Рішення
від 09.04.2024 по справі 718/637/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 718/637/24

Провадження 2/718/117/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" квітня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Мінів О.І.

секретаря судових засідань Анучкіній О.З.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу № 718/637/24 за позовною заявою ОСОБА_1 (місце проживання: с.Кліводин, Чернівецький район, Чернівецька область), інтереси якої представляє ОСОБА_2 до ОСОБА_3 (місце проживання: с.Кліводин, Чернівецький район, Чернівецька область), ОСОБА_4 (місце проживання: с.Кліводин, Чернівецький район, Чернівецька область), територіальної громади с.Кліводин Чернівецького району Чернівецької області в особі Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області (місцезнаходження: вул.Незалежності,83, м.Кіцмань, Чернівецький район, Чернівецька область), про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, -

У С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача.

Позивач ОСОБА_1 звернулася 20.02.2024до Кіцманськогорайонного судуЧернівецької областііз позовомдо ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , територіальноїгромади с.КліводинЧернівецького районуЧернівецької областів особіКіцманської міськоїради Чернівецькогорайону Чернівецькоїобласті про визнання права власності на спадкове майно.

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_5 . Після його смерті залишилося спадкове майно: житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 .

Зазначає, що спадкоємцями майна за законом, яке залишилось після смерті чоловіка ОСОБА_5 являється вона - дружина померлого ОСОБА_1 , а також відповідачі: дочка ОСОБА_3 та дочка ОСОБА_4 , які відмовилися від спадщини.

Інших спадкоємців та утриманців у померлого, передбачених законом немає.

Крім цього, вказує на те, що у встановлений законом строк прийняла спадкове майно, однак через відсутність правовстановлюючих документів на будівлі, оформити спадщину в нотаріальній конторі не вдалося.

За таких обставин, з посиланням на норми закону, просить визнати за нею право власності на спадкове майно.

Відзив на позовну заяву відповідачі у встановлений судом термін не подано.

Заяви, клопотання учасників справи, інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Кіцманського районного суду Чернівецької області від 04.03.2024 прийнято зазначену вище позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи визначено проводити за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 09.04.2024 (а.с.37).

У підготовче засідання представник позивача Пагурської адвокат Погурський В.І., 15.03.2024 скерував до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав повністю та просив суд задовольнити позов і розглядати справу без його участі. (а.с.42)

Представник відповідача: голова Кіцманської міської ради - С.Булега 27.03.2024 скерував на адресу суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника, не заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно. (а.с.48)

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судове засідання також не прибув, однак адресу суду 15.03.2024 надіслали письмову заяву про визнання позовних вимог ОСОБА_1 в повному обсязі. Крім того, просили розглянути справу за їх відсутності.(а.с.43-47)

Частиною 3 статті 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних в суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.1. ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Крім того, ч.3 ст. 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Враховуючи подані до суду заяви, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Фактичні обставини встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що згідно наявного в матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Відділом державної реєстрації Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 .(а.с.8)

Відповідно до копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 виданого Киселицькою сільською радою Путильського району Чернівецької області 16.02.1991р., ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрували шлюб 16.02.1991р.(а.с.9)

Згідно до виписки з погосподарської книги, виданої виконкомом Кіцманської міської ради Кліводиснького старостинського округу гр.. ОСОБА_1 про те, що вона зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Номер об`єкта ПОГ 754 в по господарській книзі № НОМЕР_3 (за 1991-1995р.р.) відкритий на гр.. ОСОБА_5 .. Голова двору ОСОБА_5 (а.с. 11)

Згідно технічного паспорту та технічної характеристики на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який виготовлений станом на 20.06.2023 року, встановлено, що житловий будинок побудований в 1940 р., та складається з: житлового будинку літ. А-І, загальна площа 110,20 кв.м. та житлова площа 74,60 кв.м., літня кухня літ. Б, сараї літ. В, Г, погріб літ. Пг/В, вбиральня літ. Д,Е, огорожа літ. №1-2, загальною вартістю 178272 грн., відповідно до висновку про вартість майна. (а.с.12-17)

У відповідності до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданої приватним нотаріусом Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Олексюк С.В., якою спадкоємцю ОСОБА_1 у видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті її чоловіка ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з тим, що спадкоємцем не подано правовстановлюючі документи на зазначене майно, що підтверджують реєстрації права на нього. (18-19)

Як вбачається із відповіді, наданої державним нотаріусом Беженар А.М. 14.03.2024, на запит Кіцманського районного суду Чернівецької області, спадкова справа до майна ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 заведене на приватним нотаріусом Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Олексюк С.В.. (а.с.39-40)

Норми права, які застосував суд.

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Так, у відповідності до вимог ст.ст.12,13 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до вимог цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч.2 ст.49 ЦПК України відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд немає обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Як передбачено ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В силу п. 11 ч. 1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника.

Виходячи із змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Зважаючи на вимоги ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його .

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ч. 1ст. 1220 ЦК України). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1ст. 1221 ЦК України).

Згідно ч.ч.1,2 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу.

Крім того, згідно із положеннями ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених ст.1259 ЦК України.

Статтею 1261 ЦК України визначено, що діти спадкодавця та той з подружжя, що його пережив та батьки, відносяться до першої черги спадкоємців за законом.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст. 1269 ЦК України).

Статтею 1268 ЦК Українивизначено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Крім того, згідно роз`яснення Міністерства юстиції України № 19-32/319 від 21.02.2005 року, у випадку смерті власника нерухомого майна, реєстрацію якого належним чином проведено не було і правовстановлюючий документ відсутній, питання про визначення цього майна померлому та спадкоємцю повинно вирішуватись в судовому порядку. Як вказано в листі Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 23.03.2009 року № 12/5-126, по об`єктах нерухомого майна, що збудовані до 5 серпня 1992 року, тобто до прийняття Урядом України документу, яким встановлено порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, при їх реєстрації для оформлення права власності одним з документів є висновок про технічний стан будівлі, що складається бюро технічної інвентаризації.

Мотиви з яких виходив суд та оцінка суду.

Враховуючи вищезазначені норми Закону, беручи до уваги те, що спадкове майно житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 побудований у 1991 році, тобто до 05.08.1992 року, та за наявності на такий будинок відповідної технічної документації БТІ, суд вважає за можливе, за наявності відповідних доказів, визнати право власності, в порядку спадкування, на такий будинок, на який спадкодавець не отримав правовстановлюючі документи.

Оскільки прийняття в експлуатацію таких будівель на час збудування житлового будинку (1991 р.) час не вимагалося, а записи в погосподарських книгах визнавалися як такі, що підтверджують право власності особи на майно.

При цьому, позивач, будучи спадкоємцем за законом, спадщину прийняла, оскільки у визначений ЦК України строк подала до нотаріуса заяву про прийняття спадщини, однак позбавлена можливості оформити право власності на спадкове майно через відсутність правовстановлюючого документа на будівлі.

Суд бере до уваги те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи те, що позивач позбавлена можливості визнати право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що входить до складу спадщини, у позасудовому порядку, керуючись відповідними нормами законодавства, суд вважає, що вимоги позивача є доведеними та обґрунтованими, такими, що гуртуються на законі, та за умови їх визнання відповідачем, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Тому, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у зв`язку з визнанням заявлених вимог відповідачем, за наявності законних на те підстав, беручи наявність відповідні положення Цивільного кодексу України, та відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, що позбавляє позивача можливості реалізувати своє право на спадкування в іншому порядку, а також враховуючи при цьому те, що задоволення позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

На підставі ст.ст. 328, 346, 392, 1216-1218, 1220-1221, 1223, 1258-1261, 1269 ЦК України та керуючись ст.ст. 12, 13, 16, 49, 82, 200, 206, 211, 247, 263 - 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , інтереси якої представляє ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , територіальної громади с.Кліводин Чернівецького району Чернівецької області в особі Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканкою с.Кліводин Чернівецької області, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. А-1 загальною площею 110,20 кв.м., житловою площею 74,60 кв.м., літня кухня літ. Б, сараї літ. В, Г, погріб літ. Пг/В, вбиральня літ. Д, Е, огорожа №1-2, загальною вартістю 178272 гривень, в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4 ст. 268 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 , місце проживання: с.Кліводин, Чернівецький район, Чернівецька область

Відповідач: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Кіцманським РС УДМС України в Чернівецькій області, місце проживання: с.Кліводин, Чернівецький район, Чернівецька область.

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_6 , місце проживання: с.Кліводин, Чернівецький район, Чернівецька область

Відповідач: Територіальна громада с.Кліводин Чернівецького району Чернівецької області в особі Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області, місцезнаходження: вул.Незалежності,83, м.Кіцмань, Чернівецький район, Чернівецька область

Суддя: О.І.Мінів

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118209511
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —718/637/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні