Ухвала
від 08.04.2024 по справі 755/17870/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/17870/23

Провадження №: 2/755/919/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" квітня 2024 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді - Марфіної Н.В.,

за участі секретаря - Булгакової Є.І.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у підготовчому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання представника позивача про витребування доказів в межах розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , в інтересах якого діє Ново-Білицький психоневрологічний інтернат для чоловіків, ОСОБА_4 , треті особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Шкрібляк Катерина Павлівна, про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

у с т а н о в и в:

В провадженні Дніпровського районного суду м. Києва знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , в інтересах якого діє Ново-Білицький психоневрологічний інтернат для чоловіків, ОСОБА_4 , треті особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Шкрібляк Катерина Павлівна, про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом.

У підготовчому засіданні представник позивача звернувся до суду з усним клопотанням про витребування доказів, а саме витребування копії матеріалів спадкової справи щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Інші учасники справи та/або їх представники в підготовче засідання не з`явились.

Суд, вислухавши клопотання представника позивача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про те, що клопотання підлягає до задоволення, з огляду на наступне.

За змістом ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно положень ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 ст. 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

За змістом ч. 2 ст. 84 ЦПК України, у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Зміст усного клопотання сторони позивача про витребування доказів в повній мірі відповідає положенням ч. 2 ст. 84 ЦПК України, оскільки відповідні докази не можуть бути отримані самостійно через законодавчі обмеження, а їх наявність спрямована на визначення кола можливих спадкоємців померлої.

При цьому суд також наголошує, що частиною 3 ст. 77 ЦПК України передбачене право сторони обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження її вимог або заперечень.

Згідно ч. 3 ст. 84 ЦПК України, у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Суд роз`яснює особі у якої витребовуються докази, що згідно ч.ч. 6-9 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 12, 81, 83, 84, 259-261, 353 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника позивача про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати від Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Шкрібляк Катерини Павлівни: належним чином засвідчену копію матеріалів спадкової справи щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали суду складений 09.04.2024 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118209922
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —755/17870/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні