Ухвала
від 03.04.2024 по справі 902/1593/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"03" квітня 2024 р. Cправа №902/1593/23

Господарський суд Вінницької області у складі головуючої судді Нешик О.С., при секретарі судового засідання Шаравській Н.Л., за відсутності представників сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом фізичної особи ОСОБА_1 , м.Гайсин Гайсинського району Вінницької області

до Товариства з обмеженою відповідальністю Художньо-виробничого об`єднання "Бубнівська кераміка" ЛТД, м.Гайсин Гайсинського району Вінницької області

про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Вінницької області звернулась фізична особа ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Художньо-виробничого об`єднання "Бубнівська кераміка" ЛТД з такими позовними вимогами:

- визнати припиненими трудові відносини між Товариством з обмеженою відповідальністю Художньо-виробничим об`єднанням "Бубнівська кераміка" ЛТД та виконуючим обов`язки директора ОСОБА_1 на підставі статті 38 КЗпП України за власним бажанням з 29 грудня 2022 року;

- зобов`язати відповідача звернутись для внесення змін до відомостей про юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю художньо-виробниче об`єднання "Бубнівська кераміка" ЛТД, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про керівника.

Ухвалою суду від 15.01.2024 відкрито провадження у справі №902/1593/23, яку вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, призначено судове засідання на 22.02.2024.

В зв`язку з неможливістю в судовому засіданні, 22.02.2024, розглянути питання, визначені частиною другою статті 182 ГПК України, ухвалою суду від 22.02.2024 відкладено підготовче судове засідання до 03.04.2024.

На визначену судом дату, 03.04.2024, сторони не з`явились, хоча про дату, час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином, а саме: шляхом направлення примірника ухвали від 22.02.2024 на адресу електронної пошти та до електронного кабінету в підсистемі ЄСІТС представника позивача, а також на адреси місцезнаходження відповідача та його засновників (Національної спілки майстрів народного мистецтва України, фізичних осіб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ), зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується відтиском штемпелю вихідної кореспонденції суду (а.47) та підписом представника Національної спілки майстрів народного мистецтва України на рекомендованому повідомлені про вручення поштового відправлення (листа з ухвалою суду від 22.02.2024) (а.с.56).

Водночас надіслані Товариству з обмеженою відповідальністю Художньо-виробничого об`єднання "Бубнівська кераміка" ЛТД, фізичним особам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 листи з ухвалою від 22.02.2024 повернулись на адресу суду з відміткою про причини повернення: "адресат відсутній за вказаною адресою", про що свідчать довідки оператора поштового зв`язку (а.с.58, 60, 63).

Слід відзначити, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії (правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 16.05.2018 у справі №910/15442/17).

Враховуючи наведене, судом вжито належних заходів щодо повідомлення учасників справи про дату, час та місце проведення судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що 27.02.2024 до суду звернувся позивач із заявою "про зміну предмету позову та залучення співвідповідача" б/н від 26.02.2024 (а.с.53-54), де просив суд ухвалити рішення яким:

- визнати припиненими трудові відносини між Товариством з обмеженою відповідальністю Художньо-виробничим об`єднанням "Бубнівська кераміка" ЛТД та виконуючим обов`язки директора ОСОБА_1 на підставі статті 38 КЗпП України за власним бажанням з 29 грудня 2022 року;

- зобов`язати державного реєстратора Відділу "Центр надання адміністративних послуг" Гайсинської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про обмеження керівника (директора, підписанта) - ОСОБА_1 щодо представництва юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю художньо-виробниче об`єднання "Бубнівська кераміка" ЛТД у зв`язку зі звільненням з посади за власним бажанням з 29 грудня 2022 року.

В зв`язку зі зміною предмета позову позивач просив суд залучити до участі у справі №902/1593/23 співвідповідача - Відділ "Центр надання адміністративних послуг" Гайсинської міської ради (ідентифікаційний код: 43448095, місцезнаходження: 2 провулок Високовича, буд.2, м.Гайсин, Гайсинський р-н, Вінницька обл., 23700), якому пред`явлена вимога про зобов`язання вчинити реєстраційну дію.

Розглядаючи заяву позивача "про зміну предмету позову та залучення співвідповідача" б/н від 26.02.2024, суд виходить з такого.

Відповідно до частини третьої статті 46 ГПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Отже, зміна предмета позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Особа, яка звертається до суду з позовом, самостійно визначає у позовній заяві, яке її право чи охоронюваний законом інтерес порушено особою та зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Предмет позову кореспондується із способами захисту права, які визначені, зокрема, у ст.16 ЦК України, ст.20 ГК України, а тому зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного/них способу/способів захисту порушеного права в межах спірних правовідносин.

Необхідність у зміні предмета позову може виникати тоді, коли початкові вимоги позивача не будуть забезпечувати чи не в повній мірі забезпечать позивачу захист його порушених прав та інтересів.

Зміна предмета позову можлива, зокрема, у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Враховуючи передбачене статтею 46 ГПК України право позивача на зміну предмета позову, зважаючи на те, що така заява подана у межах підготовчого провадження, не суперечить вимогам чинного законодавства України, не порушує прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб, суд дійшов висновку про її прийняття. Подальший розгляд справи суд здійснює виходячи із позовних вимог у редакції, викладеній у п.1 прохальної частини заяви "про зміну предмету позову та залучення співвідповідача" б/н від 26.02.2024.

Вирішуючи питання стосовно залучення співвідповідача, суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.41 ГПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Згідно з ч.1 ст.45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Частиною 4 ст.45 ГПК України встановлено, що відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Суд зауважує, що визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи.

Частинами 1 та 2 ст.48 ГПК України визначено, що: "Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі."

Положеннями п.2 ч.1 ст.25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" визначено, що державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема судових рішень щодо зобов`язання вчинення реєстраційних дій.

Відповідно до положень п.1 ч.3 ст.5 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" до повноважень інших суб`єктів державної реєстрації належить, в тому числі забезпечення державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви позивача про залучення співвідповідача, в зв`язку з чим наявні підстави для залучення до участі у справі співвідповідача - Відділ "Центр надання адміністративних послуг" Гайсинської міської ради (ідентифікаційний код: 43448095) як особи, якій пред`явлені позовні вимоги про зобов`язання вчинити реєстраційну дію.

В зв`язку з залученням до участі у справі співвідповідача, відповідно до положень п.2 ч.2 ст.183 ГПК України, підготовче судове засідання слід відкласти на іншу дату.

Керуючись ст.41, 45, 46, 182, 183, 232, 233, 234, 235 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти до розгляду заяву позивача "про зміну предмету позову та залучення співвідповідача" б/н від 26.02.2024, подальший розгляд справи №902/1593/23 здійснювати з урахуванням позовних вимог, у ній зазначених.

2. Залучити до участі у розгляді справи №902/1593/23 як співвідповідача Відділ "Центр надання адміністративних послуг" Гайсинської міської ради (ідентифікаційний код: 43448095, місцезнаходження: 2 провулок Високовича, буд.2, м.Гайсин, Гайсинський р-н, Вінницька обл., 23700).

3. Встановити співвідповідачу строк у п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов з урахуванням ст.165 ГПК України.

4. Повідомити сторонам, що у разі отримання відзиву відповідача на позовну заяву, позивач має право подати суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення на відповідь позивача до наступного судового засідання.

5. Роз`яснити співвідповідачу, що за правилами ч.4 ст.48 ГПК України за клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

6. Відкласти підготовче судове засідання у справі №902/1593/23 до 02.05.24 до 10:00 год.

7. Повідомити сторонам, що підготовче засідання у справі №902/1593/23 відбудеться 02 травня 2024 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 3-й поверх, зала №2.

8. Повідомити сторонам про наявність технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, відповідно до вимог ч.1 ст.197 ГПК України.

Водночас суд звертає увагу сторін на те, що відповідно до ч.5 ст.197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Враховуючи запровадження воєнного стану на всій території України, оголошення повітряних тривог, відключення електроенергії тощо, суд констатує існування підвищених ризиків технічної неможливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Слід роз`яснити, що учасники справи не позбавлені права клопотати перед судом про розгляд справи за їх відсутності та можливості особистої присутності в судовому засіданні.

9. Відповідно до положень ч.6 ст.6 ГПК України повідомити відповідачам про обов`язок зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

10. Ухвала суду від 03.04.2024 у справі №902/1593/23 підписана суддею та набрала законної сили 08.04.2024 і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

11. Примірник ухвали суду від 03.04.2024 у справі №902/1593/23 надіслати учасникам справи.

Суддя Нешик О.С.

кількість прим. ухвали:

1 - до справи;

2, 3 - представнику фізичної особи ОСОБА_1 адвокату Ковальову В.О. - в електронній формі до електронного кабінету у підсистемі ЄСІТС та на адресу електронної пошти ( ІНФОРМАЦІЯ_1 );

4 - Товариству з обмеженою відповідальністю Художньо-виробничому об`єднанню "Бубнівська кераміка" ЛТД (вул.І.Богуна, буд.120, корпус Б, м.Гайсин, Гайсинський р-н, Вінницька обл., 23700) - рекомендованим листом;

5 - Відділу "Центр надання адміністративних послуг" Гайсинської міської ради (2 провулок Високовича, буд.2, м.Гайсин, Гайсинський р-н, Вінницька обл., 23700) - рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118217096
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з діяльністю органів управління товариства

Судовий реєстр по справі —902/1593/23

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні