Рішення
від 26.03.2024 по справі 333/10584/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/10584/23

2/333/1542/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого - судді Ковальової Ю.В., секретар судового засідання - Дондик О.Ю.,

розглянувши у відкритому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району, як орган опіки і піклування, районна адміністрація Запорізької міської ради по Заводському району, як орган опіки і піклування про визначення місця проживання дитини,

за участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача- ОСОБА_3 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

представника третьої особи - районної адміністрації Запорізької міської ради по Комунарському району, як органу опіки і піклування - Савенко А.О. ,

представника третьої особи - районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району, як органу опіки і піклування - Кулик Л.І. ,

ВСТАНОВИВ:

І. КОРОТКИЙ ЗМІСТ ПОЗОВНИХ ВИМОГ.

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом та просить визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з ним. В обгрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що 15.03.2003 року сторони зареєстрували шлюб у Комунарському районному у місті Запоріжжі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). Від шлюбу у сторін народилась донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішенням Комунарського районного суду м.Запоріжжя від 26.09.2023 року шлюб між ними було розірвано, також вирішене питання щодо стягнення аліментів на його користь з відповідача на утримання неповнолітньої доньки. Після припинення шлюбних відносин, донька залишилася проживати разом з позивачем, ОСОБА_2 не приймає ніякої участі у матеріальному забезпеченні доньки. Мати доньки не цікавиться її розвитком, станом здоров`я, успіхами та досягненнями, при цьому створює позивачу перешкоди у вирішенні цивільно-правових питань пов`язаних, із захистом законних прав та інтересів доньки, наприклад, з реєстрацією місця проживання доньки з ним, не даючи своєї письмової згоди, та не бажанням з`явитися особисто до реєстраційної служби. Позивач має можливість самостійно займатися вихованням та повним забезпеченням дитини, а тому просить визначити місце проживання доньки разом з ним.

ІІ. ЗАЯВИ (КЛОПОТАННЯ) УЧАСНИКІВ СПРАВИ.

У судовому засіданні позивач та його представник підтримали позовні вимоги, з підстав, викладених у позові, просили задовольнити.

Представник третьої особи - районної адміністрації Запорізької міської ради по Комунарському району, як органу опіки і піклування в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення позовних вимог, суду пояснила, що під час особистого спілкування з відповідачкою, остання чітко вказала, що не бажає займатися вихованням дитини, належних умов для її проживання вона не має, поведінка ОСОБА_2 була досить дивна, нелогічні думки, поводила себе неадекватно.

Представник третьої особи - районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району, як органу опіки і піклування в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення позовних вимог, суду пояснила, що дійсно дитина проживає з батьком з 2004 року, дитина бажає залишитись з батьком. Також зазначила, що старша дитина-повнолітній син сторін теж проживає з батьком. Також просила врахувати висновок органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району щодо визначення місця проживання малолітньої дитини.

У підготовчому судовому засіданні 10.01.2024 відповідач ОСОБА_2 проти задоволення позовних вимог не заперечувала. У судове засідання 26.03.2024 відповідач ОСОБА_2 не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про день, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомила, з клопотаннями до суду не зверталась.

ІІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ.

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 05.12.2023 року відкрито провадження у справі, ухвалено про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 10.01.2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

ІV. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ЗМІСТ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Сторони перебували в шлюбі, зареєстрованому 15.03.2003 Комунарським районним у місті Запоріжжі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), актовий запис №120.

Від даного шлюбу сторони мають малолітню дитину - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого Шевченківським районним у місті Запоріжжі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Відповідно до рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 26.09.2023 року шлюб між ОСОБА_1 , 1979 р.н., та ОСОБА_2 , 1984 р.н., було розірвано, з матері ОСОБА_2 було стягнено аліменти на користь батька ОСОБА_1 на утримання малолітньої ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки доходу, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття починаючи з 24.08.2023 року.

На підставі договору дарування, серія та номер: 853, виданого 28.09.2023 приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Запорізької області Котляром А.І., частини квартири АДРЕСА_1 належить ОСОБА_1 на праві спільної часткової власності.

Як вбачається з довідки ОК-5 від 15.11.2023 року ОСОБА_1 з 2018 року працює в ПАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», має постійний дохід..

Відповідно до інформації КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» від 01.02.2024 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , спостерігається в підприємстві, декларація укладена з лікарем-педіатром Шишкіною Л.О . ОСОБА_6 здорова. В останнє до підприємства дитина зверталась 25.08.2023 року у супроводі батька з приводу захворювання. Дівчинка щеплена за віком. Рекомендації лікаря-педіатра щодо лікування та медичного спостереження за донькою батьки виконують в повному обсязі.

Відповідно до акту обстеження умов проживання матері за адресою: АДРЕСА_3 , складеного спеціалістами відділу по Комунарському району служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради від 18.01.2024 року, матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешкає з бабусею дитини ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в трикімнатній квартирі. Санітарний стан приміщення задовільний, меблі та техніка. Дитина проживає разом з батьком, за адресою проживання матері не буває. Матір ОСОБА_2 позивні вимоги підтримує в повному обсязі щодо визначення місця проживання доньки ОСОБА_9 , 2017 р.н., разом з батьком ОСОБА_1 . Зі слів ОСОБА_10 , вона не має достатньо часу для приділення уваги доньці, оскільки робоча зайнятість не дозволяє. Відповідно до акту обстеження умов проживання батька за адресою: АДРЕСА_2 , складеного спеціалістами відділу по Заводському району служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради спільно з інспекторами патрульної поліції ВЗГ УПП в Запорізькій області від 23.01.2024 року, батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешкає з малолітньою донькою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з повнолітнім сином ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та бабусею дитини ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , в трикімнатній квартирі. Санітарний стан приміщення добрий. Батько ОСОБА_1 займає окрему кімнату, в якій є розкладний диван, шафа для одягу, стіл, комп?ютер. Другу кімнату займають бабуся дитини ОСОБА_12 та малолітня онука ОСОБА_6 , 2017 р.н., в кімнаті є 2 розкладні дивани, шафа для одягу, сервант, крісло. Третю кімнату займає повнолітній син ОСОБА_13 , 2004 р.н., в кімнаті є розкладний диван, стіл та комп?ютер. Для виховання та розвитку дитини створено належні умови.

Відповідно до Акту оцінки потреб сім?ї ОСОБА_1 , складеного фахівцями Запорізького міського центру соціальних служб від 30.01.2024 року за адресою: АДРЕСА_2 , проживають ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом з малолітньою донькою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повнолітнім сином ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та бабусею дитини ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 . Ознаки складних життевих обставин у родині ОСОБА_14 відсутні. Батько належно виконує свої батьківські обов?язки, здатен самостійно долати складні життеві обставини. 3 колишньою дружиною розлучився у 2023 році. Матір ОСОБА_2 мешкає окремо. Факт проживання дитини з батьком підтверджено. Родина мешкає в трикімнатній квартирі, де дотримуються санітарно-гігієнічні норми. Наявна вся необхідна побутова техніка та меблі, всі комунікації підключені та працюють. Для дитини створені всі необхідні умови для гармонійного розвитку. слів ОСОБА_15 , він піклується про дитину самостійно. Матір дитини ОСОБА_2 проживає окремо, участь у вихованні та утриманні дитини не бере, аліменти не виплачує. Відповідно до інформації Відділення поліції № 1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області від 08.02.2024 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , до адміністративної чи кримінальної відповідальності не притягались.

Відповідно до довідки громадської організації «Гарне місце» від 17.11.2023 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відвідує заняття у дитячому центрі. Дитину завжди приводить батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Адміністрація центру з мамою жодного разу не спілкувалися. Батько повністю співпрацює з вчителем, завжди йде на контакт, зацікавлений у повноцінному та здоровому розвитку своєї доньки.

Органом опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району від 20.03.2024 року №19/01-22/18.01-239 складено висновок, відповідно до якого вважає за доцільне визначити місце проживання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з батьком ОСОБА_1 .

V. МОТИВИ СУДУ ТА ЗАСТОСОВАНІ НОРМИ ПРАВА.

Відповідно ч. 4 ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Згідно ч. 1 ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Статтею 161 СК України передбачено, що якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ст.ст. 18, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 (далі - Конвенція), держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

У п. 1 ст. 9 указаної Конвенції передбачено, що держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Крім того, ч. 3 ст. 9 Конвенції проголошує правило про те, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Натомість Конвенція про права дитини є міжнародним договором і саме її норми застосовуються в даному випадку судом, як частина національного законодавства.

При цьому суд зазначає, що Європейський суд з прав людини в своїй практиці керується саме вищезгаданими приписами Конвенції та покладає в основу своїх рішень принцип дотримання "якнайкращих інтересів дитини".

Таким чином, повно та всебічно дослідивши обставини справи щодо визначення місця проживання малолітньої дитини, перевіривши їх доказами, які оцінено на предмет належності, допустимості, достовірності, достатності та взаємозв`язку, враховуючи висновок органу опіки та піклування, яким рекомендовано визначити місце проживання дитини з батьком, створення батьком належних умов для проживання, виховання та забезпечення дитини, також те, що відповідач не заперечила проти визначення місця проживання їхньої малолітньої дитини разом з позивачем, виходячи в першу чергу з інтересів дитини, суд приходить до переконання про наявність підстав для визначення місця проживання дитини з батьком, у зв`язку з чим позовні вимоги є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району, як орган опіки і піклування, районна адміністрація Запорізької міської ради по Заводському району, як орган опіки і піклування про визначення місця проживання дитини- задовольнити.

Визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , разом з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його складення шляхом подання апеляційної скарги в Комунарський районний суд міста Запоріжжя .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 .

Третя особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району, як орган опіки і піклування, розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, 32.

Третя особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Заводському району, як орган опіки і піклування, розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Лізи Чайкіної, 56.

Повний текст рішення складено 08.04.2024.

СУДДЯ: Ю.В. Ковальова

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118214542
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —333/10584/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні