Вирок
від 08.04.2024 по справі 234/2005/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

234/2005/22

1-кп/202/681/2024

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року м.Дніпро

Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Індустріального районного суду міста Дніпропетровська кримінальне провадження, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022053390000042 від 12 січня 2022 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с.Давидівка Володарсько-Волинського району Житомирської області, громадянина України, не одруженого, маючого середньо-спеціальну освіту, на утриманні неповнолітніх дітей не маючого, головного сержанта-командира відділення НОМЕР_1 автомобільної роти військової частини НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України -

ВСТАНОВИВ:

Згідно з наказом начальника в/ч НОМЕР_2 від 26 лютого 2018 року №47 ОСОБА_4 призначено на посаду головного сержанта-командира відділення 2 автомобільної роти військової частини НОМЕР_2 .

Відповідно до вимог статей 8, 19, 68 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Також, відповідно до ст.ст.3,11,16,58,59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст.ст.1,4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України старший сержант ОСОБА_4 під час проходження військової служби повинен свято і непорушно додержуватись Конституції України та законів України, Військової присяги, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою, показувати приклад неухильного виконання вимог законодавства.

Так, нормативними актами, які регулюють питання видачі та обміну посвідчення водія на право керування транспортними засобами на території України є Постанова кабінету міністрів України від 08.05.1993 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами та Інструкція «Про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія» (далі за текстом Інструкція), затверджена наказом МВС України від 07.12.2009 №515 «Про затвердження деяких нормативно-правових актів, що регламентують порядок підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів у закладах, що проводять таку діяльність, їх державну акредитацію та атестацію спеціалістів, а також допуску громадян до керування транспортними засобами, видачі (обміну) посвідчень водія», у тому числі визначають порядок подачі особою документів до територіальних органів з надання сервісних послуг МВС України для отримання (обмін) посвідчення водія на право керування транспортними засобами, обов`язковою умовою якого є надання вичерпного переліку документів до числа яких, згідно п. 2.1 розділу 2 Інструкції, належить медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом.

Порядок видачі медичних довідок щодо придатності керування транспортним засобом регламентується спільним наказом МОЗ та МВС України від 31.03.2013 №65/80 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів».

Серед числа основних функцій Територіального сервісного центру №1443 регіонального сервісного центру в Донецькій області Міністерства внутрішніх справ України, юридична та фактична адреса: м. Краматорськ, вул. Героїв Небесної Сотні, 5 (далі за текстом ТСЦ №1443 РСЦ в Донецькій області МВС України), що є територіальним органом з надання сервісних послуг МВС на території Донецької області, відповідно до Положення «Про територіальний сервісний центр МВС», затверджений наказом МВС України від 29.12.2015 року №1646 «Про затвердження Положення про територіальний сервісний центр МВС», є здійснення видачі та обмін посвідчень водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії.

Згідно вимог п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1993 р. №340 (у редакції постанови КМУ від 20.05.2009 р. №511) (дали по тексту - Положення), особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії (далі - посвідчення водія), крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами.

Згідно з вимогами п.16 Положення, посвідчення водія на право керування транспортним засобом однієї з категорій видається особі, яка пройшла медичний огляд у порядку, встановленому МОЗ, а також підготовку або перепідготовку відповідно до встановлених планів і програм та склала теоретичний і практичний іспити в сервісному центрі МВС.

Відповідно до п.2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, посвідчення водія відповідної категорії дійсне протягом 30 років з дати його видачі, крім посвідчення водія, що видане особі вперше.

Посвідчення водія, видане особі вперше, дійсне протягом двох років з дня його видачі з обмеженим правом керування транспортним засобом.

Відповідно до п.25-1 Положення обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

Крім цього, п. 28 Положення визначено, що серед інших документів для обмін посвідчення водія за умови подання до Територіального сервісного центру МВС України дійсної на дату подання документів медичної довідки встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій.

Так, 23.10.2021 ОСОБА_4 замовив через мережу інтернет у невстановлених досудовим слідством осіб та отримав 29.10.2021 замовлення через ТОВ «Нова Пошта», а саме медичну довідку щодо придатності керування транспортним засобом, ПП «Медсервіс-Плюс» (ЄРДРПОУ 32583794), (підприємства, яке згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань припинило свою діяльність 27.07.2017), серії 12ЯЯФ № 296106 від 23.10.2021 зі строком дії до 23.10.2023, на ім`я останнього, до змісту якої невстановленими особами було внесено відомості щодо факту проходження ОСОБА_4 медичного огляду у вищезгаданій медичній установі на предмет відповідності стану здоров`я для керування транспортним засобом.

У період часу з 23.10.2021 по 29.10.2021 не встановлені досудовим розслідуванням особи, маючи прямий умисел та кримінально протиправний намір на внесення недостовірних відомостей до офіційного документу, а саме медичної довідки щодо придатності керування транспортним засобом ПП «Медсервіс-Плюс» (ЄРДРПОУ 32583794), (підприємства, яке згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань припинило свою діяльність 27.07.2017), серії 12ЯЯФ № 296106 від 23.10.2021, надіслали ОСОБА_4 вищезазначену медичну довідку, яку останній отримав 29.10.2021 з ТОВ «Нова Пошта».

Надалі, 11.01.2022 в денний час доби приблизно о 14:37 годині, більш точний час під час досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4 , діючи на досягнення єдиного злочинного наміру на використання завідомо підробленого документу при подачі документів для видачі (обміну) посвідчення водія на право керування транспортними засобами, без виконання визначених вищевказаним нормативними актами умов для вчинення таких дій, а саме без проходження медичного огляду на предмет відповідності стану здоров`я для керування транспортним засобом та отримання відповідної довідки щодо придатності керування транспортним засобом, прибув до ТСЦ №1443 РСЦ в Донецькій області МВС України, розташованого за адресою: м. Краматорськ, вул. Героїв Небесної Сотні,5, де звернувся з метою отримання (обміну) посвідчення водія на право керування транспортним засобом до уповноваженої на те особи, а саме адміністратора ТСЦ №1443 РСЦ в Донецькій області МВС України ОСОБА_5 , до числа основних завдань та обов`язків якої згідно п.4 розділу 2 посадової інструкції, входить звірка наявності документів, які є підставою для проведення реєстраційних операцій з видачі та обміну посвідчень водія, при цьому, розуміючи протиправність своїх дій, використав завідомо підроблений документ, пред`явивши та надавши останній медичну довідку щодо придатності керування транспортним засобом ПП «Медсервіс-Плюс» (ЄРДРПОУ 32583794), (підприємства, яке згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань припинило свою діяльність 27.07.2017), серії 12ЯЯФ № 296106 від 23.10.2021, однак був викритий співробітниками установи, які викликали слідчо-оперативну групу Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області для фіксації даного факту.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358КК України визнав повністю, щиро розкаявся та підтвердив обставини вчинення ним кримінального правопорушення, вказавши на час, місце, спосіб і мету його вчинення.

У відповідності до ч.3 ст.349 КПК України, суд має право, якщо проти цього не заперечують учасники судового провадження, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. В судовому засіданні встановлено, що викладені фактичні обставини справи ніким не оспорюються, обвинувачений та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих фактичних обставин і у суду немає сумнівів у добровільності їх позиції, тому суд дослідив лише письмові матеріали, що характеризують особу обвинуваченого, постанову щодо речових доказів та визнав недоцільним дослідження інших доказів відносно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Таким чином, суд вважає встановленим, що своїми діями, які виразилися у використанні завідомо підробленого документа ОСОБА_4 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.4 ст.358 КК України.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 суд кваліфікує за ч.4 ст.358 КК України.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_4 суд, відповідно до ст.65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який відповідно до ст.12 КК України відноситься до кримінальних проступків, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, під наглядом у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, за місцем проходження служби характеризується позитивно.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.66 КК України обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченому ОСОБА_4 є щире каяття.

Відповідно до ст.67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченому ОСОБА_4 не встановлено.

Підстав для застосування ст.69 КК України, судом не встановлено.

З урахуванням вищевикладеного, конкретних обставин скоєння злочину, особи обвинуваченого, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_4 покарання у виді штрафу у межах санкції ч.4 ст.358 КК України. Саме таке покарання, на думку суду, є справедливим, а також необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого у даному кримінальному проваджені не обирався.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Відповідно до ч.2 ст.124 КПК України, з обвинуваченого на користь держави слід стягнути витрати за проведення судово-технічної експертизи документів Донецький НДЕКЦ від 24.01.2022 № СЕ-19/105-21/959-ДД у розмірі 2 059 грн. 44 коп.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.349,370,373,374,376,394 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу у дохід держави у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави судові витрати у розмірі 2 059 грн. 44 коп.

Речові докази: медичну довідку на ім`я ОСОБА_4 залишити зберігатися у матеріалах кримінального провадження.

Вирок суду може бути оскаржений до судової палати з кримінальних справ Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту проголошення, а особою, відносно якої винесено обвинувальний вирок, у той же строк з дня вручення копії вироку.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень ч.3 ст.349 КПК України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211218
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —234/2005/22

Вирок від 08.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні