Вирок
від 19.02.2024 по справі 490/2053/22
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва


Справа № 490/2053/22

Провадження № 1-кп/490/214/2024

У Х В А Л А

16 лютого 2024 року

Центральний районний суд міста Миколаєва

У складі : головуючого - судді ОСОБА_1

судді - ОСОБА_2

судді - ОСОБА_3

при секретарі - ОСОБА_4

за участі прокурора - ОСОБА_5

обвинуваченого - ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції)

його захисника - ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Миколаєві кримінальне провадження № 22022150000000664 про обвинувачення

ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Балєй Читинської області Російської Федерації, є росіянином, громадянином України, мешкає за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального Кодексу України, -

В С Т А Н О В И В :

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається.

1. Під час судового розгляду прокурор заявив клопотання про надання стороні обвинувачення тимчасового доступу до документів, які містять лікарську таємницю, а саме - до особової справи, медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого, іншої медичної документації стосовно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться в Комунальному некомерційному підприємстві Миколаївської міської ради "Міська лікарня № 1".

В обґрунтування послалась про те, що вказаний документ є необхідним для вирішення питання про осудність обвинуваченого та його психічний стан.

2. Обвинувачений та захисник проти задоволення заявленого клопотання в цілому не заперечували.

Встановлені судом обставини із посиланням на докази.

1. На розгляд суду надійшов складений 14 червня 2022 року? ? слідчим в особливо важливих справах Слідчого Відділу Управління Служби Безпеки України в Миколаївській області ОСОБА_9 та у той же день затверджений прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_5 обвинувальний акт, у якому викладена версія обвинувачення щодо вчинення злочину ОСОБА_6 .

Зміст цього обвинувального акту може бути усвідомленим таким чином.

1.1. Як зазначив автор обвинувального акту:

За невстановлених обставин та у невстановлений час, однак не пізніше 28.09.2021 року ОСОБА_6 , діючи з ідеологічних мотивів, вступив у злочинну змову з на теперішній час невстановленим в ході досудового розслідування представником іноземної держави - російської Федерації, який користується номером мобільного телефону НОМЕР_1 використовує установчі дані - псевдонім " ОСОБА_10 ", з метою надання допомоги вказаній державі та її організаціям в проведенні підривної діяльності проти України.

1.2……. Так, 28.10.2021, ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел, використовуючи заздалегідь обумовлений канал зв`язку, а саме програму для обміну миттєвими повідомленнями через мережу Інтернет "Telegram", знаходячись біля військової частини НОМЕР_2 (79-та ОДШБР) за адресою: АДРЕСА_2 , сфотографував та передав представнику іноземної держави - Російської Федерації, який використовує установчі дані - псевдонім " ОСОБА_10 " данні щодо розташування КПП військової частини НОМЕР_3 (79-та ОДШБР).

В подальшому, 27.11.2021 ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, використовуючи заздалегідь обумовлений канал зв`язку, а саме програму для обміну миттєвими повідомленнями через мережу Інтернет "Telegram", сфотографував та передав представнику іноземної держави - РФ, який використовує установчі дані - псевдонім " ОСОБА_10 "? ? та користується номером мобільного телефону НОМЕР_1 дані щодо розташування приміщення казарм військової частини НОМЕР_3 (79-та ОДШБР), системи огорожі та охорони, а також особистих автомобільних транспортних засобів військовослужбовців.

1.3…….Окрім цього, ОСОБА_6 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, діючи з ідеологічних мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, розуміючи цілі та завдання представника війни Російської Федерації щодо завдання шкоди інтересам України, на виконання завдання представника іноземної держави, 01 березня 2022 року, орієнтовно з 9 години 39 хвилин до 9 години 52 хвилин, ОСОБА_6 , перебуваючи між будівлями Управління СБ України в Миколаївській області та ГУ НП в Миколаївській області на перехресті вулиці Спаської та Декабристів у м. Миколаєві, використовуючи свій мобільний телефон, здійснив фотографування будівель вказаних правоохоронних органів їх входів/виходів, а також автотранспорту, розташованого поряд із ним та о 9 год. 53 хв., з використанням програми для обміну миттєвими повідомленнями через мережу? ? Інтернет "Telegram", надіслав представнику зазначеної іноземної держави з псевдонімом " ОСОБА_11 " здійснені ним попередньо фотознімки входу до будівлі Управління СБ України в Миколаївській області, за адресою: м. Миколаїв, вул. Спаська, 40, - а також автотранспорту, розташованого поряд із будівлею ГУ НП в Миколаївській області, розташованого за адресою: м. Миколаїв, вул. Декабристів, 5.

1.4. Вказані дії ОСОБА_6 органами досудового розслідування та публічним обвинуваченням кваліфіковані за частиною 1 статті 111 Кримінального Кодексу України - як вчинення державної зради, тобто діяння, яке умисно вчинене громадянином України на шкоду обороноздатності. державної безпеці України шляхом надання іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

.

2. Ухвалою Центрального районного суду міста Миколаєва від 07 листопада 2023 року у справі призначена судова психолого-психіатрична експертиза, проведення якої доручене експертам Миколаївської філії Державної Установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків" МОЗ України.

3. 30 листопада 2023 року на адресу суду надійшло клопотання експертів, у якому вони просили додатково надати, зокрема, особову справу, медичну картку амбулаторного (стаціонарного) хворого, іншу медичну документацію стосовно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які наразі перебувають в комунальному некомерційному підприємстві "Міська лікарня № 1" Миколаївської міської ради

Положення закону, якими керувався суд під час постановлення ухвали.

1. Відповідно до статті 333 Кримінального Процесуального Кодексу України заходи забезпечення кримінального провадження /зокрема - тимчасовий доступ до документів/ застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом. При цьому під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

Якщо судом під час судового провадження прийнято рішення про надання доступу до речей і документів, суд відкладає судовий розгляд на строк, достатній для здійснення такого заходу забезпечення кримінального провадження та ознайомлення учасників судового провадження з його результатами. Особа, яка під час судового провадження отримала речі і документи внаслідок здійснення тимчасового доступу до них, зобов`язана надати до них доступ у порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу.

2. Відповідно до частин 5-6 статті 163 Кримінального Процесуального Кодексу України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

- перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

- самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

встановлення обставин справи без отримання доступу до них не є можливим.

Мотиви, з яких суд виходив при постановленні ухвали.

1. Повертаючись до обставин розгляду цієї справи, суд відзначає, що поза розумним сумнівом є те, що вказані прокурором документи перебувають у володінні та розпорядженні комунального некомерційного підприємства "Міська лікарня № 1" Миколаївської міської ради.

2. Відомості, на отримання яких спрямоване клопотання прокурора, сукупно з іншими документами, дозволять вирішити питання про психічний стан обвинуваченого, необхідність визначення якого є встановленою ухвалою Центрального районного суду міста Миколаєва від 30 листопада 2023 року.

Отже, відомості, про доступ до яких заявлене клопотання прокурором, мають суттєве значення для цього кримінального провадження.

3. Необхідність у вирішенні цього питання виникла лише під час розгляду цього кримінального провадження в зв`язку з призначенням додаткової експертизи.

4. Суд також враховує, що проти задоволення цього клопотання захист не заперечує, що вказує про те, що надання тимчасового доступу не призведе до порушення права на захист та принципу змагальності сторін.

Враховуючи наведене, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 369-372; 376 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора - задовольнити.

Надати прокурору відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_5 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради "Міська лікарня № 1" (кодЕДРПОУ 05483078),розташованого заадресою:м.Миколаїв,вулиця 2Екіпажна,4,а саме - до особової справи, медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого, іншої медичної документації стосовно ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт громадянином України НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучити оригінал цих документів (за необхідності - в обмін на копії)

Строк дії ухвали встановити в 1 місяць (до 16 березня 2024 року включно)

Роз`яснити посадовим особам Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради "Міська лікарня № 1" положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню окремо від судового рішення не підлягає.

Головуючий суддя = ОСОБА_12 =

Суддя = ОСОБА_13 =

Суддя = ОСОБА_14 =

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118216624
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —490/2053/22

Вирок від 20.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 19.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 16.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 19.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 16.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 16.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 15.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 09.02.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 05.01.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яковлєва Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні