Постанова
від 08.04.2024 по справі 308/8339/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/8339/23

3-в/308/33/24

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Шумило Н.Б., за участю представника Закарпатської митниці Держмитслужби Зубенко І.І. розглянувши заяву заступника начальника відділу державної виконавчої служби у місті Ужгороді Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Венжега М.Р. про зміну способу і порядку виконання постанови суду,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника відділу державної виконавчої служби у місті Ужгороді Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Венжега М.Р. звернувся до суду із заявою у якій просить встановити спосіб і порядок виконання постанови №308/8339/23 виданої 07.06.2023 року Ужгородським міськрайонним судом, шляхом стягнення з боржника ОСОБА_1 суму вартості майна, що підлягає конфіскації, у розмірі 68417,54 грн.

Заяву обґрунтовано тим, що на виконанні в Ужгородському MB ДВС перебуває виконавче провадження № 72858345 по виконанню постанови №308/8339/23 виданої 07.06.2023 Ужгородським міськрайонним судом про: Конфіскація в дохід держави легкового автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 .

25.09.2023 року, державним виконавцем керуючись ст. ст. 3, 4, 24, 25, 26, 27 Закону України «Про виконавче провадження», винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, яку направлено сторонам виконавчого провадження.

27.09.2023 року винесено постанову про розшук майна боржника, відносно легкового автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 .

Відповідно до акту державного виконавця від 24.01.2024 року, складеного за адресою: м. Ужгород, вул. Верховинська, 55 відомості про місце знаходження легкового автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 , відсутні.

Відповідно до заяви Закарпатської митниці №7.7.20-04/19/5950 від 10.08.2023 року в порядку ст. 540 Митного Кодексу України постанова Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області постанова суду пред`являється в частині конфіскації транспортного засобу. Додатково проінформовано, що протоколом про ПМП транспортний засіб не вилучався, в разі неможливості його конфіскувати стягувач просить звернутися до суду з заявою про зміну порядку і способу виконання рішення суду шляхом стягнення з громадянина України ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), який підлягає конфіскації (68417,54 грн.).

Заступник начальника відділу державної виконавчої служби у місті Ужгороді Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Венжега М.Р. у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлявся належним чином.

Представник Закарпатської митниці Держмитслужби Зубенко І.І. у судовому засіданні підтримав заяву, просив її задовольнити та змінити спосіб і порядок виконання постанови із конфіскації в дохід держави легкового автомобіля на стягнення його вартості.

ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлявсь належним чином, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не надходило.

Суддя, заслухавши пояснення представника Закарпатської митниці Держмитслужби, дослідивши заяву з доданими до неї матеріалами, справу №308/8339/23 приходь до наступного висновку.

Суддею встановлено, що постановою Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 07.06.2023 року №308/8339/23 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.6 ст.470Митного кодексуУкраїни та накладно на нього адміністративне стягнення у виді конфіскації в дохід держави легкового автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 .

Постанова набула законної сили 19.06.2023 року.

10.08.2023 року Закарпатська митниця Держмитслужби звернулася до Ужгородського МВ ДВС Південно-Західного МУМЮ (м.Івано-Франківськ) із заявою про примусове виконання постанови Ужгородського міськрайонного суду від 07.06.2023 року №308/8339/23.

Постановою заступника начальника відділу Ужгородського міського відділу державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Венжегою Максимом Ростиславовичем від 25.09.2023 року відкрито виконавче провадження №72858345 з примусового виконання постанови від 07.06.2023 року №308/8339/23 про конфіскацію у ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в дохід держави легкового автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 .

Згідно постанови про розшук майна боржника заступника начальника відділу Ужгородського міського відділу державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) ОСОБА_2 від 27.09.2023 року, оголошено в розшук автомобіль марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 .

Із матеріалів справи вбачається, що автомобіль марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 , не вилучався.

Згідно долученого до матеріалів заяви Акту державного виконавця від 24.01.2024 року заступником начальника Ужгородського МВ ДВС ОСОБА_3 , при примусовому виконанні постанови Ужгородського міськрайонного суду від 07.06.2023 року №308/8339/23 про конфіскацію на користь держави автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 , виходом на адресу боржника: АДРЕСА_1 , встановлено, що майно, яке підлягає конфіскації за адресою не перебуває. Відомості про місцезнаходження майна, яке підлягає конфіскації, відсутні.

Відповідно до ст.129-1Конституції України судухвалює рішенняіменем України.Судове рішенняє обов`язковимдо виконання. Державазабезпечує виконаннясудового рішенняу визначеномузаконом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 541 Митного кодексу України постанова суду (судді) про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил у частині конфіскації виконується державним виконавцем в установленому законом порядку. У разі неможливості конфіскації товарів, транспортних засобів, зазначених у пункті 3статті 461 цього Кодексу, з осіб, які вчинили порушення митних правил, державним виконавцем за рішенням суду в установленому законом порядку може стягуватися вартість цих товарів, транспортних засобів.

Згідно ч. 1 ст. 62 Закону України «Про виконавче провадження» виконання рішень про конфіскацію майна здійснюється органами державної виконавчої служби в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст.18Закону України«Про виконавчепровадження» виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Частиною 3 ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення або роблять його неможливим, сторони, а також виконавець за заявою сторін або державний виконавець з власної ініціативи у випадку, передбаченому Законом України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення.

Поняття «спосіб і порядок» виконання судового рішення мають спеціальне значення, яке розраховане на виконавче провадження. Вони означають визначену судовим рішенням послідовність і зміст вчинення виконавчих дій державним виконавцем. Під зміною способу виконання судового рішення слід розуміти прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у спосіб, раніше встановлений.

З аналізу наведених норм вбачається, що встановлення або зміна способу або порядку виконання судового рішення може мати місце виключно за умови існування обставин, які істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

При цьому, підставою для встановлення способу або порядку виконання судового рішення, є обґрунтовані обставини, які є об`єктивно непереборними, тобто такими, що ускладнюють або унеможливлюють виконання судового рішення у раніше встановлений судом спосіб. При цьому суд не може змінити рішення по суті. При вирішенні питання про зміну способу виконання суд повинен з`ясувати обставини, що свідчать про абсолютну неможливість виконання судового рішення.

Таким чином, чинне законодавство пов`язує можливість змінити спосіб і порядок виконання рішення суду лише за умов доведення заявником існування обставин, що ускладнюють виконання або роблять його неможливим. Наявність таких обставин має бути підтверджено належними та допустимими доказами.

Із матеріалів справи вбачається, що згідно мережі Інтернет (сайт «Mobile.de») вартість аналогічного/ подібного автомобіля складає 1699 євро, що згідно з курсом НБУ становить 68 417 грн. 54 коп. (шістдесят вісім тисяч чотириста сімнадцять грн. п`ятдесят чотири коп.).

Враховуючи наведене, та те, що державним виконавцем доведено наявність обставин, які істотно ускладнюють або унеможливлюють виконання постанови суду від 07.06.2023 року №308/8339/23, зокрема неможливо встановити місцезнаходження майна яке підлягає конфіскації, приходжу до висновку про наявність підстав для зміни порядку і способу виконання постанови Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 07.06.2023 року №308/8339/23, шляхом заміни конфіскації в дохід держави транспортного засобу марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 на стягнення із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вартості вище зазначеного транспортного засобу, у розмірі 68 417 грн. 54 коп. (шістдесят вісім тисяч чотириста сімнадцять грн. п`ятдесят чотири коп.), а тому заява державного виконавця підлягає до задоволення.

Керуючись ст.33 Закону України «Про виконавче провадження», ст.461, 541 МК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву заступника начальника відділу державної виконавчої служби у місті Ужгороді Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Венжега М.Р. про зміну способу і порядку виконання постанови суду, - задовольнити.

Змінити спосіб і порядок виконання постанови Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 07.06.2023 року №308/8339/23, шляхом заміни конфіскації в дохід держави транспортного засобу марки «VOLKSWAGEN», моделі «GOLF», номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номерний знак Чехії НОМЕР_3 на стягнення із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вартості вище зазначеного транспортного засобу, у розмірі 68 417 грн. 54 коп. (шістдесят вісім тисяч чотириста сімнадцять грн. п`ятдесят чотири коп.).

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя Ужгородськогоміськрайонного суду

Закарпатської області Н.Б. Шумило

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118214247
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —308/8339/23

Постанова від 08.04.2024

Адмінправопорушення

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Постанова від 07.06.2023

Адмінправопорушення

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні