Ухвала
від 05.04.2024 по справі 755/5947/24
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/5947/24

Провадження № 2-о/755/271/24

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

"05" квітня 2024 р. суддя Дніпровського районного суду м. Києва Катющенко В.П., перевіривши виконання вимог ст.ст. 175, 297 ЦПК України у цивільній справі окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи - ОСОБА_3 , недієздатним та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

До Дніпровського районного суду м. Києва 04.04.2024 надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи - ОСОБА_3 , недієздатним та призначення опікуна, яка передана в провадження судді Катющенко В.П. на підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Вивчивши подані документи приходжу до наступного.

Зміст та форма заяви і доданих до неї документів відповідає вимогам ст.ст. 175, 297 ЦПК України.

Підстав для повернення заяви, відмови у відкритті провадження у справі не встановлено.

Справа підлягає розгляду в порядку окремого провадження, судом у складі одного судді і двох присяжних.

Крім того, за правилами ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 27.03.2008 у справі «Штукатуров проти Росії» (заява № 44009/05) зазначив, що, вирішуючи справу про визнання особи недієздатною виключно на підставі письмових доказів, не побачивши і не почувши особу, суд порушив її право на справедливий судовий розгляд, передбачене ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про необхідність надання доступу до суду навіть особам, які вже визнані недієздатними, відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції наголошується у рішенні ЄСПЛ від 30.05.2013 у справі «Наталія Михайленко проти України» (заява № 49069/11).

Конституційний Суд України у рішенні від 01.06.2016 у справі № 2-рп/2016 зазначив, що недієздатним особам мають надаватися правові можливості для задоволення індивідуальних потреб, реалізації та захисту їх прав і свобод; хоча за станом здоров`я недієздатні особи не спроможні особисто реалізовувати окремі конституційні права і свободи, у тому числі право на свободу та особисту недоторканність, вони не можуть бути повністю позбавлені цих прав і свобод, тому держава зобов`язана створити ефективні законодавчі механізми та гарантії для їх максимальної реалізації.

Відповідно до ч. 3 ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають право на особисту участь у судових засіданнях, висловлення своєї думки щодо висновків лікарів-психіатрів у судовому засіданні при вирішенні питань, пов`язаних із наданням їм психіатричної допомоги та обмеженням у зв`язку з цим їх прав.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб: особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, - на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Положеннями ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб. Вказане завдання превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права.

Таким чином, беручи до уваги наведені положення законодавства України, завдання забезпечення справедливого розгляду справи та здійснення судочинства на засадах верховенства права, з урахуванням характеру поданої заяви, з метою сприяння в реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу ОСОБА_3 - особі, щодо якої розглядається справа про визнання недієздатною, суд вважає за необхідне забезпечити останнього адвокатом, для розгляду заяви ОСОБА_1 , та доручити Лівобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначення адвоката для здійснення представництва ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час розгляду заяви ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

Керуючись ст. ст. 81, 84, 175, 187, 293, 297, 353 ЦПК України, суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Відкрити провадження у цивільній справі окремого провадження за заявою ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Орган опіки та піклування Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації (бул. І.Котляревського, 1/1, м. Київ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_1 ), про визнання фізичної особи - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 ), недієздатним та призначення опікуна.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження судом у складі одного судді і двох присяжних.

Призначити судове засідання в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва (вул. Сергієнка, 3 каб.39) на 26.04.2024 н 10:00 годину.

Доручити Лівобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (02096, м. Київ, вул. Сімферопольська, буд. 5/1; email: left.bank@legalaid.kiev.ua) призначення адвоката ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі № 755/5947/24 та забезпечити прибуття призначеного адвоката до Дніпровського районного суду м. Києва (вул. Пластова, 3 каб. 39) для участі в розгляді справи.

В судове засідання викликати заявника та заінтересовану особу. З урахуванням матеріалів справи та враховуючи положення ст. 299 ЦПК України, суддею не вбачається, на даній стадії, підстав для виклику в судове засідання особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Заінтересована в справі особа має право не пізніше дати розгляду справи в судовому засіданні подати письмові заперечення проти заяви з доказами на їх обґрунтування.

Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернетhttp://dn.ki.court.gov.ua.

Оскарження ухвали суду, окремо від рішення суду не допускається.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118209847
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи - ОСОБА_3 , недієздатним та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —755/5947/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні