Рішення
від 09.04.2024 по справі 181/223/24
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 181/223/24

Провадження № 2/181/167/24

"09" квітня 2024 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Літвінової Л.Ф.,

за участю секретаря судового засідання Острянин В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

До Межівського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вона у свою чергу є матір`ю дитини. На даний час має інше прізвище, оскільки у шлюбі з відповідачем не перебувала, а 20 серпня 2021 року уклала шлюб, взявши прізвище чоловіка. Їх син постійно мешкає з нею. Відповідач з 2015 року не приймає ніякої участі у вихованні сина, не забезпечує його матеріально, не сплачує встановлені рішенням суду аліменти, абсолютно не цікавиться життям дитини, взагалі не навідує сина та не бачиться з ним, тобто ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання малолітньої дитини. Син повністю знаходиться на її утриманні. У зв`язку із наведеними обставинами, у кінці 2022 року вона звернулася до органу опіки та піклування з питанням доцільності позбавлення відповідача батьківських прав у відношенні до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розглянувши її звернення, орган опіки та піклування надав висновок від 16.12.2022 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , як такого, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків щодо його малолітнього сина, ОСОБА_3 . Вказаний висновок було затверджено рішенням виконавчого комітету Межівської селищної ради від 16 грудня 2022 року №252.

Позивач просить суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути з відповідача на її користь судові витрати.

Ухвалою судді Межівського районного суду Дніпропетровської області від 21 лютого 2024 року провадження у справі було відкрито, постановлено розглядати справу в порядку загального позовного провадження, та розпочато підготовче провадження. (а.с.25)

Позивача у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності. На задоволенні позову наполягає та прохає його задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги визнає та прохає задовольнити.

Представник третьої особи, Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється. У зв`язку з чим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом досліджені та надана оцінка таким доказам:

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Межівського районного управління юстиції у Дніпропетровській області, ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_3 , батьками якого є ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .(а.с.12)

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 виданого Васильківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), 20 серпня 2021 року, ОСОБА_4 уклала шлюб з ОСОБА_5 . Прізвище дружини після державної реєстрації шлюбу - ОСОБА_6 .(а.с.9)

Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї від 06.02.2024 року, дитина ОСОБА_3 фактично проживає, без реєстрації, разом з матір`ю за адресою АДРЕСА_1 . Дитина має добрі умови проживання, відвідує школу дистанційно, відвідує гурток футболу. До ОСОБА_5 , чоловіка матері, який також проживає за вказаною адресою, ставиться як до рідного батька (що підтверджують сусіди) ОСОБА_2 не приймає участі у житті дитини, допомоги ніякої не надає. Спільного господарства з матір`ю дитини не веде.(а.с.23)

Вищезазначене також підтверджується характеристикою дитини наданою директором Межівського ліцею №2 МСР, відповідно до якої саме позивач та її чоловік ОСОБА_5 опікуються дитиною ОСОБА_3 (а.с.15)

Згідно довідки-характеристики №10 від 06.02.2024 року виданої виконавчим комітетом Межівської селищної ради Дніпропетровської області, компрометуючих матеріалів по відношення до ОСОБА_1 станом на 06.02.2024 року немає. Зі сторони сусідів скарги та нарікання на дану громадянку до селищної ради не надходили.(а.с.22)

У судовому засіданні встановлено, що відповідач вихованням сина не займається, аліменти на утримання дитини згідно виконавчого листа №181/634/15-ц не сплачує, що підтверджується довідкою про неотримання аліментів №39 від 01.09.2022 року, довідкою про отримання аліментів №50 від 17.05.2023 року та довідкою про неотримання аліментів №28.19-34/11184 від 02.02.2024 року. (а.с.16,17,18,19)

Питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 у відношенні до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розглянуто органом опіки і піклування та відповідно до висновку з метою забезпечення захисту прав, свобод та законних інтересів дитини, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (8 повних років) як такого, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків.(а.с.21)

Рішенням виконавчого комітету Межівської селищної ради Дніпропетровської області від 16 грудня 2022 року було затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , як такого, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків щодо його малолітнього сина, ОСОБА_3 (а.с.20)

У відповідності з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ч. 1 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину із пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться із дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засудженні за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Встановлено, що обов`язки передбачені ст.150 Сімейного кодексу України щодо виховання та розвитку дитини відповідачем не виконуються.

Згідно ч. 4 ст. 155 СК України, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляється від виконання своїх обов?язків по вихованню дитини.

Пленум Верховного Суду України в п.п.15 та 16 Постанови від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її харчування, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного огляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначенні фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Відповідно до ст.9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-XII, держави - учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Разом з тим, суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до ст.169 СК України мати, батьки, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

На основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які посилається позивач, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, враховуючи, що відповідач визнає позовні вимоги та прохає їх задовольнити, суд погоджується із висновком, щодо доцільності позбавлення батьківських прав відповідача, оскільки такий висновок вмотивований, містить обґрунтування доцільності такого рішення з точки зору позитивного впливу на малолітню дитину відповідача. Таким чином, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню і як наслідок необхідно застосувати до відповідача на підставі п.2 ч.1 ст.164 СК України крайній захід - позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються - на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.19, 164, 166 СК України, ст.ст.2, 4, 81, 82, 96, 141, 142, 206, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280, 284, 289 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 ; фактично мешкає: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_4 ) до ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; фактично мешкає: АДРЕСА_4 ; РНОКПП НОМЕР_1 ), третя особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області (місце знаходження вул. Грушевського, буд.9, с-ще. Межова, Синельниківський район, Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ 41741690) про позбавлення батьківських прав - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , судовий збір у сумі 1211,20 гривень (одна тисяча двісті одинадцять гривень 20 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 09 квітня 2024 року.

Суддя: Л. Ф. Літвінова

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211379
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —181/223/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні