Ухвала
від 08.04.2024 по справі 490/7578/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 490/7578/23

н\п 2/490/543/2024

Центральний районний суд м. Миколаєва

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого судді Черенкової Н.П.,

при секретарі Романової К.Т.,

за участюпрокурора Омельян А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві цивільну справу за позовом Заступника керівникаОкружної прокуратурим.Миколаєва в особі Миколаївської обласної державної адміністрації (Миколаївської обласної військової адміністрації) до ОСОБА_1 про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом визнання незаконними та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, Миколаївська міська рада, третя особа - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України»,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом визнання незаконними та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою лісогосподарського призначення, шляхом визнання незаконними і скасування пунктів рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, Миколаївська міська рада.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями дану справу передано судді Черенковій Н.П. та отримана останньою 09.08.2023 року.

Ухвалою Центрального районного суду м.Миколаєва від 10.08.2023 року відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання.

В судовому засіданні прокурором подано клопотання про закриття провадження, на підставі п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України, в зв`язку зі смертю відповідача ОСОБА_1 , згідно актового запису про смерть від 25.01.2016 р. №371.

Інші учасники процесу до судового засідання не з`явилися.

У відповідності до п.7 ч.1 ст.255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо: настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи прокурор звернувся до суду з даною позовною заявою 09.08.2023 року, однак ОСОБА_1 помер у 2016 році.

Людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою (ст.24 ЦК України).

Здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають всі фізичні особи.

Відповідно до ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Оскільки цивільна правоздатність виникає у момент народження фізичної особи і припиняється у момент її смерті, ОСОБА_1 на момент звернення позивачем до суду з даним позовом не мав цивільної правоздатності, а отже не міг бути учасником цивільних правовідносин.

За такого, в даній справі спірні правовідносини допускають правонаступництво, а тому підстав для застосування положень п.7 ч.1 ст.255 ЦПК України судом не встановлено.

Між тим, за п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєюухвалою закриваєпровадження усправі,якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких підстав, оскільки відповідач помер, провадження по справі підлягає закриттю.

За ч.2 ст. 255 ЦПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

За такого, слід з державного бюджету повернути позивачу сплачений судовий збір у сумі 5365,00 грн за подання позову та 1342,00 грн за подання заяви про забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 13, 255, 256, 261, 353-355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про закриття провадження на підставі п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України - задовольнити частково.

Провадження у цивільній справі за позовом Заступника керівникаОкружної прокуратурим.Миколаєва в особі Миколаївської обласної державної адміністрації (Миколаївської обласної військової адміністрації) до ОСОБА_1 про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом визнання незаконними та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, Миколаївська міська рада, третя особа - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» - закрити.

Повернути Окружній прокуратур міста Миколаєва з державного бюджету України сплачений судовий збір у сумі 5365,00 грн за подання позову, згідно платіжної інструкції №1003 від 03.08.2023 року та 1342,00 грн за подання заяви про забезпечення позову, згідно платіжної інструкції №992 від 03.08.2023 року.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Н.П. Черенкова

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118216770
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом визнання незаконними та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, Миколаївська міська рада,

Судовий реєстр по справі —490/7578/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні