Ухвала
від 09.04.2024 по справі 183/3281/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 183/3281/24

№ 2-н/183/407/24

09 квітня 2024 року м.Новомосковськ

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Оладенко О.С. розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКСПОРТ ЕНЕРДЖИ ЮКРЕЙН» про видачу судового наказу про стягнення з Комунального підприємства «БЛАГОУСТРІЙ МІСТА» Новомосковської міської ради Дніпропетровської області заборгованості за договором про постачання (закупівлі) електричної енергії ,

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКСПОРТ ЕНЕРДЖИ ЮКРЕЙН» про видачу судового наказу про стягнення з Комунального підприємства «БЛАГОУСТРІЙ МІСТА» Новомосковської міської ради Дніпропетровської області заборгованості за договором про постачання (закупівлі) електричної енергії.

Ознайомившись з матеріалами заяви про видачу судового наказу, суд дійшов висновку про необхідність відмови у видачі судового наказу з огляду на наступне.

Статтею 160 ЦПК України передбачено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до заявлених вимог, Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕКСПОРТ ЕНЕРДЖИ ЮКРЕЙН», просить видати судовий наказ про стягнення заборгованості за договором про постачання (закупівлі) електричної енергії, боржником є Комунальне підприємство «БЛАГОУСТРІЙ МІСТА» Новомосковської міської ради Дніпропетровської області.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Відповідно до ч.1 ст.2 ГПК України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з п. 16 ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи за заявами про видачу судового наказу, якщо заявником та боржником є юридична особа або фізична особа-підприємець.

Відповідно до ч. 3 ст. 147 ГПК України, заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи-підприємці.

На підставі ч. 2 ст. 167 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Таким чином, з урахуванням того, що за заявою про видачу судового наказу, заявником та боржником є юридична особа, у видачі судового наказу слід відмовити, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а повинна розглядатися в порядку господарського судочинства.

Керуючись ст. 162, 165, 167 ЦПК України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Відмовити у видачі судового наказу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКСПОРТ ЕНЕРДЖИ ЮКРЕЙН» про видачу судового наказу про стягнення з Комунального підприємства «БЛАГОУСТРІЙ МІСТА» Новомосковської міської ради Дніпропетровської області заборгованості за договором про постачання (закупівлі) електричної енергії.

Роз`яснити заявнику, що заява про видачу судового наказу про стягнення заборгованості, де заявник та боржник є юридичними особами розглядається в порядку господарського судочинства.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Ухвала суду складена і підписана 09 квітня 2024 року .

Суддя Оладенко О.С.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211400
СудочинствоЦивільне
Сутьпостачання (закупівлі) електричної енергії

Судовий реєстр по справі —183/3281/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні