Рішення
від 09.04.2024 по справі 206/5653/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа 206/5653/23

Провадження 2/206/284/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Дніпро

Самарський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Прінь І.П.,

за участі: секретаря судового засідання Погребна А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпро в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року АТ «ДТЕК Дніпроенерго» звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги. В обґрунтування позову позивач вказує на те, що відповідач є наймачем квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка приєднана до централізованої мережі теплопостачання. Місце проживання відповідача зареєстровано за вказаною адресою. АТ «ДТЕК Дніпроенерго» надає комунальну послугу з постачання теплової енергії до цієї квартири. На ім`я відповідача ОСОБА_2 був відкритий особовий рахунок. Проте відповідач несвоєчасно здійснювала оплату за надану послугу. Станом на 01.12.2023 року утворилась заборгованість у розмірі 15670,28 грн., у тому числі за послугу з централізованого постачання води за період з 01.07.2016 року по 30.09.2020 року у розмірі 2459,58 грн; за послугу з постачання теплової енергії та абонентське обслуговування з 01.07.2016 року по 31.10.2023 року 13207,90 грн; - за внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку з 01.04.2021 року по 30.04.2021 року у розмірі 2,80 грн. Споживачу щомісяця надсилались квитанції про розмір поточних платежів та наявність заборгованості за надані послуги, але заборгованість перед АТ «ДТЕК Дніпроенерго» залишається неоплаченою. У зв`язку з цим позивач просить суд стягнути з відповідачів суму заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії в загальному розмірі 15670,28 грн. та сплачений ними судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Ухвалою суду від 05.01.2024 року відкрито провадження у справі, призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти винесення судом заочного рішення не заперечує.

Відповідач повторно в судове засідання не з`явилися. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином шляхом направлення судових повісток за зареєстрованим місцем проживання, а також шляхом опублікування оголошення на офіційному веб-сайті «Судова влада України». Причини неявки суду не повідомили, відзив на позов не подали.

Суд ухвалив, на підставі ст.ст. 280, 281 ЦПК України, розглянути справу в заочному порядку за наявними у справі доказами постановити заочне рішення.

Враховуючи, що учасники справи та їх представники у судове засідання не з`явилися, відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи та надані суду письмові докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до довідки відділу формування та ведення реєстру територіальної громади Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Управління у сфері державної реєстрації (а.с.17) ОСОБА_1 зареєстровано в квартирі АДРЕСА_2 з 25.07.2000 року по теперішній час.

Дана квартира приєднана до централізованої мережі теплопостачання. Послуги з постачання теплової енергії надає позивач АТ «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО».

Відповідно до Типового індивідуального договору про надання послуг з постачання теплової енергії, цей договір є публічним договором приєднання, ним встановлено порядок та умови надання послуг з постачання теплової енергії для потреб опалення або на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення та приготування гарячої води індивідуальному споживачу, а також порядок і строки внесення плати споживачем за отримані послуги.

З наданої позивачем виписки з особового рахунку споживача за послуги з постачання теплової енергії №20-3629, відкритого на ім`я ОСОБА_1 , вбачається, що за період з 01.07.2016 року по 31.10.2023 року за адресою споживання утворилась заборгованість за послуги з постачання теплової енергії в розмірі 15670,28 грн.

В силу ч. 1 ст. 14 ЦК України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 317 ЦК України власникові належатьправа володіння,користування тарозпоряджання своїммайном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Згідно із ч.4 ст. 319 ЦК України власність зобов`язує.

За приписами ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ст. ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

За змістом ст. ст. 610, 611, 612, 623, 625 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, у тому числі і відшкодування збитків та моральної шкоди.

Враховуючи вищевикладене, а також приймаючи до уваги, що відповідач, як наймач квартири, яка приєднана до централізованої мережі теплопостачання, свої зобов`язання зі сплати комунальних послуг не виконала, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

За умовамист. 256 ЦК Українипозовна давність-це строк,у межахякого особаможезвернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

За загальним правилом перебіг загальної і спеціальної позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (ч. 1ст. 261 ЦК України).

Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові (ч. 4ст. 267 ЦК України).

Відповідач заяви про застосування позовної давності суду не подавав.

Відтак позовні вимоги позивача про стягнення заборгованості за отримані та спожиті комунальні послуги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно з вимогами ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 10, 141, 259, 263-265, 268, 280- 284 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО» до ОСОБА_1 стягнення заборгованості за надані послуги задовольнити.

Стягнути ОСОБА_1 користь Акціонерного товариства «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО» заборгованість за послуги з постачання теплової енергії у розмірі 15670,28 грн. (п`ятнадцять тисяч шістсот сімдесят гривен 28 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 користь Акціонерного товариства «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО» судовий збір у розмірі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні).

Згідно зі ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцять днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (підписання).

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга поданапротягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційної скарги, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач:Акціонерне товариство «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО»: 49127, м. Дніпро, вул. Гаванська, буд. 1, р/р НОМЕР_1 у філії Дніпропетровське ОУ АТ «Ощадбанк» в м. Дніпро, МФО 305482, ЄДРПОУ 00130872.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя І.П. Прінь

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211608
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги

Судовий реєстр по справі —206/5653/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні