Ухвала
від 09.04.2024 по справі 619/2419/24
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/2419/24

провадження № 2/619/844/24

УХВАЛА

іменем України

09 квітня 2024 року м. Дергачі

Суддя Дергачівського районного суду Харківської області Остропілець Є.Р., при вирішенні питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою Дергачівської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі: Харківської обласної державної (військової) адміністрації до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Липецької сільської ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору НОМЕР_1 прикордонний загін Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_2 ) про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні землями оборони шляхом визнання недійсним договору оренди, скасування державної реєстрації земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку,-

ВСТАНОВИВ

Керівник Дергачівської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_2 звернувся до Дергачівського районного суду Харківської області в інтересах держави в особі: Харківської обласної державної (військової) адміністрації до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Липецької сільської ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору НОМЕР_1 прикордонний загін Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_2 ) про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні землями оборони шляхом визнання недійсним договору оренди, скасування державної реєстрації земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку.

Зазначена позовна заява не може бути прийнята до розгляду Дергачівським районним судом Харківської області та підлягає направленню за підсудністю з наступних підстав.

Згідно зі ч.1ст.2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1ст.30 ЦПК Українипозови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Предметом позову у даній справі є земельна ділянка за кадастровим № 6325180500:01:002:1405, площею 63,5395 га, з цільовим призначенням землі сільськогосподарського призначення, що розташована за межами населених пунктів на території Веселівської сільської ради Харківського району Харківської області, та не належить до територіальної підсудності Дергачівського районного суду Харківської області.

Відповідно до ч. 1ст. 125 Конституції України, ч. 1ст. 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»судоустрій в Україні будується, зокрема, за принципом територіальності.

Відповідно до п.1 ч.1ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно зіст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Згідно роз`ясненнями, які містяться в п.42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» №3 від 01 березня 2013 року виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина першастатті 114 ЦПК). Згідно з положеннямистатті 181 ЦКдо нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

За правилами чинногоЦПК Українивиключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

Відповідна правова позиція у подібних правовідносинах викладена у постанові Верховного Суду від 9 вересня 2020 року у справі № 910/6644/18 та у постанові Великої Палати Верховного Суду від 7 липня 2020 року у справі № 910/10647/18.

Виключна підсудність це особливий вид територіальної підсудності, який забороняє застосування інших видів територіальної підсудності (загальної, договірної, альтернативної або підсудності пов`язаних між собою вимог). Це пояснюється особливостями справ, на які така підсудність поширюється, і направлено на створення сприятливих умов для розгляду справи й виконання судового рішення.

Враховуючи наведене, суд дійшов до висновку, що дану справу слід передати до Харківського районного суду Харківської області, оскільки спір має розглядатись за місцем знаходження майна.

Частиною 1ст.4 ЦПК Українивизначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

ЗгідноКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод,Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, закріпленого у п.1 ст.6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Керуючись ст.ст.27,31,32,187,258,260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ

Цивільну справу за позовом Дергачівської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі: Харківської обласної державної (військової) адміністрації до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Липецької сільської ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору НОМЕР_1 прикордонний загін Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_2 ) про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні землями оборони шляхом визнання недійсним договору оренди, скасування державної реєстрації земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку передати на розгляд до Харківського районного суду Харківської області (вул. Сковороди, 18, смт Покотилівка, Харківська обл. 62458).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області на протязі п`ятнадцяти днів з моменту проголошення ухвали.

Суддя Є. Р. Остропілець

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118208391
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні землями оборони шляхом визнання недійсним договору оренди, скасування державної реєстрації земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —619/2419/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Остропілець Є. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні