Ухвала
від 09.04.2024 по справі 148/2305/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/2305/23

Провадження №2-о/148/18/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Тульчинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Штифурко Л.А.,

присяжних Юхимчука О.Л., Яковенка Ю.М.,

секретаряЛиженкоЄ.М.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судум.Тульчина цивільнусправу зазаявою Ладижинськогопсихоневрологічного інтернату,заінтересовані особи-Управління праціта соціальногозахисту населенняЛадижинської міськоїради,Опікунська радаЛадижинської міськоїради провизнання ОСОБА_1 недієздатною,

встановив:

В провадженні Тульчинського районного суду Вінницької області знаходиться вказана вище цивільна справа.

За змістом ч.1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5 ст.293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Отже, з аналізу ст. 293 ЦПК України слідує, що участь адвоката особи, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, є обов`язковою.

Статтею 59 Конституції України визначено, що кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до вимог п.24 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб.

З огляду на викладене, відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у особи, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною, адвоката, з метою представництва її в суді та забезпечення її процесуальних прав та гарантій, суд доходить висновку про необхідність залучення ОСОБА_1 адвоката через Томашпільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись ст. 293 ЦПК України, суд,

постановив:

Залучити до участі в справі через Томашпільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає в Ладижинському психоневрологічному інтернаті за адресою: вул. Степова, 1А, с. Заозерне, Гайсинський район, Вінницька область, стосовно якої розглядається справа про визнання недієздатною.

Виконання ухвали щодо призначення адвоката та забезпечення його прибуття до Тульчинського районного суду Вінницької області (вул. Перемоги, 16, м. Тульчин) для участі в судовому засіданні 06.05.2024 о 10:00 год. доручити керівнику Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Оплату послуг адвоката віднести на рахунок держави.

Копію даної ухвали негайно направити для виконання Томашпільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (площа Тараса Шевченка, 6, смт. Томашпіль, Тульчинський район Вінницька область).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.А.Штифурко

Присяжні О.Л. Юхимчук

Ю.М. Яковенко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118212517
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —148/2305/23

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні