Рішення
від 07.03.2024 по справі 534/1822/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/1822/23

Провадження №2/534/501/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області

у складі: головуючого судді Морозова В.Ю.,

за участі: секретаря судового засідання Хвіст Т.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі суду за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області про перерахунок заробітної плати, нарахування та включення до довідки про заробітну плату одноразової премії в розмірі 400 крб, виготовлення та надання оновленої довідки встановленого зразка для пред`явлення в пенсійні органи,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому прохає позбавити зобов`язати КП «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області перерахувати йому заробітну плату за роботу в зоні відчуження при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за період з 22 липня 1986 року по 11 вересня 1986 року з урахуванням: збереження середньомісячного заробітку, 6-годинного робочого дня, збільшення на 100% тарифної ставки, кратності 1 у зоні небезпеки та зоні особливого контролю, подвійного розміру оплати за роботу у вихідні дні, премії у розмірі 60% тарифної ставки з урахуванням кратності та додати до проведеного розрахунку 400 крб. одноразової премії, передбаченої Постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 10 червня 1986 року №207-7. Виготовити та надати йому довідку про заробітну плату за роботу в зоні відчуження по формі, затвердженій Наказом Міністерства соціальної політики України 12.10.2012 №644 встановленого зразку для перерахування пенсії.

Позов мотивований тим, що ОСОБА_1 , працюючи в Комсомольській міській лікарні приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС період з 22 липня по 11 вересня 1986 року.

Позивач є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) та учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, особою з інвалідністю внаслідок війни 2 групи (захворювання пов`язане з роботами по ЛНА на ЧАЕС, що підтверджується відповідними посвідченнями

За роботу в указаний період в зоні відчуження позивачу, за постійним місцем роботи, була нарахована та виплачена заробітна плата в розмірі: за червень за липень 1986 року - 181,02 крб, за серпень - 142,56 крб.

Позивач вважає, що нарахування заробітної плати за роботу в зоні відчуження було здійснене правильно.

Ухвалою суду від 03.10.2023 року позовна заява прийнята до провадження та призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Представником відповідача подано відзив на позовну заяву, в якому відповідач просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог.

Ухвалою суду від 25.01.2024 року закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні позивач підтримав позовну заяву та просив суд її задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечувала проти позовної заяви та просила суд відмовити у задоволенні позову.

Заслухавши пояснення сторін, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів дійшов наступних висновків.

Позивач є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) та є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також є інвалідом ІІ групи (захворювання пов`язане з роботами ЛНА на ЧАЕС), що підтверджується відповідними посвідченнями (а.с.10-11).

Відповідно до наданих позивачем документів, останній приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що підтверджується доказами у матеріалах справи. (а.с. 12-14).

Позивач звертався до КНП «ЛІЛ І рівня м. Горішні Плавні» із заявою про перерахунок заробітної плати за роботу в зоні відчуження при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за період з 22 липня 1986 р. по 11 вересня 1986 р. також додаючи копії документів у тому числі Довідку про заробіток для обчислення пенсії. (а.с. 16-17).

Листом № 317/01-15 від 31.03.2023 року адміністрацією КНП «ЛІЛ І рівня м. Горішні Плавні» позивачу відмовлено у перерахунку заробітної плати за роботу в зоні відчуження при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за період з 22 липня 1986 р. по 11 вересня 1986 р. (а.с. 15).

Відповідно до довідки № 4/351 від 13.02.2006 року виданої ІНФОРМАЦІЯ_1 позивач проходив військову службу у Збройних силах з 14.05.1980 року по 04.08.1982 року (а.с. 18).

Згідно ст.49 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

Якщо розрахунки не було проведено своєчасно, донарахування провадяться при наявності табеля робочого часу (в оригіналі) за період роботи в зоні відчуження, завіреного підприємством, установою чи організацією, що відповідали за проведення конкретних робіт в зоні відчуження, чи іншого документу первинного бухгалтерського обліку, складеного у рік виконання робіт, пов`язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оплату праці», основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов`язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. Додаткова заробітна плата це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов`язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати - це виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Статтею 15 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що видача довідок про заробіток за роботи (службу) в зоні відчуження, а також на територіях радіоактивного забруднення здійснюється підприємствами за основним місцем роботи працівників того часу.

Листом Міністерства праці і соціальної політики України від 13.04.2001 року № 03-3/1652-018-21 «Про оплату праці у зоні відчуження ЧАЕС у 1986-1990 років осіб, які виконували роботи пов`язані з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС і запобіганням забрудненню навколишнього середовища» було розсекречено ряд нормативно-правових актів урядів СРСР та УРСР. Серед розсекречених в тому числі і Розпорядження РМ СРСР №1512-р від 24.06.1986 року, від 17 червня 1986 року № 207-7, Постанова РМ УРСР і Укрпрофради від 10.06.1986 року № 207-7.

Відповідно до листа Мінпраці, Мінчорнобиля і Мінфіну України від 29.10.1992 року № 09- 3751, якщо підприємством було невірно нарахована заробітна плата за роботу в зоні відчуження, то підприємство на підставі первинних документів має провести перерахунок заробітної плати згідно із законодавством, розраховану таким чином заробітну плату не індексують і не виплачують, а лише враховують при обчисленні пенсії.

У разі коли підприємством, установою, організацією було неправильно проведено оплату праці осіб, які в період 1986 - 1990 роки брали участь у роботах по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в даний час підприємство, установа, організація повинні провести перерахунок заробітної плати згідно з чинним законодавством.

Згідно п.п. 3 п. 1 Постанови РМ УРСР і Укрпрофради від 10.06.1986 року № 207-7 (порядок виплати премії визначено Розпорядженням РМ СРСР №1512-р від 24.06.1986 року) запроваджувалась одноразова премія за рахунок коштів, що виділялись Міністерством фінансів СРСР і Держпланом СРСР в розпорядження Міністерства енергетики та електрофікації СРСР для заохочення працівників підприємств, незалежно від їх відомчого підпорядкування. Розмір премії, що виплачувалась одному працівнику, не повинен був перевищувати 400 крб. (понад встановлені максимальні розміри премій)

За змістом ч. 1, 2 ст.54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. У всіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу у зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.

Відповідно до ч. 3 ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Згідно ч. 4 ст. 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», порядок обчислення середньомісячного заробітку для призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону, визначається Кабінетом Міністрів України.

01 січня 2012 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі Порядок).

Із п.1 цієї постанови Кабінету Міністрів України вбачається, що цей Порядок визначає механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У п.1 даного Порядку передбачено, що за бажанням осіб пенсії можуть призначатися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

За змістом підпункту 4 п. 3 Порядку, у разі коли особа пропрацювала у зоні відчуження менше календарного місяця у 1986-1990 роках, за її бажанням пенсія може обчислюватися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу у зоні відчуження, за весь фактично відпрацьований час, в одному із неповних календарних місяців роботи протягом цих років, без додавання суми заробітної плати за період роботи за межами зони відчуження. У такому разі заробітна плата за весь фактично відпрацьований час ділиться на число відпрацьованих днів, а одержана сума множиться на 25,4. Якщо дні роботи припали на вихідні і святкові дні, розрахунок заробітної плати проводиться у такому ж порядку, як і за роботу у робочі дні, а доплата за вихідні і святкові дні, нарахована за фактично відпрацьований час, з урахуванням установленої кратності додається до суми обчисленої заробітної плати.

Пунктом 6 Порядку встановлено, що в усіх випадках премія, передбачена підпунктом 3 пункту 1 постанови Ради Міністрів УРСР, Укрпрофради від 10 червня 1986 року № 207-7 (не більш як 400 крб. на місяць), що була визначена умовами оплати праці для осіб, які безпосередньо брали участь у роботах, пов`язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи і запобіганням забрудненню навколишнього природного середовища, після проведеного розрахунку додається до суми обчисленого заробітку.

Листом Міністерства праці України, Міністерства України у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС та Міністерства фінансів України від 29 жовтня 1992 року № 09- 3751 було роз`яснено, що вирішення грошових вимог осіб, які в 1986-1987 роках брали участь у роботах по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у зоні відчуження та їм не була нарахована підвищена заробітна плата за основним місцем роботи відповідно до встановлених розмірів, повинно проводитись згідно із чинним законодавством України.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 затверджено Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Пунктами 7, 17 даного Порядку передбачено необхідність подання до органу, що призначає пенсію, довідки про заробітну плату. В них, зокрема, зазначено, що довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами. У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми. Установлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається.

Відповідно до підпункту ґ) пункту 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» документами, необхідними для призначення, перерахунку пенсії, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший є посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09 березня 1988 року № 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об`єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на цих територіях, видана органами місцевого самоврядування (при призначенні пенсії із застосуванням норм статті 55 Закону № 796-ХІІ).

Згідно п.17 вказаного Порядку, довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працював померлий годувальник або особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами.

Згідно із вимогами ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно із ч. 1 ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

З вищезазначених норм слідує, що суди повинні належним чином обґрунтовувати свої рішення.

Аналогічна позиція підтримується і практикою Європейського Суду з прав людини, зокрема у справі «Бочан проти України» від 03.05.2007 року, де зазначено про те, що Європейський Суд встановив порушення ст. 6 Конвенції, у тому числі через те, що національні суди не дали відповідь на аргументи заявниці стосовно правдивості показів свідків та дійсності документів, хоча ці докази були визначальними для рішення по справі.

Слід також зазначити, що однією із засад судочинства, регламентованих п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, є змагальність сторін та свобода в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Аналізуючи вищевказані нормативно-правові акти та надані суду докази, суд приходить до висновку, що позивач має право на нарахування та виплату премії в розмірі 400 крб. за роботу по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, як особа, яка безпосередньо брала участь в роботах, пов`язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і якому вказана премія не була нарахована та виплачена. Крім того, вказана премія підлягає включенню у довідку про заробітну плату, одержану за роботу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги слід задовольнити в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 19, 81, 141, 258-260, 263-265 ЦПК України, Конституцією України, ст. 49 КЗпП України, Законом України "Про оплату праці", Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області про перерахунок заробітної плати, нарахування та включення до довідки про заробітну плату одноразової премії в розмірі 400 крб, виготовлення та надання оновленої довідки встановленого зразка для пред`явлення в пенсійні органи - задовольнити повністю.

Зобов`язати Комунальне підприємство «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області здійснити перерахунок ОСОБА_1 заробітної плати за роботу в зоні відчуження при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за період з 22 липня 1986 р. по 11 вересня 1986 р. з урахуванням: збереження середньомісячного заробітку, 6-годинного робочого дня, збільшення на 100 % тарифної ставки, кратності 1 у зоні небезпеки та зоні особливого контролю, подвійного розміру оплати за роботу у вихідні дні, премії у розмірі 60% тарифної ставки з урахуванням, кратності та додати до проведеного розрахунку 400 крб. одноразової премії, передбаченої Постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 10 червня 1986 року № 207-7.

Зобов`язати Комунальне підприємство «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області виготовити та надати ОСОБА_1 довідку про заробітну плату за роботу в зоні відчуження по формі, затвердженій Наказом Міністерства соціальної політики України 12.10.2012 № 644. встановленого зразку для перерахування пенсії.

Рішення набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування відповідача: Комунальне підприємство «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ЄДРПОУ 01999626, адреса: 39800, м. Горішні Плавні Кременчуцького району Полтавської області, вул. Миру, буд. 10м;

Відомості, які суд не оголошує щодо учасників справи при проголошенні рішення суду:

Повне ім`я позивача: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя В`ячеслав МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118207862
СудочинствоЦивільне
Сутьзаробітну плату одноразової премії в розмірі 400 крб, виготовлення та надання оновленої довідки встановленого зразка для пред`явлення в пенсійні органи

Судовий реєстр по справі —534/1822/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні