Рішення
від 04.04.2024 по справі 943/39/24
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №943/39/24

Провадження № 2/943/430/2024

04 квітня 2024 року м. Буськ Львівська область

Буський районний суд Львівської області

в складі: головуючого-судді Шендрікова Г. О.

за участю секретаря судового засідання Ладиги С.В..

без участі сторін

розглянувши увідкритому підготовочомусудовому засіданніу м.Буськубез фіксаціїтехнічним засобомцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третя особа: Красненськаселищна рада про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувсядо Буськогорайонного судуЛьвівської областіз позовноюзаявою до ОСОБА_2 ,третя особа: Красненськаселищна рада про визнання права власності наспадкове майно.

Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер йогобатько ОСОБА_3 .Після його смерті відкрилась спадщина на спадкове майно, до якого входить житловий будинок та земельні ділянки, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 2,1474 га, зокрема, земельна ділянка № НОМЕР_1 площею 1,8642 га та земельна ділянка № НОМЕР_2 площею 0,2832 га, які розташовані на території Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області, право наякі належалопомерлому напідставі Державногоакту направо приватноївласності наземлю.Про те, що дійсно ОСОБА_4 належав житловий будинок та земельні ділянки є наявні довідки. Інших осіб, які б претендували на спадкове майно ні за законом, ні за заповітом немає, оскільки його мати та відповідачка по справі ОСОБА_5 відмовилася від спадщини за заповітом в користь позивача ОСОБА_1 . Просить суд, визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_4 .

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явився, направив суду заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності та задоволити позовні вимоги.

Відповідачка ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явилася, направила суду заяву, в якій просить справу розглянути у її відсутності, позов визнає повністю та просить його задоволити.

Третя особа: Красненська селищна рада Золочівського району Львівської області явку свого повноважного представника суду не забезпечив, направив суду заяву, в якій просить слухати справу у відсутності представника.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4ст.206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 3ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання відповідає вимогам чинного законодавства, інтересам сторін по справі, в свою чергу, не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 виданого 20.01.2023 року Буським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерсва юстиції, підтверджено, що батько позивач ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_4 за життя розпорядився усім своїм майном, склавши заповіт 22.10.2019 року, який посвідчений секретарем Бортківської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за № 51, в якому все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і усе те, що належатиме йому на день його смерті і на що він за законом матиме право заповів своєму синові ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідки № 208 виданої 01.05.2023 року Андріївським старостинським округом Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області житловий будинок та господарські будівлі і споруди, які знаходяться в АДРЕСА_1 на час смерті належав гр. ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 73449329 від 03.08.2023 року спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 не заводилась.

На підставі зазначеного, суд приходить до висновку, що позивач має право спадкувати за заповітом після смерті батька ОСОБА_4 .

В підтвердження наявності спадкового майна, а саме житлового будинку АДРЕСА_1 , в розпорядження суду надано технічний паспорт на житловий будинок індивідуального житлового фонду та свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що є належним доказом у справі.

Оригінал державного акту на право приватної власності на землю ОСОБА_4 у позивача відсутній.

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_4 до даного спадкового майна немає.

Відповідно дост. 1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ч. 1ст. 1220 ЦК Україниспадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 1, 3ст. 1223 ЦК Україниправо на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В силу ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В силу ч.2 ст.158 ЗК України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Статтею 41 Конституції Українипередбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Встатті 55 Конституції Українизакріплено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Ніхто не може бути безпідставно позбавлений свого майна.

Ураховуючи, що позивач не може в іншому порядку оформити право власності на житловий будинок та земельні ділянки в порядку спадкування за заповітом, позовна заява про визнання права власності на спадкове майно після смерті батька підлягає до задоволення.

Керуючись ч.1 ст.1225, ЦКУкраїни, ч.2 ст.158 ЗК України, ст.ст. 10,11,14,57-60,174,197,200,206,209,212-215,218,247 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом право власності на:

житловий будинок "А"-1 у АДРЕСА_1 загальною площею 139, 3 кв. м., житлова площа 93,7 кв.м., що складається з: Б-літня кухня 17,7 кв.м., В-сарай 16,6 кв.м., Г-сарай 20,8 кв.м., № 1 - ворота 4,9, № 2 - хвіртка 1, 3 кв.м., № 3 - огорожа 58,5 кв.м., № 4 - огорожа 42,9 кв.м., № 5 - хвіртка 1,3 кв.м., К - криниця 4м/м;

земельну ділянку загальною площею 2,1474 га, зокрема, земельна ділянка № НОМЕР_1 площею 1,8642 га, земельна ділянка № НОМЕР_2 площею 0,2832 га, які виділені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходяться на території Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області (колишньої Бортківської сільської ради Буського району Львівської області) та належали померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю ІІІ-ЛВ № 059085

після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено: 08.04.2024 року.

Учасники справи:

Позивачка: ОСОБА_1 , який проживає за адресою: с. Скнилів Золочівський район Львівська область 80731.

Відповідачка: ОСОБА_2 , як проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Третя особа: Красненська селищна рада, адреса: вул. Івана Франка, 2 а смь. Красне Золочівського району Львівської області 80560.

Суддя: Г. О. Шендрікова

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118214736
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —943/39/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні