Рішення
від 28.03.2024 по справі 344/2495/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/2495/24

Провадження № 2/344/1628/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Бабій О.М.

секретаря Волощук Є.Ю.,

за участі позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач 25 січня 2024 року звернувся в суд із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу у зв`язку з невиконанням ТОВ «Прикарпатенерготрейд» свого обов`язку за Договором купівлі-продажу електричної енергії за зеленим тарифом від 17.06.2021р. № 2021/858/25011013, щодо оплати коштів за придбану електричну енергію, вироблену з липня по жовтень 2023 року (включно) з енергії сонячного випромінювання об`єктами електроенергетики приватного домогосподарства, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

05 березня 2024 року представником відповідача подано відзив на позовну заяву, з якого вбачається, що ТОВ «Прикарпатенерготрейд» заперечує проти позову ОСОБА_1 у повному обсязі, вважає вимоги Позивача незаконними та необґрунтованими, а позов безпідставним. Причиною затримань виплат за «зеленним тарифом» ОСОБА_1 є те, що ТОВ «Прикарпатенерготрейд» не отримує вчасно коштів від ДП «Гарантований покупець» і ПрАТ «НЕК «Укренерго», окрім того ПрАТ «НЕК «Укренерго» не погодив акти приймання-передачі наданих послуг за серпень-листопад 2023р. з обсягами купованої електричної енергії у приватних домогосподарств на території Івано-Франківської області.

Отже, наведені обставини свідчать про те, що ТОВ «Прикарпатенерготрейд» виконав належно усі умови укладеного Договору, а затримка виплат за «зеленним тарифом» сталася через неналежне виконання своїх зобов`язань НЕК «Укренерго» внаслідок порушення порядку розрахунків за надану послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, у зв`язку з чим ТОВ «Прикарпатенерготрейд» звернулося з позовом до НЕК «Укренерго» про стягнення 211 369 203грн. 90 коп., заборгованості за надану послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел (справа № 910/12741/23).

14.08.2023 ухвалою Господарського суду міста Києва відкрито провадження у справі № 910/12741/23 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Прикарпатенерготрейд" до Приватного акціонерного товариства "Національна Енергетична Компанія "Укренерго. Відповідно заборгованість перед ОСОБА_1 виникла не звини ТОВ «Прикарпатенерготрейд

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав наведених у позовній заяві. Позов просив задовольнити, а також зазначив що відповідач частково сплатив заборгованість в сумі 43 613 грн 70 коп., на підтвердження чого надав виписку по руху коштів на картці.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, повідомлявся у встановленому законом порядку. 20.03.20204 року подав заяву згідно якої повідомив що 28.03.2024 року перебуватиме в м. Калуші, а тому просить розгляд справи відкласти.

Судом не встановлено об`єктивних підстав для відкладення судового засідання, тому суд ухвали проводити розгляд справи за відсутності представника відповідача, оскільки це вже його другу заява про відкладення судового засідання.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши письмові докази у справі, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

17 червня 2021 р між ТОВ «Прикарпатенерготрейд», як Постачальником універсальних послуг, і ОСОБА_1 , як Споживачем, було укладено Договір про купівлю-продаж електричної енергії за зеленим тарифом приватним домогосподарством № 2021/858/25011013.

За вказаним Договором, Позивач взяв на себе зобов`язання продавати Відповідачу електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання електроенергетики приватного домогосподарства, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а Відповідач взяв на себе зобов`язання купувати у Позивача електричну енергію за зеленим тарифом, встановленим НКРЕКП, в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії приватним домогосподарствам, в строки, передбачені договором.

Так, згідно пункту 2.3. Договору споживач має право на отримання плати за електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання та/або енергії вітру об`єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватного домогосподарства, за «зеленим» тарифом, відпущеної постачальнику універсальних послуг в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії приватним домогосподарствам.

Згідно з пунктом 4.1 Договору розрахунковим період є календарний місяць. При цьому, оплата за продану електричну енергію, вироблену в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії такими приватними домогосподарствами здійснюється постачальником універсальних послуг протягом 15 (п`ятнадцяти) робочих днів місяця, наступного за розрахунковим .

Згідно п.4.3 Договору на дату введення в експлуатацію генеруючої установки, 15.06.2021 року «зелений» тариф за цим договором становить 5, 392 коп/кВт.год (Без ПДВ).

На виконання зобов`язань за Договором Позивач за період з липня 2023 року по жовтень 2023 року продав Відповідачу електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання об`єктами електроенергетики приватного домогосподарства, (різниця між обсягом виробленої/ згенерованої електричної енергії та обсягом споживання приватним домогосподарством) на загальну вартість 76 658, 93 гривень.

Згідно з ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу (далі - ЦК України) за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Закон України «Про ринок електричної енергії» визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Виходячи з положень вказаного закону, а також постанов НКРЕКП, постачальником універсальних послуг та учасником ринку електричної енергії, який проводить господарську діяльність з постачання електричної енергії споживачу є - Позивач.

Відповідно до п. 55 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор системи передачі - це юридична особа, відповідальна за експлуатацію, диспетчеризацію, забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі, а також за забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії.

Згідно з п. 23 ч. 1 ст. 33 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор системи передачі виконує покладені на нього спеціальні обов`язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, зокрема, загальносуспільний інтерес зі збільшення частки виробництва енергії з альтернативних джерел, підвищення ефективності комбінованого виробництва електричної та теплової енергії, інших спеціальних обов`язків (ч. 8 ст. 33 Закону України "Про ринок електричної енергії").

Відповідно до пункту 4 частини 5 статті 63 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачальник універсальних послуг зобов`язаний купувати електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за «зеленим» тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії такими приватними домогосподарствами, та у кожному розрахунковому періоді здійснювати пріоритетну оплату її вартості.

Частиною 6 зазначеної статті Закону України "Про ринок електричної енергії" визначено, що постачальник універсальних послуг одночасно з виконанням обов`язку щодо купівлі електричної енергії за "зеленим" тарифом у приватних домогосподарств, величина встановленої потужності генеруючих установок яких не перевищує 50 кВт, надає оператору системи передачі послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Така послуга надається постачальником універсальних послуг виходячи з фактичних обсягів купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом у приватних домогосподарств.

Вартість послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії визначається у відповідні розрахункові періоди як різниця між вартістю електричної енергії, купленої ним за «зеленим» тарифом, та її вартістю, розрахованою за цінами ринку «на добу наперед».

Розрахунок вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії здійснюється постачальником універсальних послуг відповідно до порядку купівлі електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії. Вартість послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії затверджується Регулятором.

Отже, згідно з положеннями Закону України "Про ринок електричної енергії" на Відповідача, який є оператором системи передачі об`єднаної енергетичної системи України, та Позивача, який виконує функції постачальника універсальних послуг, вказаним Законом покладено спеціальні обов`язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, зокрема, спеціальні обов`язки із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженим Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312, договір про купівлю-продаж електричної енергії за "зеленим" тарифом - домовленість між індивідуальним побутовим споживачем та постачальником універсальних послуг, яка спрямована на врегулювання цивільних прав та обов`язків під час купівлі-продажу за "зеленим" тарифом електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання.

Відповідно до ч.10 ст.9-1 Закону України Про альтернативні джерела енергії "Зелений" тариф на електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт "зеленого" тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств.

У відповідності до Правил роздрібного ринку електричної енергії, розмір плати за придбану у побутового споживача електричну енергію, вироблену генеруючою установкою приватного домогосподарства, в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії такими приватними домогосподарствами, P плати, визначається за формулою:

P плати = (W виробл - W спожит) T, грн,

де W виробл - обсяг виробленої електричної енергії відповідною генеруючою установкою приватного домогосподарства;

W спожит - обсяг місячного споживання електроенергії такими приватними домогосподарствами;

T - встановлений "зелений" тариф для приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію відповідною генеруючою установкою, величина встановленої потужності якої не перевищує потужність, встановлену відповідно до закону, дозволену до споживання та зазначену в договорі (договорах) зі споживачем.

На виконання зобов`язань за Договором Позивач за період з липня 2023 року по жовтень 2023 року продав Відповідачу електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання об`єктами електроенергетики приватного домогосподарства, (різниця між обсягом виробленої/ згенерованої електричної енергії та обсягом споживання приватним домогосподарством) на загальну вартість 76 658, 93 гривень.

Обсяг та вартість проданої електричної енергії, підтверджуються підписаними Відповідачем Актами приймання-передавання товару (електричної енергії) (а.с.9-11).

Тобто, Позивач у повному обсязі виконав свій обов`язок за Договором щодо продажу електричної енергії за зеленим тарифом.

За вироблену у липні 2023 року електроенергію в обсязі 4 171 кВт*год. на загальну суму 26 838, 30 грн., сума до сплати 21 604, 83 грн.

За вироблену у серпні 2023 року електроенергію в обсязі 4 248 кВт*год. на загальну суму 27 333,76 грн., сума до сплати 22 003, 68 грн.

За вироблену у вересні 2023 року електроенергію в обсязі 2812 кВт*год. на загальну суму 18 093, 81 грн., сума до сплати 14 565, 52 грн.

За вироблену у жовтні 2023 року електроенергію в обсязі 689 кВт*год. на загальну суму 4 393, 06 грн., сума до сплати 3 536, 41 грн.

Загальна сума заборгованості відповідача перед позивачем становить 61 710.44 грн.

У своєму відзиві відповідач зазначає, що причиною затримань виплат за «зеленним тарифом» ОСОБА_1 є те, що ТОВ «Прикарпатенерготрейд» не отримує вчасно коштів від ДП «Гарантований покупець» і ПрАТ «НЕК «Укренерго», окрім того ПрАТ «НЕК «Укренерго» не погодив акти приймання-передачі наданих послуг за серпень-листопад 2023р. з обсягами купованої електричної енергії у приватних домогосподарств на території Івано-Франківської області. Через неналежне виконання своїх зобов`язань НЕК «Укренерго» внаслідок порушення порядку розрахунків за надану послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, у зв`язку з чим ТОВ «Прикарпатенерготрейд» звернулося з позовом до НЕК «Укренерго» про стягнення 211 369 203грн. 90 коп. (двісті одинадцять мільйонів триста шістдесят дев`ять тисяч двісті три гривні 90 копійок), заборгованості за надану послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел (справа № 910/12741/23), а тому заборгованість перед ОСОБА_1 виникла не звини ТОВ «Прикарпатенерготрейд».

Під час судового розгляду справи встановлено, що сторонами договору купівлі продажу є саме ОСОБА_1 та ТОВ «Прикарпатенерготрейд» та даний договір містить встановлений строк (термін) його виконання.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, з урахуванням положень Договору, Відповідач мав здійснити оплату за продану електричну енергію з урахуванням строків, встановлених в Договорі, тобто не пізніше 15 (п`ятнадцяти) робочих днів місяця, наступного за розрахунковим.

В свою чергу, пунктом 4.1 Договору визначено, що постачальник універсальних послуг повинен перерахувати кошти для оплати проданої Споживачем електричної енергії, виробленої генеруючою установкою приватного домогосподарства, на поточний рахунок Споживача (тобто - Позивача).

Отже, за умовами Договору, Відповідач не пізніше 15 листопада 2023 року мав сплатити на поточний рахунок відповідача грошові кошти.

Однак, незважаючи на умови Договору, а також положення ст. 692 Цивільного кодексу України та ст. 63 Закону України «Про ринок електричної енергії» Відповідач не здійснив оплату вартості проданої Позивачем електричної енергії в терміни визначені Договором.

За приписами частини 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Суд роз`яснює, що ненадходження вчасно коштів від ДП «Гарантований покупець» і ПрАТ «НЕК «Укренерго», та те, що ПрАТ «НЕК «Укренерго» не погодив акти приймання-передачі наданих послуг за серпень-листопад 2023р. з обсягами купованої електричної енергії у приватних домогосподарств на території Івано-Франківської області не є вагомою підставою не виконання відповідачем покладених на нього обов`язків договору купівлі-продажу електричної енергії за «заленим» тарифом від 17.06.2021 року № 2021/858/25011013

Відповідно до ч.ч.1-2 ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

ТОВ «Прикарпатенерготрейд» повідомило, що звернулося з позовом до НЕК «Укренерго» про стягнення 211 369 203грн. 90 коп., заборгованості за надану послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел та Господарським судом м.Києва у даній справі відкрито провадження, однак жодного клопотання про зупинення провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу до набрання законної сили рішення у справі №910/12741/23 від представника відповідача не надходили

Окрім того, як зазначив позивач та підтверджується випискою по руху коштів по карті від 22.03.2024 року на рахунок позивача від ТОВ «Прикарпатенерготрейд» надійшло два платежі у зв`язку із погашення заборгованості, а саме 19.02.2024 року на суму 22 008,86 грн та 31.01.2024 на суму 21604.84 грн., даний факт суд розцінює як фактичне визнання відповідачем боргу.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі.

Аналізуючи все вище зазначене, із врахування часткового погашення суми заборгованості, суд приходить до переконання, що позов підлягає до часткового задоволення та із відповідача слід стягнути заборгованість за договором купівлі-продажу електричної енергії за «заленим» тарифом від 17.06.2021 року № 2021/858/25011013 в сумі 18 096 (вісімнадцять тисяч дев`яносто шість) гривень 70 коп.

Із матеріалів справи вбачається, що вказана позовна заява подана через систему «Електронний суд», та відповідно до ч.3 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір сплачено із застосуванням понижуючого коефіцієнту відповідного розміру ставки судового збору - 0,8, що становить 968.96 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, так як позов задоволено, сплачений позивачем судовий збір слід стягнути з відповідача.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 13, 41 Конституції України, ст. 1, ст. 5, п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 317, 319, 322, 356, 360, 368, 526, 544 Цивільного Кодексу України, керуючись ст. ст. 4, 5, 12, 13, 137, 141, 259, 263-265, 268, 273, 279 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу - задовольнити частково.

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» місцезнаходження якого: м. Івано-Франківськ, вул. Надрічна, буд.4-Б, код ЄДРПОУ 42129720 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 заборгованість за договором купівлі-продажу електричної енергії за «заленим» тарифом від 17.06.2021 року № 2021/858/25011013 в сумі 18 096 (вісімнадцять тисяч дев`яносто шість) гривень 70 коп та 968.96 грн судового збору.

В задоволенні решти вимог позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 02.04.2024 року

Суддя Бабій О.М.

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211970
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —344/2495/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні