Ухвала
від 08.04.2024 по справі 136/662/24
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/662/24

провадження № 2-з/136/4/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області у складі головуючого судді Іванця О.Д., за участю секретаря судового засідання Рипюк Т.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець заяву представника ОСОБА_1 - адвоката Власюка А.В. про забезпечення доказів,

ВСТАНОВИВ:

01.04.2024 заявник ОСОБА_1 , через свого представника, звернувся до суду із вищевказаною заявою, в якій просив забезпечити докази до подання позовної заяви у такий спосіб:

- витребувати від Липовецької державної нотаріальної контори Вінницької області спадкову справу заведену після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- витребувати від Комунального підприємства «Вінницьке обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації» інвентаризаційну справу на житловий будинок АДРЕСА_1 ;

- витребувати від Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи, рішення про встановлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , другої групу інвалідності 13 січня 1998 року.

Заява про забезпечення доказів обґрунтована наступними обставинами.

Він, ОСОБА_1 , є інвалідом II групи безстроково, що підтверджується довідкою МСЕК серія АС № 009039 виданої Вінницьким обласним центром медико-соціальної експертизи 20.03.2008 року. Фактично другу групу інвалідності йому було встановлено 13 січня 1998 року, про що свідчить відповідне рішення Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи. При встановленні групи інвалідності ОСОБА_1 такого рішення не отримував. Відповідно до свідоцтва про народження заявника його батьками є: батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_3 . 03 жовтня 2000 року по місцю свого проживання - АДРЕСА_1 , у віці 72 років помер ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 . На сьогоднішній день заявнику невідомо чи прийнята спадщина після смерті його батька ОСОБА_2 . Самостійно надати зазначені докази він немає можливості, оскільки вони знаходяться поза межами його впливу. Заявник стверджує, що може виникнути судовий спір, а тому просить забезпечити докази до подання позовної заяви.

Згідно з ч.ч. 1-3 ст. 118 ЦПК України заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду. Заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Заявник, його представник та особи, які можуть отримати статус учасників справи, в судове засідання не з`явились. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності учасників справи без фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу.

Суд вивчивши заяву про забезпечення доказів до позовної заяви дійшов висновку, що така заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ст.116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів зазначається, зокрема: 1) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; 2) обґрунтування необхідності забезпечення доказів; 3) спосіб забезпечення доказів.

У заяві про забезпечення доказу заявник зобов`язаний зазначити конкретний доказ, який він подає чи має намір подати, і подання якого стане неможливим чи утрудненим, якщо доказ не забезпечити, або якщо засіб доказування може бути втрачений у разі незабезпечення доказу. Крім того, заявник повинен вказати підставу або сукупність підстав, передбачених в ч.1 ст.116 ЦПК України, які роблять необхідним забезпечення доказу.

За результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову у задоволенні заяви (ч.5 ст.118 ЦПК України)

Суд встановив, що на сьогоднішній день заявнику ОСОБА_1 невідомо чи прийнята спадщина після смерті його батька ОСОБА_2 . Заявник стверджує, що може виникнути судовий спір.

Отже, враховуючи доводи, наведені у заяві про забезпечення доказів та враховуючи положення закону щодо порядку і підстав для забезпечення доказів, керуючись принципами пропорційності, змагальності, диспозитивності і рівності сторін у цивільному судочинстві, суд дійшов до висновку про можливість задоволення заявленої заяви.

Керуючись ст.ст. 116, 118, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) - адвоката Власюка А.В. про забезпечення доказів - задовольнити.

Забезпечити докази до подання позовної заяви ОСОБА_1 у такий спосіб:

- витребувати від Липовецької державноїнотаріальної конториВінницької області (місцезнаходження: вул. В. Липківського, буд. 57, м. Липовець, Вінницького району Вінницької області), спадкову справу заведену після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- витребувати від Комунального підприємства «Вінницьке обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації» (місцезнаходження: вул. Кропивницького, буд. 2, м. Вінниця, Вінницького району, Вінницької області), інвентаризаційну справу, на житловий будинок АДРЕСА_1 ;

-витребувати від Вінницькогообласного центрумедико-соціальноїекспертизи (місцезнаходження: вул. Магістратська, буд. 21, м. Вінниця, Вінницького району, Вінницької області), рішення про встановлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 другої групи інвалідності 13 січня 1998 року.

Ухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена протягом 15-ти днів з дня її проголошення до Вінницького апеляційного суду. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 15-ти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15-ти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.Д. Іванець

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118212192
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів

Судовий реєстр по справі —136/662/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Іванець О. Д.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Іванець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні