Рішення
від 04.04.2024 по справі 130/38/24
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/374/2024

130/38/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2024 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі судді Костянтина Шепеля,

із секретарем судового засідання ОСОБА_1 ,

за участю позивача ОСОБА_2 ,

представника третьої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 1 Жмеринського міськрайонного суду справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Служби у справах дітей Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, про визначення місця проживання дитини, -

приходить до такого.

Позиція позивача

Позивач 4 січня 2024 року звертається до суду з цим позовом, в якому просить визначити місце проживання його неповнолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з ним по АДРЕСА_1 . Позов мотивує перебуванням матері за кордоном, у Чехії. Син бажає жити з батьком в Україні. У нього для цього є всі умови, він повністю опікується потребами та інтересами дитини, займається його вихованням та розвитком, слідкує за здоров`ям. Мати дитину не відвідує, в гості до себе не бере, життям та здоров`ям дитини не цікавиться, лише раз на місяць телефонує. Позивач офіційно працевлаштований, матеріально забезпечує всі потреби дитини, а тому просить позов задовольнити і визначити місце проживання сина з ним.

На підтвердження свого позову надає докази проживання сина з ним, характеристики, довідки з місця проживання про реєстрацію.

У судовому засіданні позов повністю підтримує. Пояснює, що син проживає у його будинку з народження, з матір`ю дитини вони припинили спільне проживання в 2017 році, а офіційно шлюб розірвали в 2022 році. Відповідачка в 2020 році виїхала за кордон, в Чехію, скільки часу вона не відвідувала дитину - навіть не пам`ятає. Мати з сином спілкується по телефону десь раз на місяць, або і ще менше. Зі слів сина знає, що у неї в Чехії інша сім`я.

Позиція відповідача

Відповідач свою позицію не виклала. Відзиву на позов не подала.

Позиція представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Служби у справах дітей Северинівської сільської ради ОСОБА_7 у судовому засіданні позов підтримує, вважає доцільним проживання неповнолітнього ОСОБА_6 з батьком (позивачем по справі), оскільки вони обстежили умови проживання дитини та встановили, що вони задовільні, дитина забезпечена всім необхідним, одягом, канцелярією, продуктами харчування, має окреме місце для сну, робочий стіл для уроків. Лише батько займається вихованням дитини, приймає участь у шкільних зборах та виховних заходах.

Процесуальні рішення по справі, заяви та клопотання

Позовна заява поступає до суду 4 січня 2014 року (а.с.1).

10 січня 2024 року позовна заява приймається до розгляду з відкриттям провадження у справі, про що постановляється ухвала. Цією ж ухвалою зобов`язано службу у справах дітей надати до суду висновок про доцільність визначення місця проживання дитини з батьком (а.с.25).

5 лютого 2024 року підготовче судове засідання відкладено за клопотанням третьої особи, через неготовність висновку. Виклик відповідача вирішено здійснити через оголошення на вебсайті судової влади України(а.с.53).

26 лютого 2024 року до суду надійшов висновок органу опіки та піклування виконавчого комітету Северинівської сільської ради (а.с.61-65).

Ухвалою суду від 27 лютого 2024 року закрите підготовче провадження, справа призначена до судового розгляду по суті. Зобов`язано Державну прикордонну службу України надати відомості про перетин кордону відповідачкою ОСОБА_5 (а.с.69).

Відповідь на запит надійшла до суду 6 березня 2024 року (а.с.75).

Встановлені судом обставини та зміст спірних правовідносин

У судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований по АДРЕСА_1 (а.с.6-7).

ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько - ОСОБА_4 , мати ОСОБА_9 , що видно з копії свідоцтва про народження (а.с.9).

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився в с. Кудіївці, зареєстрований по АДРЕСА_1 (а.с.10-11).

Згідно з виписками з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 27 грудня 2023 року, ОСОБА_8 соматично здоровий (а.с.13-14).

Відповідно до характеристики, виданої 26 грудня 2023 року Северинівською сільською радою, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , характеризується позитивно, конфліктів не створює, спиртними напоями не зловживає, врівноважений, користується повагою серед односельчан (а.с.15).

До складу сім`ї позивача входять: ОСОБА_10 - мати, ОСОБА_8 - син, ОСОБА_11 - дочка, зареєстрована, але не проживає, ОСОБА_12 - онук, зареєстрований, але не проживає (а.с.16).

Згідно з характеристикою, виданою директором та класним керівником Северинівського ліцею, ОСОБА_8 , учень 9 класу філії Кудіївської гімназії Северинівського ліцею, зарекомендував себе з позитивної сторони, проживає разом з батьком, який займається вихованням дитини, відвідує школу та батьківські збори, мати за кордоном, спілкування з дитиною майже відсутнє (а.с.17).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Северинівської сільської ради від 21 грудня 2023 року на утриманні ОСОБА_4 знаходиться неповнолітній син ОСОБА_8 (а.с.18).

Шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_9 розірвано, що підтверджується рішенням Жмеринського міськрайонного суду від 17 січня 2022 року. Після розірвання шлюбу встановлено позивачці відновити дошлюбне прізвище « ОСОБА_13 » (а.с.20-21).

Згідно з висновком органу опіки і піклування, затвердженим рішенням виконавчого комітету Северинівської сільської ради від 20 лютого 2024 року №17, виходячи з інтересів дитини, доцільно визначити місце проживання дитини ОСОБА_8 з батьком ОСОБА_4 , за місцем його реєстрації по АДРЕСА_1 (а.с. 62-65).

Відповідно до відповіді начальника Центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , виїхала з України через пункт пропуску Чоп (Тиса) 1 серпня 2020 року, іншої інформації немає (а.с.75).

Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Надані позивачем всі докази прийняті судом до уваги, підстав для їх відхилення не вбачається.

Отже, судом установлено, що позивач є батьком ОСОБА_15 , син проживає з ним у будинку, у якому створені всі умови для комфортного проживання дитини; дитина з матір`ю майже не спілкується, батько повністю опікується розвитком, навчанням та вихованням сина.

Частиною 4 статті 19 СК України визначено, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Представник органу опіки та піклування Северинівської сільської ради в судовому засіданні пояснила, що ними обстежено житлово - побутові умови, які забезпечив батько для сина, вони задовільні, дитина забезпечена всім необхідним, а тому вони винесли висновок про доцільність визначення місця проживання дитини з батьком (а.с.63-65).

Суд вважає, що кожний аргумент, наведений позивачем, відноситься до предмета спору, обґрунтований з огляду на законодавство і містить підстави для задоволення позову.

Правова природа відносин, що виникли між учасниками справи

Відповідно до частини першої статті 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідно з частинами другою та третьою статті 29 ЦК України, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна. У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом.

Згідно з частинами другою та третьою статті 160 СК України, місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Вирішуючи спори між батьками, які проживають окремо, про те, з ким із них дитина залишається, суд, виходячи з рівності прав та обов`язків батька й матері щодо дитини, повинен ухвалити рішення, яке відповідало б інтересам неповнолітнього. При цьому суд ураховує, хто з батьків виявляє більшу увагу до дитини і турботу про неї, його вік і прихильність до кожного з батьків, особисті якості батьків, можливість створення належних умов для виховання, маючи на увазі, що перевага в матеріально-побутовому стані одного з батьків сама по собі не є вирішальною умовою для передачі йому дитини.

У судовому засіданні установлено, що дитина проживає з батьком з народження.

Відповідно до принципу 6 Декларації про права дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, дитина для повного і гармонійного розвитку її особи потребує любові та розуміння. Вона повинна, коли це можливо, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому разі, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, розлучатися зі своєю матір`ю.

Відповідно до статей 18, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Пунктом 1 статті 9 Конвенції про права дитини передбачено, що держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини (частина перша статті 3 Конвенції про права дитини).

Згідно з частиною першою статті 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Висновки суду

Отже, приймаючи до уваги, що дитина проживає з позивачем, який займається його вихованням, піклується про нього, забезпечує всі необхідні умови для проживання та нормального розвитку сина, суд вважає, що на даний час проживання сина з батьком буде відповідати інтересам дитини й позитивно сприятиме її фізичному та психологічному розвитку.

Крім цього, визначення місця проживання дитини разом із батьком не позбавляє матір права на особисте спілкування з сином та прийняття участі у його вихованні.

Таким чином, враховуючи, що на даний час визначення місця проживання сина разом з батьком відповідає інтересам дитини, суд приходить до висновку про задоволення заявлених вимог.

Розподіл судових витрат

Відповідно до вимог статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись статтями 259, 263 ЦПК України, на підставі статті 29 ЦК України, статей 19, 141, 160 СК України, суд

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Служби у справах дітей Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, про визначення місця проживання дитини - задовольнити.

Визначити місце проживання малолітнього ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за місцем його проживання по АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 судовий збір в сумі 1211 (тисяча двісті одинадцять) грн 20 коп.

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня складання повного рішення.

Повне рішення складено 8 квітня 2024 року.

Ім`я (найменування) сторін:

Позивач: ОСОБА_4 , ідент.номер НОМЕР_1 , мешканець АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_5 , ідент.номер НОМЕР_2 , останнє відоме місце реєстрації АДРЕСА_1 .

Третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Служба у справах дітей Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04330421.

Суддя Костянтин ШЕПЕЛЬ

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118212025
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження (а.с.9). ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився в с. Кудіївці, зареєстрований по АДРЕСА_1 (а.с.10-11). Згідно з виписками з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 27 грудня 2023 року, ОСОБА_8 соматично здоровий (а.с.13-14). Відповідно до характеристики, виданої 26 грудня 2023 року Северинівською сільською радою, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , характеризується позитивно, конфліктів не створює, спиртними напоями не зловживає, врівноважений, користується повагою серед односельчан (а.с.15). До складу сім`ї позивача входять: ОСОБА_10 - мати, ОСОБА_8 - син, ОСОБА_11 - дочка, зареєстрована, але не проживає, ОСОБА_12 - онук, зареєстрований, але не проживає (а.с.16). Згідно з характеристикою, виданою директором та класним керівником Северинівського ліцею, ОСОБА_8 , учень 9 класу філії Кудіївської гімназії Северинівського ліцею, зарекомендував себе з позитивної сторони, проживає разом з батьком, який займається вихованням дитини, відвідує школу та батьківські збори, мати за кордоном, спілкування з дитиною майже відсутнє (а.с.17). Відповідно до довідки виконавчого комітету Северинівської сільської ради від 21 грудня 2023 року на утриманні ОСОБА_4 знаходиться неповнолітній син ОСОБА_8 (а.с.18). Шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_9 розірвано, що підтверджується рішенням Жмеринського міськрайонного суду від 17 січня 2022 року. Після розірвання шлюбу встановлено позивачці відновити дошлюбне прізвище « ОСОБА_13 » (а.с.20-21). Згідно з висновком органу опіки і піклування, затвердженим рішенням виконавчого комітету Северинівської сільської ради від 20 лютого 2024 року №17, виходячи з інтересів дитини, доцільно визначити місце проживання дитини ОСОБА_8 з батьком ОСОБА_4 , за місцем його реєстрації по АДРЕСА_1 (а.с. 62-65). Відповідно до відповіді начальника Центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , виїхала з України через пункт пропуску Чоп (Тиса) 1 серпня 2020 року, іншої інформації немає (а.с.75). Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні

Судовий реєстр по справі —130/38/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні