Ухвала
від 09.04.2024 по справі 624/260/24
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 624/260/24

провадження № 2/624/124/24

УХВАЛА

про відкриття провадження

09 квітня 2024 року смт. Кегичівка

Суддя Кегичівського районного суду Харківської області Богачова Т.В., розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

до Кегичівської селищної ради Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Волошина, буд. 33, смт. Кегичівка, Красноградського району, Харківської області, 64003,

про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за ним у порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) площею 6,37 га умовних кадастрових гектарів, яка знаходиться на території Кегичівської селищної ради Красноградського району Харківської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка призначалась ОСОБА_2 внаслідок паювання земель колективної власності КСП агрофірма «Лозівська», с. Лозова, Кегичівського району, Харківської області.

Позовна заява обґрунтована тим, що брат позивача ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення розпаювання КСП агрофірма «Лозівська», що діяло на території Лозівської сільської ради колишнього Кегичівського району Харківської області, був членом вказаного КСП, та був включений за №239 у список громадян членів колективного сільськогосподарського підприємства агрофірма «Лозівська», що є додатком до Державного акту на право колективної власності серія ХР-15-00-000360 від 29.11.1995. При цьому право на отримання земельної частки (паю) на час смерті брат не реалізував, Державний акт на землю (чи рішення органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність) не отримав. Ця обставина, а саме відсутність Сертифікату, є суттєвою правовою перепоною для реалізації майнових спадкових прав позивача, що зумовила звернення із цим позовом до Кегичівського районного суду. Позивач є єдиним спадкоємцем свого брата. Батько ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . На час смерті брата позивач проживав разом з ним, тому фактично прийняв спадщину. З метою спадкування права на пай, позивач 28.11.2023 звернувся до приватного нотаріуса Красноградського районного нотаріального округу, ОСОБА_5 , на що отримав Постанову №404/02-31 від 28.11.2023 про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу, що і зумовило звернення до Кегичівського районного суду з цим позовом.

Позовна заява, відповідає вимогам статей 175,177 ЦПК України, обставин, що перешкоджають відкриттю провадження у справі не встановлено.

Відповідно до положень ч.4 ст. 274 ЦПК України, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.19, 187, 258, 260, 274 ЦПК України, суддя

у х в а л и в:

Відкрити провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Кегичівської селищної ради Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 02 травня 2024 року об 10-00 годині в залі Кегичівського районного суду Харківської області.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-адресі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: court.gov.ua/fair/sud2017/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.В. Богачова

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118213169
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —624/260/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні