Ухвала
від 09.04.2024 по справі 487/1960/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/1960/24

Провадження №2-о/487/89/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.04.2024 Заводський районний суд міста Миколаєва у складі: головуючого судді Афоніної С.М., присяжних Гнатюк І. Г., Старчеус Г. Ю., за участю секретаря судового засідання Бахмуцької А. І., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, Орган опіки та піклування в особі Управління соціальних виплат і компенсацій Заводського району Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Заводського районного суду м. Миколаєва знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , в якій він просить: призначити у справі судово-психіатричну експертизу; визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановити над нею опіку. Призначити опікуном ОСОБА_1 .

19.03.2024 року надійшла заява від представника Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради про розгляд справи без їх участі.

09.04.2024 надійшла заява від представника особи стосовно якої вирішується питання щодо визнання недієздатною ОСОБА_2 ОСОБА_3 про проведення судового засідання без участі особи стосовно якої вирішується питання щодо визнання недієздатною ОСОБА_2 та її адвоката. Проти задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи не заперечують.

09.04.2024 надійшла заява від представника заявника ОСОБА_1 , адвоката Козирєвої Т. О. про проведення судового засідання без участі заявника та його адвоката.

Представник Органу опіки та піклування в особі Управління соціальних виплат і компенсацій Заводського району Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради у призначене судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, про дату та час судового засідання був повідомлений своєчасно, належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого.

Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом (ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України).

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що з метою вирішення питання про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, слід призначити судово-психіатричну експертизу, для встановлення її психічного стану.

Проведення експертизи слід доручити Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

За положеннями ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

За положеннями п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України провадження по справі слід зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного та керуючись ст. 103, 105, 260, 298, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, Орган опіки та піклування в особі Управління соціальних виплат і компенсацій Заводського району Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням або іншим психічним розладом? Якщо так, то яким самим?

- Чи може на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 брати участь в судовому засіданні та особисто надавати пояснення?

- Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлення над нею опіки?

Проведення експертизи доручити спеціалістам Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса: м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-В), попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №487/1960/24.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Витрати по проведенню експертизи віднести на рахунок держави.

Ухвала в частині зупинення провадження в справі може бути оскаржена учасниками процесу до Миколаївського апеляційного суду в строк і порядок, встановлений ст. 354, 355 ЦПК України.

Суддя: С.М. Афоніна

Присяжні: Г.Ю. Старчеус

І. Г. Гнатюк

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118216310
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —487/1960/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні