Рішення
від 09.04.2024 по справі 508/238/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Одеської області

Справа № 508/238/24

Номер проведження 2/508/131/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року Миколаївський районний суд

Одеської області

В складі головуючого судді Горобця В.Л.

Секретаря Товт Т.В.

Розглянувши у судовому засіданні в смт. Миколаївка цивільну справу у підготовчому загальному провадженні за позовом ОСОБА_1 до Андрієво Іванівської сільської ради, Березівського району, Одеської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

В С Т А Н О В И В :

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Настасіївка, Миколаївського району, Одеської області померла тітка позивача ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку та господарських будівель та споруд, що позначені на плані літерами: А - житловий будинок, а - веранда, Б-літня кухня, В- гараж, Г- сарай, Д - сарай, Е - сарай, Є-погріб, Ж- сарай, З- сарай, Й - навіс, І - вбиральня, №1 - ворота, №2- хвіртка, №3-огорожа, №4- огорожа, №5- хвіртка, №6-огорожа, №7-огорожа, І -мощіння, який розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Зазначений будинок ОСОБА_2 , заповіла позивачу, відповідно до заповіту від 10.04.2012 року посвідченого приватним нотаріусом Миколаївського районного нотаріального округу Одеської області.

На даний час вулиця де розташований будинок має назву - Щаслива, номер будинку також уточнено і він змінено з № НОМЕР_1 на №20.

Згідно довідки Андрієво-Іванівської сільської ради, Березівського району, Одеської області №54 та виписки з по господарської книги №1778 житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 належить ОСОБА_2

Згідно Зведеного акту вартості будівель та споруд вартість житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, що позначені на плані літерами: А -житловий будинок, а - веранда, Б-літня кухня, В- гараж, Г- сарай, Д- сарай, Е - сарай, Є-погріб, Ж- сарай, З- сарай, Й-навіс, І- вбиральня, №1 - ворота, №2- хвіртка, №3-огорожа, №4- огорожа, №5-хвіртка, №6-огорожа, №7- огорожа, І - мощіння, який розташований за адресою АДРЕСА_1 - становить 255 548 гривень.

На підставі Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-ІХ п.15. Миколаївський район Одеської області реорганізовано шляхом об`єднання з іншими районами в Березівський район, Одеської області.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 720-р «Адміністративні центри та території територіальних громад Одеської області» п. 2. Перелік територіальних громад Одеської області: Андрієво-Іванівська територіальна громада з центром в с. Андрієво-Іванівка до складу входять територіальні громади (населені пункти) Андрієво- Іванівська, Ісаївська, Левадівська, Настасіївська, Скосарівська.

Настасіївська сільська рада, Миколаївського району, Одеської області, на території якої розташований житловий будинок, реорганізована шляхом приєднання до Андрієво-Іванівської сільської ради, Березівського району, Одеської області.

За правилами ст. ст. 1216, 1217, 1218 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивач від спадщини не відмовився, фактично він своєчасно, протягом шести місяців, прийняв спадщину. Це підтверджується тим, що він у встановлений законом строк подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Проте нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину та рекомендовано звернутися до суду так як відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно. Крім того, наявні розбіжності в нумерації будинку зазначеної в заповіті після уточнення.

Позивач ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Андрієво Іванівськоїсільської ради,Березівського району,Одеської областів судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву, в якій позов визнає, не заперечує проти його задоволення, просить справу розглянути в його відсутність.

Згідно ст. 200 ч. 3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки відповідач позов визнав та подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, суд приходить до висновку про ухвалення рішення по справі в підготовчому судовому засіданні.

Згідно ст. 247 ч. 2 ЦПК України у зв'язку з неявкою в судове засідання сторін, які беруть участь у справі, фіксуваня судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Оцінивши зібрані по справі матеріали, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити. Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди № НОМЕР_3 (попередній №26), що позначені на плані літерами: А-житловий будинок, а - веранда, Б-літня кухня, В-гараж, Г-сарай, Д-сарай, Е - сарай, Є-погріб, Ж- сарай, З- сарай, Й-навіс, І- вбиральня, №1 - ворота, №2- хвіртка, №3-огорожа, №4- огорожа, №5-хвіртка, №6-огорожа, №7-огорожа, І - мощіння, який розташований за адресою АДРЕСА_2 , що належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Настасіївка, Миколаївського району, Одеської області, в порядку успадкування за заповітом.

Данні обставини підтверджується матеріалами справи копією паспорта ОСОБА_1 ( а.с. 5 ), листом приватного нотаріуса Сологуб О.А. ( а.с. 6 -7 ), копією свідоцтва про смерть ОСОБА_2 ( а.с. 8 ), копією заповіту ( а.с. 9 ), копією Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі ( а.с. 10 ), копією Зведеного акту вартості будівель та споруд ( а.с. 11 14 ), довідкою виданою виконавчим комітетом Андрієво-Іванівської сільської ради ( а.с. 15 ), Випискою з по господарської книги ( а.с. 16 ), Рішення № 65 від 28.05.2021 року ( а.с. 17 ).

Згідно п. 23Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідност. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно доп.11ч.1ст.346ЦК України право власності припиняється у разі припинення юридичної особи чи смерті власника.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В ст. 1218 ЦК України зазначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1220 ч. 1 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ст. 1223 ч. 1 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ч. 1 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 328 ч. 2 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Керуючись ст. ст. 19; 77; 247; 258; 263; 268; 273; 354 ЦПК України, ст. ст. 1217; 1218; 1220; 1223; 1261; 1268 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 доАндрієво Іванівської сільськоїради,Березівського району,Одеської областіпро визнанняправа власностіна спадковемайно впорядку спадкуванняза заповітом- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди № НОМЕР_3 (попередній №26), що позначені на плані літерами: А-житловий будинок, а - веранда, Б-літня кухня, В-гараж, Г-сарай, Д-сарай, Е - сарай, Є-погріб, Ж- сарай, З- сарай, Й-навіс, І- вбиральня, №1 - ворота, №2- хвіртка, №3-огорожа, №4- огорожа, №5-хвіртка, №6-огорожа, №7-огорожа, І - мощіння, який розташований за адресою АДРЕСА_2 , що належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Настасіївка.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення, а стороною,що небула присутньоюв судовомузасіданні,з дняотримання копіїрішення до Одеського апеляційного суду через Миколаївський районний суд Одеської області, відповідно до п. п. 15.5) п. п.15 п. 1 Розділу ХШПерехідних Положень ЦПК Українив новій редакції, який передбачає, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя: Горобець В.Л.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118215567
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —508/238/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні