Рішення
від 05.04.2024 по справі 705/6773/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/6773/23

2-о/705/23/24 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року м.Умань

Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Єщенко О.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Остропольської В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Маньківської селищної ради Уманського району Черкаської області про встановлення належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення належності правовстановлюючого документу та просила визнати, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НЖ № 118856 від 11.09.2008, який видано Рогівською сільською радою Маньківського району Черкаської області на прізвище ОСОБА_2 , дійсно належить спадкодавцю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви зазначила, що вона ІНФОРМАЦІЯ_3 , є дочкою та спадкоємцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті матері вона звернулася в Маньківську державну нотаріальну контору із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину. Однак, у видачі свідоцтва їй було відмовлено. Постановою від 01.08.2023 про відмову у вчиненні нотаріальної дії зазначено, що в наявних документах, які залишились після смерті матері, в державному акті на право власності на земельну ділянку серії НЖ № 118856 від 11.09.2008 в графі прізвище вказано ОСОБА_2 , а також що не було пред`явлено доказів родинних відносин зі спадкоємцем. Враховуючи не відповідність записів щодо прізвища мами в документах її свідоцтві про народження і в державному акті на право власності на земельну ділянку серії НЖ № 118856 від 11.09.2008, вона вимушена звернутись з даною заявою до суду для отримання свідоцтва про право на спадщину та його належного оформлення.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась, письмово подала заяву від 28.02.2024, в якій просила справу розглядати без її участі, зазначила, що заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Виконавчого комітету Маньківської селищної ради Уманського району Черкаської області у судове засідання не з`явився, 01.04.2024 до суду надійшла заява селищного голови ОСОБА_3 , де він просить справу розглянути без участі представника Виконавчого комітету Маньківської селищної ради за наявними матеріалами справи. Не заперечують проти задоволення вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України у випадку неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд,дослідившиматеріалисправи,встановивтакіфакти,відповідніїмправовідносини тадійшовтакихвисновків.

Заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Косенівка Уманського району Черкаської області, що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданим 02.06.2000 Уманським МВ УМВС України у Черкаській області.

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 25.11.1948, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками вказані: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_2 .

Відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , виданого 12.07.1968, ОСОБА_5 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб 12.07.1968, після реєстрації шлюбу присвоєно прізвища: чоловікові ОСОБА_6 , дружині ОСОБА_6 .

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 11.01.2014 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Умань Черкаської області.

Згідно із Витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі № 37816948 від 08.07.2014 зареєстровано спадкову справу № 239 після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до державного акту на право власності на землю серії ЯЖ № 118856, виданого на підставі рішення Рогівської сільської ради від 18.10.2007 за № 15-5, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 0,4567 га, яка розташована у АДРЕСА_1 , для ведення особистого селянського господарства.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01.08.2023 державного нотаріуса Маньківської державної нотаріальної контори Шевченко Н.Г. у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_1 на земельну ділянку після смерті ОСОБА_2 відмовлено.

Відповідно до довідки виконкому Рогівської сільської ради Маньківського району Черкаської області 10.01.2014 в м. Умань Черкаської області померла ОСОБА_2 , яка постійно проживала в с. Роги Маньківського району Черкаської області. Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 за законом спадкоємець І черги дочка ОСОБА_1 . Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 за заповітом ОСОБА_1 , інших спадкоємців немає. Малолітні та неповнолітні діти зі спадкодавцем не проживали і не зареєстровані. Заповіт від імені померлої ОСОБА_2 був посвідчений виконкомом Рогівської сільської ради від 26.05.2000 за реєстром № 9. Заповіт не змінено і не відмінено.

Частиною 1 статті 293 ЦПК України передбачено, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження також справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Юридичні факти - це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Встановлення юридичних фактів у порядку окремого провадження сприяє реалізації конституційних прав громадян. Умовами, за наявності яких можливим є звернення до суду для встановлення фактів, що мають юридичне значення, є те, що згідно із законом ці факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих немайнових чи майнових прав фізичних осіб; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

Так, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Крім того, згідно з п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаним у свідоцтві про народження або в паспорті, в тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Згідно з листом Верховного Суду України від 01.01.2012 «Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте, сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Відповідно до Закону України "Про Державний земельний кадастр" № 3613-VI від 07.07.2011 державні акти на право власності на землю з 01 січня 2013 року не видаються.

Таким чином, внести виправлення до державного акту на право власності на земельну ділянку серії НЖ № 118856 від 11.09.2008 неможливо, оскільки на даний час така процедура не передбачена чинним законодавством.

Водночас установлення вказаного факту має юридичне значення для заявника, яка через наведені технічні помилки в зазначенні прізвища її матері у державному акті не може в повному обсязі реалізувати свої права.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заяву ОСОБА_1 належить задовольнити у розумінні встановлення факту належності документу.

Керуючись ст. ст. 293, 315- 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Установити, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НЖ № 118856 від 11.09.2008, який видано Рогівською сільською радою Маньківського району Черкаської області на прізвище ОСОБА_2 , дійсно належить спадкодавцю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заявник: ОСОБА_1 ; АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Маньківської селищної ради; вул. Шевченка, 9, селище Маньківка, Уманський район, Черкаська область, 20101, ЄДРПОУ 04411007.

Суддя О.І.Єщенко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118209391
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —705/6773/23

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні