковою, без їхніх особистих пояснень неможливо встановити обставини, про які йдеться в заяві. Він спілкувався з ОСОБА_3 і переконаний, що вона за станом свого здоров`я може з`явитись в судове засідання і висловити власну позицію щодо заяви, відповідати на питання. Просив відкласти судове засідання і визнати обов`язковою явку до суду заявника та особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконкому Таращанської міської ради висловив подив щодо неявки в судовезасіданнязаявника і особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною, яка за станом здоров`я має таку можливість. При вирішенні питання про можливість розгляду цієї справи без їхньої участі покладався на розсуд суду.

Згідно з ч.1 ст. 223 ЦПК України неявка в судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За вимогою статті 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Положеннями статті 299 ЦПК України не передбачено можливість розгляду заяви про визнання фізичної особи недієздатною за відсутності заявника.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст.43ЦПК України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

За положенням ч. 1 ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Аналіз вищенаведених норм свідчить про те, що право сторони не з`являтись у судове засідання, в разі звернення з клопотанням про розгляд справи за її відсутності, не є абсолютним і може бути обмежене судом шляхом постановлення ухвали про визнання явки цієї сторони обов`язковою.

Суд вважає, що з огляду на положення статті 299 ЦПК України та враховуючи специфіку цієї справи, особисті пояснення заявника по суті поданої ним заяви про визнання фізичної особи недієздатною і призначення його опікуном над недієздатною особою мають істотне значення, що зумовлює необхідність визнання обов`язковою явки заявника в судове засідання.

Судом також установлено в судовому засіданні те, що особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 за своїм станом здоров`я може з`явитись у судові засідання і висловити свою позицію щодо заяви про визнання її недієздатною, а також щодо можливості призначення її опікуном заявника ОСОБА_2 ..

Враховуючи це, суд вважає за необхідне визнати обов`язковою явку в судове засідання особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 для висловлення нею власної позиції щодо цієї заяви.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутністю, дала особисті пояснення.

За положенням ч.5 ст. 223 ЦПК України у разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.43, 44, 223, 260,261, 299 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Відкласти судове засідання у справі за заявою ОСОБА_2 , особа, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Таращанської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна на 10 годину 00 хвилин 17 квітня 2024 року, та викликатина цейчас учасниківсправи доТаращанського районногосуду Київськоїобласті (вул.Сікевича Володимира,61,м.Тараща,Білоцерківський районнийсуд,Київська область),зала суду№ 3.

Визнати обов`язковою явку в судове засідання заявника ОСОБА_2 та особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 .

Роз`яснити заявникуположення п.3ч.1ст.257ЦПК України,згідно зяким у разіповторної йогонеявки всудове засіданнябез поважнихпричин абонеповідомлення нимпро причининеявки судзалишає заявубез розгляду,оскільки йогонез`явлення перешкоджаєрозгляду справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і окремому оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу може бути включене до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала складена,підписана тапроголошена 09.04.2024.

Суддя Таращанського районного суду Київської області Ольга МУЗИЧЕНКО

Присяжні


Володимир ТУПЧІЙ


Людмила КОСТЕНКО

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118207341
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —379/342/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні