Вирок
від 08.04.2024 по справі 344/5707/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/5707/24

Провадження № 1-кп/344/838/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року м.Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Івано-Франківську матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом щодо:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Красносілка Одеської області, жителя АДРЕСА_1 , неодруженого, непрацюючого, українця, громадянина України, з неповною середньою освітою, раніше судимого: 12.07.2019 року Надвірнянським районним судом Івано-Франківської області за ч.1 ст. 125 КК України до 100 годин громадських робіт; 28.04.2020 року Богородчанським районним судом Івано-Франківської області за ч.2 ст. 186, ч.3 ст. 185, ч.1 ст. 70 КК України до позбавлення волі строком на 4 роки, 29.11.2021 року Надвірнянським районним судом, з урахуванням вироку Івано-Франківського апеляційного суду від 14.02.2022 року в частині застосування вимог ч.4 ст. 70, ч.1 ст. 71 КК України за ч.2 ст. 185, ч.2 ст. 15, ч.2 ст.185 КК України до покарання у виді 4 років 12 днів позбавлення волі, 23.03.2022 року Надвірнянським районним судом Івано-Франківської області за ч.1 ст.185, ч.2 ст.185 КК України до покарання у виді 4 років 12 днів позбавлення волі,

якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.185 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_4 вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжку), повторно, в умовах воєнного стану.

Кримінальне правопорушення скоєно за наступних обставин. Так, 22.01.2024 року, близько 17 год 40 хв, обвинувачений ОСОБА_4 зайшов до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який розташований за адресою: АДРЕСА_2 . Перебуваючи у вказаному приміщенні, ОСОБА_4 направився до відділу реалізації алкогольних напоїв, де на торгово-виставкових стелажах помітив товарно-матеріальні цінності, після чого в останнього виник умисел на таємне викрадення чужого майна. В подальшому, перебуваючи у приміщенні магазину та реалізуючи свій протиправний умисел, ОСОБА_4 у період дії на території України воєнного стану, який введений згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ (зі змінами, востаннє внесеними Указом Президента України № 734/2023 від 06.11.2023, затвердженим Законом України № 3429-ІХ від 08.11.2023), діючи умисно та повторно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний та суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх шкідливі наслідки і свідомо бажаючи настання таких наслідків, з метою незаконного збагачення, переконавшись в тому, що за його діями ніхто не спостерігає,таємно викрав з торгово-виставкових стелажів одну пляшку горілки «Medoff»,classicpremium, ємкістю 0,7 л, вартістю без ПДВ 136,32 грн, яку заховав собі під верхній одяг та вийшов з приміщення магазину, не здійснивши оплату за вищевказаний товар.

Після вчинення крадіжки, ОСОБА_4 покинув місце вчинення злочину із викраденим товаром, не оплативши його вартість. Переконавшись, що викрадення ним алкогольного напою не було помічене працівниками магазину «Рукавичка», з метою продовження своєї протиправної діяльності, спрямованої на досягнення єдиної мети, а саме незаконного збагачення шляхом таємного викрадення алкогольних напоїв того ж дня, приблизно о 18 год 12 хв ОСОБА_4 повернувся до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_2 , та скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає,таємно викрав з торгово-виставкових стелажів товарно матеріальні цінності, а саме: пляшку горілки марки «Хортиця» платинум», ємкістю 0,5 л, вартістю без ПДВ 79,80 грн, банку шампіньйонів марки «Rio», ємкістю 420 г, вартістю без ПДВ 65,70 грн, які заховав собі під верхній одяг та вийшов з приміщення магазину, із викраденим товаром, не оплативши його вартість.

В подальшому, ОСОБА_4 , переконавшись, що викрадення ним товарних цінностей не було помічене працівниками магазину «Рукавичка»,з метою продовження своєї протиправної діяльності, спрямованої на досягнення єдиної мети, а саме незаконного збагачення шляхом таємного викрадення алкогольних напоїв того ж дня, приблизно о 18 год 35 хв ОСОБА_4 повернувся до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_2 , та скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає,таємно викрав з торгово-виставкових стелажів товарно-матеріальні цінності, а саме: пляшку горілки марки «Medoff», ємкістю 0,35 л, вартістю без ПДВ 69,30 грн, банку паштету з тунцем марки «Name», вагою 100 г, вартістю без ПДВ 63,46 грн, які заховав собі під верхній одяг та вийшов з приміщення магазину, із викраденим товаром, не оплативши його вартість.

Також, ОСОБА_4 з метою продовження своєї протиправної діяльності, спрямованої на досягнення єдиної мети, а саме незаконного збагачення шляхом таємного викрадення товарно-матеріальних цінностей того ж дня, приблизно о 18 год 51 хв повернувся до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_2 , та скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає,таємно викрав з торгово-виставкових стелажів товарно- матеріальні цінності, а саме: пляшку горілки марки «MedoffClasik», ємкістю 0,5 л, вартістю без ПДВ 96,12 грн, банку оливок марки «Bella Cont», вагою 314 г, вартістю без ПДВ 62, 36 грн, упаковку фісташок марки «CША», вагою 0,124 г, вартістю без ПДВ 61,50 грн, цукерки марки «ASSORTMENTCLASSIC» Рошен, вагою 154 г, вартістю без ПДВ 98,76 грн, які заховав собі підверхній одяг та вийшов з приміщення магазину, із викраденим товаром, не оплативши його вартість.

Окрім цього, ОСОБА_4 з метою продовження своєї протиправної діяльності, спрямованої на досягнення єдиної мети, а саме незаконного збагачення шляхом таємного викрадення товарно-матеріальних цінностей того ж дня, приблизно о 19 год 00 хв повернувся до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_2 , та скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає, таємно викрав з торгово-виставкових стелажів товарно-матеріальні цінності, а саме пляшку горілки марки «MedoffClasik», ємкістю 0,5 л, вартістю без ПДВ 96,12 грн, яку заховав собі під верхній одяг та вийшов з приміщення магазину, із викраденим товаром, не оплативши його вартість. Своїми протиправними діями ОСОБА_4 спричинив ТОВ ТВК «Львівхолод» майнову шкоду на загальну суму 829, 44 без ПДВ.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину визнав повністю, послідовно та в повній мірі розказав суду згадані вище обставини вчиненого ним кримінального правопорушення, зокрема зазначив, що 22.01.2024 року він приїхав на відпочинок до м.Івано-Франківська та мав намір вжити алкогольні напої з своїми друзями. З цією метою він незаконно викрав товарно-матеріальні цінності з магазину, «Рукавичка», що за адресою: АДРЕСА_2 , згідно обвинувального акта. В подальшому обвинуваченому показували фотографії де зафіксовано факт викрадення товарів з магазину, у чому він в повній мірі зізнався. Обвинувачений в повній мірі визнав заявлений цивільний позов.

Дослідження фактичних обставин справи було обмежено допитом обвинуваченого.

Відповідно до вимог ст.349 КПК України, суд, визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким з учасників процесу не оспорюються. При цьому судом встановлено, що учасники процесу правильно розуміють зміст згаданих обставин, у суду немає сумнівів у добровільності їх позиції, а також судом було роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, суд приходить до висновку, що дії обвинуваченого ОСОБА_4 слід кваліфікувати за ч. 4 ст.185 КК України, оскільки він вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжку), повторно, в умовах воєнного стану.

Відповідно до ст.65 КК України, особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень. Більш суворий вид покарання з числа передбачених за вчинене кримінальне правопорушення призначається лише у разі, якщо менш суворий вид покарання буде недостатній для виправлення особи та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень. Підстави для призначення більш м`якого покарання, ніж це передбачено відповідною статтею Особливої частини цього Кодексу за вчинене кримінальне правопорушення, визначаються статтею 69 цього Кодексу.

Визначаючи обвинуваченому покарання, суд також виходить з вимог ст.50 КК України, відповідно до якої покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами. Покарання не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

При призначенні обвинуваченому покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, а саме, те, що він негативно ставиться до вчиненого.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_4 суд відносить повне визнання вини, його щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, вчинення кримінального правопорушення внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних обставин, шкода, яка спричинена обвинуваченим є незначною.

Обставин, що обтяжують обвинуваченому ОСОБА_4 покарання судом не встановлено.

Сукупність наведених вище декількох обставин, що пом`якшують покарання, що істотно знижують ступінь суспільної небезпечності вчиненого кримінального правопорушення, дають підставу суду для пом`якшення покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , і відповідно до ч.1 ст.69 КК України, призначення основного покарання у виді позбавлення волі нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ст.185 ч.4 КК України. Суд вважає, що саме покарання у виді позбавлення волі буде необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів.

Цивільний позов ТОВ ТВК «Львівхолод» - про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину підлягає до задоволення, оскільки розмір спричиненої шкоди в сумі 829 грн. 44 коп. не оспорюється учасниками процесу та визнається самим обвинуваченим.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.368, 370, 374, 375 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, та з застосуванням ч.1 ст.69 КК України, призначити покарання у виді позбавлення волі на строк три роки.

Строк відбуття покарання обвинуваченому ОСОБА_4 рахувати з 08 березня 2024 року, з моменту затримання, згідно ухвали слідчого судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 08.03.2024 року.

Цивільний позов ТОВ ТВК «Львівхолод»- про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину - задовольнити. Стягнути з ОСОБА_4 на користь ТОВ ТВК «Львівхолод» 829 (вісімсот двадцять дев`ять) грн. 44 коп. спричиненої злочином майнової шкоди.

Долю речових доказів вирішити наступним чином: цифрові носії із відеозаписами залишити при матеріалах кримінального провадження.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд.

Суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211756
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/5707/24

Вирок від 08.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні