Ухвала
від 09.04.2024 по справі 629/1928/24
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.04.2024

м. Лозова Харківської області

Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі:

головуючого - Харабадзе К.Ш.,

присяжних Федоренко Т.М., Лісового М.Ю.,

за участю секретаря - Ляшенко Ю.С.,

Справа № 629/1928/24

Номер провадження 2-о/629/79/24

заявник Комунальна установа «Панютинський психоневрологічний інтернат»

заінтересована особа Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу про визнання фізичної особи недієздатною,-

у с т а н о в и в:

Представник заявника звернувся до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною. В обґрунтування заявлених вимог представник заявник посилається на те, що 24.03.2023 в Комунальній установі Панютинський психоневрологічний інтернат, зареєстрований, постійно мешкає та знаходиться на повному державному забезпеченні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно довідки до акту огляду медико-соціальної (експертної) комісії серії МСЕ № 030167 від 22.09.2003 ОСОБА_1 було визнано інвалідом І групи, з дитинства, безстроково, в зв`язку з чим він потребує постійного нагляду та догляду. Згідно висновку лікарсько-консультативної комісії про психічний стан підопічного від 14.02.2024 у ОСОБА_2 зберігається симптоматика хронічного психічного захворювання, повна соціальна дезадоптація, повна втрата працездатності. Розумний стан хворого істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. На підставі вищевикладеного просить визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним.

У підготовче засідання представник заявника не з`явився, надала клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_1 , на вирішення поставити наступні питання: чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу і якщо так, то на яку саме; чи психічний розлад ОСОБА_1 істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; якою є міра (ступінь) здатності ОСОБА_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; чи потребує ОСОБА_1 стороннього догляду та нагляду у зв`язку з його хворобою; чи має ОСОБА_1 фактичну можливість з`явитися в судове засідання, а також можливість особисто дати пояснення по суті справи. Проведення експертизидоручити експертамХарківської філіїсудових експертизДержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни» (61068, Харківська область, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46).

Представник заінтересованої особи у підготовче судове засідання не з`явився, в наданому суду клопотанні просив розгляд справи проводити за його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За змістом ч. 1 ст. 299 ЦПК України питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

З огляду на викладене та наявної довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, згідно якої ОСОБА_1 має першу групу інвалідності з дитинства, суд, вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу на предмет підтвердження недієздатності ОСОБА_1 , оскільки психічний стан є важливою обставиною для вирішення справи по суті, і для його встановлення необхідні спеціальні пізнання в області психіатрії.

Амбулаторна картка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться в Комунальній установі «Панютинський психоневрологічний інтернат». Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі), у зв`язку з чим, суд доходить висновку, про зобов`язання КУ «Панютинський психоневрологічний інтернат» направити амбулаторну картку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Харківської філіїсудових експертизДержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни».

Статтями 252, 253 ЦПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Провадження зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 84, 102, 103, 252, 253, 298, 299, 353 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання представника заявника - задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертам поставити питання:

1) Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу і якщо так, то на яку саме?

2) Чи психічний розлад ОСОБА_1 істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3) Якою є міра (ступінь) здатності ОСОБА_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4) Чи потребує ОСОБА_1 стороннього догляду та нагляду у зв`язку з його хворобою?

5) Чи має ОСОБА_1 фактичну можливість з`явитися в судове засідання, а також можливість особисто дати пояснення по суті справи

Проведення експертизидоручитиекспертамХарківської філіїсудовихекспертизДержавної установи«Інститутсудовоїпсихіатрії Міністерстваохорониздоров`яУкраїни» (61068,Харківська область,м.Харків,вул.Академіка Павлова,буд.46).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати Комунальну установу «Панютинський психоневрологічний інтернат» направити для дослідження експерту амбулаторну картку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвали окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку згідно ст.ст. 353, 354, 355 ЦПК України.

Головуючий суддя: Карина ХАРАБАДЗЕ

Присяжні: Тетяна ФЕДОРЕНКО

Максим ЛІСОВИЙ

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118213601
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —629/1928/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні