Ухвала
від 03.04.2024 по справі 953/12225/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/12225/23

н/п 1-кс/953/1653/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2024 р. м.Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023220000000216 від 21.08.2023, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

у с т а н о в и в :

27лютого 2024року слідчийСУ ГУНПв Харківськійобласті ОСОБА_3 звернувся досуду зклопотанням,погодженим прокуроромХарківської обласноїпрокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів за період часу з 01 вересня 2022 року по теперішній час, а саме:

- карт полів із зазначеною інформацією, щодо полів із зазначенням площ, видів засіяних культур, номерів полів;

- договорів укладених державним підприємством із суб`єктами господарювання з обробітку земельних ділянок, збору, перевезення та зберігання врожаю, купівлі продажу сільськогосподарської продукції, надання та отримання фінансової допомоги із зазначенням найменування суб`єкта господарювання, послуги, дати укладення договору, ФІО осіб, які підписали вказані договори;

- документів щодо здійснення передачі товарно-матеріальних послуг та проведення розрахунку по укладеним договорам (накладні, товарно-транспортні накладні, акти прийому передачі, платіжні доручення, тощо);

- інформації щодо кількості зібраного врожаю та його площі по кожній сільськогосподарській культурі окремо, а також врожайності.

Клопотання обґрунтовано тим, що СУ ГУНП в Харківській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023220000000216 від 21.08.2023, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України за фактом того, що службові особи державних підприємств ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташовані на території Харківської області, діючи всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди вчинили зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки державним інтересам.

Під час подальшого досудового розслідування слідчим у порядку ст. 93 КПК України направлена вимога до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 про надання інформації щодо фінансово-господарської діяльності підприємства за період часу з 01.09.2022 по теперішній час. Однак, відповідь на вказаний запит до органу досудового розслідування так і не надійшла.

Слідчий зазначає, що документи, які перебувають у розпорядженні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні та необхідні для встановлення істини у кримінальному провадженні, зокрема необхідні для проведення судової економічної експертизи з метою встановлення спричинених збитків, тому з метою забезпечення проведення повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні доступу до вище вказаних документів.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не прибув, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та просив клопотання задовольнити.

Представник ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений своєчасно і належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Оскільки учасники кримінального провадження у судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріли клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя дійшов висновку, що дане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Положеннями ч. 2 ст. 160 КПК України встановлено, що у клопотанні про тимчасовий доступ до речей та документів зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя встановив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про кримінальне провадження № 42023220000000216 від 21.08.2023, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України за фактом того, що службові особи державних підприємств ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташовані на території Харківської області, діючи всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди вчинили зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки державним інтересам.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

З аналізу вказаної норми слідує, що сторона обвинувачення (прокурор, слідчий) можуть самостійно звернутись із запитом, зокрема до підприємств, установ та організацій, з метою витребування документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок.

Разом з тим у матеріалах, долучених до клопотання, відсутні належні та достовірності докази того, що орган досудового розслідування звертався до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 з вимогою надати документи, до яких слідчий просить наразі надати тимчасовий доступ.

Слідчий суддя зауважує на тому, що долучена до матеріалів справи роздруківка зі скріншотами з месенджеру про відправку листів жодним чином не підтверджує факт відправлення слідчим вимоги у порядку ст. 93 КПК України на адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 , крім того, вказані скріншоти є нечитабельними.

Також, слідчий суддя зауважує, що зі змісту клопотання не вбачається, що представники ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 чинили перешкоди у наданні вищевказаної інформації.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання заявлено передчасно, тому вважає за необхідне відмовити у його задоволенні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.131-132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023220000000216 від 21.08.2023, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118208564
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/12225/23

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні