Рішення
від 08.04.2024 по справі 672/107/24
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/107/24

Провадження №2/672/115/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року м.Городок

Городоцький районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Пономаренко Л.Е.,

за участю секретаря судового засідання Ратушняк Л.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вмісті ГородкуХмельницької областів порядкузагального позовногопровадження цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Сатанівськоїселищної ради про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання за нею права власності на домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач, будучи спадкоємицею після смерті батька, частково оформила спадщину, отримавши свідоцтво про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай) розміром 2,29 умовних кадастрових гектарів, свідоцтво про право на спадщину за законом на право на пайовий фонд в майні колективного сільськогосподарського підприємства-товариства з обмеженою відповідальністю імені Ватутіна с.Іванківці Городоцького району Хмельницької області в розмірі 13127,00 грн. та свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові вклади, проте не може оформити право власності на зазначене домоволодіння, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на нього.

В судове засідання позивач та її представник не з`явилися, представник позивача попередньо подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Відповідач в судове засідання не з`явився, попередньо подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

У зв`язку з неявкою сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що домоволодіння АДРЕСА_1 , збудоване в 1970 році, згідно по господарського обліку с.Іванківці належало голові двору ОСОБА_3 , після її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 номер домогосподарства зареєстровано на батька позивача ОСОБА_2 , що стверджується записом погосподарської книги №12 на 1977-1979 роки.

Батько позивача ОСОБА_2 прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , однак свої спадкові права на спірне домоволодіння не реалізував з підстав відсутності правовстановлюючого документа на нього.

Факт прийняття спадщини стверджується архівною довідкою архівного відділу Хмельницької районного державної адміністрації Хмельницької області №19/07-18 від 04.01.2024.

Згідно архівної довідки Хмельницького обласного державного нотаріального архіву №167/01-15 від 30.01.2024 встановлено, що спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , в 1974-2004 роках не заводилася.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, після його смерті відкрилась спадщина.

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла його донька ОСОБА_1 , спадкоємець за законом, прізвище « ОСОБА_4 » змінено згідно свіоцтва про шлюб на « ОСОБА_5 ». 24.03.1998 ОСОБА_6 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай) розміром 2,29 умовних кадастрових гектарів, 23.03.2011 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на право на пайовий фонд в майні колективного сільськогосподарського підприємства-товариства з обмеженою відповідальністю імені Ватутіна с.Іванківці Городоцького району Хмельницької області в розмірі 13127,00 грн., посвідчене свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), серії НОМЕР_1 , виданого головою Іванковецької сільської ради Городоцького району Хмельницької області 15 січня 2003 року та 25 вересня 2012 року отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові вклади на рахунках № НОМЕР_2 , №9155101705, №0839, №. НОМЕР_3 , що належали померлому ОСОБА_2 ..

Постановою приватного нотаріуса Хмельницького районного нотаріального округу Шаповал Л.В. у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом позивачу було відмовлено через відсутність правовстановлюючого документа, який встановлює право власності на спадкове майно, а саме: на житловий будинок АДРЕСА_1 .

При вирішені питання щодо правомірності набуття майна в порядку спадкування ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 суд зазначає, що до застосування підлягають норми цивільного законодавства, що діяли на момент відкриття та прийняття спадщини, а саме - Цивільний Кодекс Української РСР в редакції 1963 року.

Відповідно до ст.524 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно ст.548 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), якщо спадкоємець фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, то він визнається таким, що прийняв спадщину.

За змістом п. 62Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСРпідтвердженням приналежностібудинку,який знаходитьсяв сільськомунаселеному пункті,можуть бутивідповідні довідкивиконавчогокомітету сільської Ради депутатів трудящих, які видавалися в тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року.

На виконанняпостанови Ради Міністрів УРСР від 11 березня 1985 року № 105у 1985-1988 роках сільськими, селищними, районними Радами народних депутатів ухвалювалось рішення щодо оформлення права власності та реєстрації будинків у бюро технічної інвентаризації за даними погосподарських книг сільських, селищних Рад із додатками списків громадян, яким ці будинки належали.

Проте, незважаючи на внесення записів у погосподарські книги, більшість громадян своє право власності в БТІ не зареєстрували (не оформили).

При цьому, записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 згідно записів в погосподарських книгах належав житловий будинок АДРЕСА_1 , однак за життя він не скористався своїм правом оформити право власності на цей будинок.

Позивач оформити право власності на домоволодіння не може, оскільки спадкодавицем за життя не виготовлявся правовстановлюючий документ на нього.

Чинне законодавство не встановлює обов`язку вводити в експлуатацію індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період до 5 серпня 1992 року.

Фактичноєдиним документом, що засвідчує факт існування об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, єтехнічний паспортна такий об`єкт

В технічному паспорті, виготовленому на ім`я ОСОБА_1 зазначено рік забудови будинку 1970 рік.

Згідно звіту технічного стану спірного житлового будинку, будинок знаходиться в задовільному стані та придатний для проживання.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому наявні достатні підстави для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст.89, 206, 263-265, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Сатанівськоїселищної ради про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на домоволодіння яке розташоване по АДРЕСА_1 , до складу якого входить: глиновалькований житловий будинок «А», загальною площею 91,4 кв.м., житловою площею 47,9 кв.м., камінна літня кухня «Б» загальною площею 49,4 кв.м., камінний хлів «В» загальною площею 61,4 кв.м., камінний хлів «Г» загальною площею 13,4 кв.м., дерев`яний хлів «Д» загальною площею 9,0 кв.м. в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 .

Апеляційна скарганарішеннясуду можебутиподанапротягом тридцятиднівздня проголошеннярішення до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Представник позивача: ОСОБА_7 , місце знаходження: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Сатанівська селищнарада Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406118, місце знаходження: вул.Бузкова, буд. 135 Ж, смт.Сатанів Хмельницький район Хмельницька область, 32034.

Суддя Л.Е.Пономаренко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118217838
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —672/107/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні