Ухвала
від 09.04.2024 по справі 645/603/24
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/603/24

Провадження № 2/645/875/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Алтухової О.Ю.,

секретар судового засідання Малій О.Л.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м.Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Департаменту реєстрації Харківської міської ради, треті особи: ОСОБА_3 , Житловий кооператив «Лосєво 12-12 А», про визнання права користування житловим приміщенням та права на реєстрацію місця проживання,-

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , Департаменту реєстрації ХМР та просить суд визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , право користування житловим приміщенням - квартирою АДРЕСА_1 та право на реєстрацію місця проживання за вказаною адресою.

Провадження у справі відкрите ухвалою суду від 18.03.2024 року.

У підготовчому засіданні представник відповідача адвокат Гордін Л.Я. подав заяву про закриття провадження у справі, з якої вбачається, що відповідач помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що Першим відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції складено актовий запис № 3480 від 12.03.2024 року. Також, до заяви долучено копію договору купівлі-продажу квартири від 08.03.2024 року, відповідно до якого ОСОБА_2 передав у власність ОСОБА_4 квартиру АДРЕСА_1 .

Позивачка ОСОБА_1 проти закриття провадження у справі заперечувала.

За результатом розгляду клопотання суд приходить до наступних висновків.

У разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу (частина першастатті 55 ЦПК України).

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка була в процесі стороною або третьою особою, до іншої особи у зв`язку з переходом до неї суб`єктивних матеріальних прав.

Можливість процесуального правонаступництва визначається можливістю правонаступництва в матеріальному праві. При цьому в матеріальному праві виділяють універсальне та сингулярне правонаступництво. Універсальне правонаступництво має місце в тих випадках, коли перехід прав та обов`язків однієї юридичної особи до іншої відбувається в результаті реорганізації, а поміж фізичними особами - в порядку спадкування. Сингулярне правонаступництво має місце, коли сторона переуступає правом вимоги, чи здійснює переведення боргу, або приймає борг іншої особи на себе. Розподіл матеріального правонаступництва на універсальне та сингулярне пов`язаний з об`єктом прав та обов`язків, що переходять до правонаступника. Матеріальне правонаступництво може бути універсальним чи сингулярним. Процесуальне правонаступництво, хоча і є необхідним наслідком правонаступництва в матеріальному праві, завжди універсальне: в рамках процесу правонаступник в усіх випадках цілком замінює правопопередника і користується комплексом процесуальних прав та обов`язків сторони чи третьої особи. Процесуальне правонаступництво настає після оформлення матеріального правонаступництва. Правонаступник повинен пред`явити до суду докази, які підтверджували б правонаступництво в матеріальному праві (свідоцтво про право власності, документ про реорганізацію юридичної особи, переуступний напис), а суд виносить ухвалу про те, що правонаступник замінив у спірних правовідносинах сторону, що вибула. Отже, підставою для виникнення процесуального правонаступництва є матеріальне правонаступництво або інша заміна осіб у матеріальних правовідносинах (Постанова ВС від 01 червня 2021 року, справа № 2-3233-1/08).

Таким чином, правонаступництво виключається у разі, коли вимога нерозривно пов`язана з особою позивача або відповідача (в позовах про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, поновлення на роботі і ін.).

З матеріалів справи вбачається, що відповідач помер, а спірна квартира вибула з його права власності до моменту смерті останнього, таким чином у даній справі правонаступництво виключається.

Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва (пункт 7 частини першоїстатті 255 ЦПК України).

Також, представник відповідача вважав, що провадження має бути закрите і на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Так, пунктом 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України встановлено, що суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

ОП КЦС вказала, що суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, якщо предмет спору був відсутній як на час пред`явлення позову, так і після відкриття провадження у справі, коли на час ухвалення судом першої інстанції судового рішення між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань. При цьому, закриття провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України можливе лише в судовому засіданні (постанова Верховного Суду від 20 вересня 2021 року у справі № 638/3792/20).

Таким чином, провадження у справі суд закриває на підставі пункту 7 частини першоїстатті 255 ЦПК України, оскільки в підготовчому засіданні суд встановив, що відповідач помер і спірні правовідносини у цій справі не допускають правонаступництва.

Керуючись ст.ст. 55, 255, 260 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Провадження по цивільній справі закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 09.04.2024 року.

Суддя О.Ю.Алтухова

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118208943
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права користування житловим приміщенням та права на реєстрацію місця проживання

Судовий реєстр по справі —645/603/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні