Рішення
від 20.03.2024 по справі 333/9370/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/9370/23

Пр. №2/333/1238/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Наумової І.Й.,

за участю секретаря судового засідання: Кунець В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» (місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, б. 28-а), до ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ОСББ «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, посилаючись на наступне.

ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платників НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (надалі - Відповідач або Боржник), є власником зазначеної квартири та співвласником багатоквартирного будинку в якому створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» (надалі - Позивач або ОСББ).

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» є балансоутримувачем і здійснює управління багатоквартирним будинком та його обслуговування будинку. З 01.01.2020 року боржник припинив вносити плату за поточний і капітальний ремонт будинку, експлуатаційні витрати на утримання будинку і прибудинкової території (технічне обслуговування) і комунальні послуги. У зв`язку з чим з`явилась заборгованість перед ОСББ в сумі 15 007 гривень 95 копійок, за період з 01.01.2020 року по 30.09.2023 року включно. Боржник отримує у повному обсязі обслуговування будинку та прибудинкової території АДРЕСА_3 , яке виконує Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» та приймає участь у витратах по виконаних роботах.

Відносини з приводу створення та діяльності об`єднань співвласників багатоквартирних об`єднань регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Статутом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

У відповідності до розділу V п. 2 Статуту ОСББ «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» та ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

На підставі вищевказаного, позивач просить стягнути з відповідача суму заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території 15 007 гривень 95 копійок, за період з 01.01.2020 року по 30.09.2023 року включно 00 грн.; суму інфляційних втрат в розмірі 7599,77 грн., судові витрати у вигляді оплати судового збору за пред`явлення позову у розмірі 2684,00 грн. та витрат на правничу допомогу.

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 20.11.2023 р. відкрито провадження у справі та призначений її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження, сторонам встановлений строк для надання заяв по суті справи.

У судове засідання представник позивач не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій просить задовольнити заявлені ним позовні вимоги, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, з урахуванням положень ч. 8 ст. 128 ЦПК України, про час, дату та місце слухання справи повідомлявся. Відзиву на позов, заяв про відкладення слухання справи чи розгляд справи за її відсутності, від відповідача на адресу суду не надходило.

Відповідно до ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд, враховуючи, що є всі умови для ухвалення заочного рішення, керуючись ст.ст. 280, 281 ЦПК України, ухвалив про заочний розгляд даної справи, а саме: у відсутність відповідача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази і проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини, приходить до наступних висновків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

31.10.2019 р. зареєстровано ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А».

Відповідно до статуту ОСББ «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А», метою його створення є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом (розділ 1 п. 1 Статуту).

У відповідності до розділу V п. 2 Статуту ОСББ «НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» та ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

13.10.2019 р. протокольними рішеннями загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , вирішено визначити тариф на утримання будинку у розмірі 5,00 грн. за кв.м.

Протокольним рішенням загальним зборів співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , від 23.01.2021 р., визначений тариф на утримання цього багатоквартирного будинку та прибудинкової території 6,00 за кв.м.

Відповідач є власником квартири АДРЕСА_4 , загальною площею 68,31 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

З Акту звіряння взаємних розрахунків за період з 01.01.2020 р. по 30.09.2023 р., вбачається, що відповідач не сплачував в повному обсязі в цей період внески за утримання вищевказаного багатоквартирного будинку та прибудинкової території, наслідок чого виникла заборгованість у розмірі 15007,95 грн.

Наявність вищевказаної заборгованості відповідачем не спростована.

Відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача, сума інфляційних втрат за невиконання відповідачем грошового зобов`язання в період з 01.01.2020 р. по 30.09.2023 р. становить 7599,77 грн.

Згідно з положеннями ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники багатоквартирного будинку зобов`язані: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; виконувати рішення зборів співвласників; додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства; забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із законом; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги, тощо. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю.

Статтею 385 ЦК України визначено, що власники квартир та не житлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та не житловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Відповідно до положень ст. ст. 1, 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст.22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Згідно з положеннями ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Згідно з положеннями ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Згідно з ст.ст. 67, 68 ЖК Української РСР наймачі (власники) квартир зобов`язані щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги, до числа яких входять послуги з управління багатоквартирним будинком.

Таким чином, Закон покладає обов`язок утримання квартири та сплати житлово-комунальних послуг на власника (наймача) квартири у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи, що відповідач порушив свої зобов`язання та не погасив заявлену позивачем заборгованість за надані ним житлові послуги до теперішнього часу, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Оскільки позовні вимоги позивача задоволені в повному обсязі, з урахуванням вимог ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягаю стягненню витрати на сплату судового збору за подання цього позову у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст. ст. 141, 263-265, 279, 280-281, 284, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОБ`ЄДНАННЯСПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГОБУДИНКУ «НОВОКУЗНЕЦЬКА28-А»(місцезнаходження:м.Запоріжжя,вул.Новокузнецька,б.28-а),до ОСОБА_1 (місцепроживання: АДРЕСА_1 )про стягненнязаборгованості, задовольнити.

Стягнутиз ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , на користьОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВБАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ«НОВОКУЗНЕЦЬКА 28-А» (юридичнаадреса:69115,м.Запоріжжя,вул.Новокузнецька,28-а,код ЄДРПОУ:43322693) заборгованість по внескам за управління багатоквартирним будинком у розмірі 15 007 гривень 95 копійок та суму інфляційних втрат в розмірі 7599,77 грн. за період з 01.01.2020 року по 30.09.2023 року, витрати на сплату судового збору у розмірі 2684,00 грн. Всього насуму 25 291,72 грн. (двадцять п`ять тисяч двісті дев`яносто одна гривня 72 копійки).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя І.Й.Наумова

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118214489
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/9370/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні