Рішення
від 09.04.2024 по справі 682/413/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/413/24

Провадження № 2/682/259/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі :

головуючої судді Матвєєвої Н.В.

за участю секретаря судових засідань Дубовки Г.Ю.,

представника позивача - адвоката Андрієвського О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Славута цивільну справу № 682/413/24 за позовом ОСОБА_1 ,в інтересах якої дієадвокат АндрієвськийОлександр Антонович до Ганнопільської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , в інтересах якої дієадвокат Андрієвський Олександр Антонович звернулася до суду з позовом до Ганнопільської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позовних вимог позивачка зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 , який на день своєї смерті був власником житлового будинку з надвірними будівлями, що розташовані по АДРЕСА_1 , який залишився після смерті його матері та батька . Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла ОСОБА_1 , однак свідоцтво про право на спадщину на зазначений будинок вона не може отримати, так як правовстановлюючий документ на будинок відсутній. Беручи до уваги те, що ОСОБА_2 за життя був власником вказаного будинку, який отримав у спадщину, однак з невідомих позивачу причин не оформив право власності на спадкове майно, позивачка та її представник просять суд визнати за нею, ОСОБА_1 право власності на спадкове майно - будинковолодіння з надвірними будівлями, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 14.02.2024 року у даній справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання, ухвалою суду від 26.03.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 09.04.2024 року об 11.00 год.

У судове засідання представник позивачки надав заяву про розгляд справи за їх із позивачкою відсутності, та підтримав позовні вимоги.

Від Ганнопільської сільської ради надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши докази у справі в їх сукупності, оцінивши їх відповідно до ст.89 ЦПК України, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 - батько позивачки, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , видана виконавчим комітетом Ганнопільської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Після смерті ОСОБА_2 приватним нотаріусом Шепетівського районного нотаріального округу Якимчук І.П. заведена спадкова справа № 12/2023 за заявою позивачки, яка витребувана та досліджена судом.

Із матеріалів спадкової справи слідує, що за життя ОСОБА_2 постійно проживав та був зареєстрований у будинку за адресою АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай), розміром 2,9827 га, яка розташована за адресою: Хмельницька область, Шепетівській район, Киликиївська сільська рада, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки 6823983400:02:019:0005. У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, розташований за адресою : АДРЕСА_1 їй відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, оскільки ОСОБА_2 за життя не оформив право власності на належний в порядку спадкування будинок після смерті матері ОСОБА_3 . З технічного паспорту на житловий будинок, розташований в АДРЕСА_2 слідує, що власником житлового будинку є ОСОБА_3 , будинок має загальну площу 76,7 кв.м., прибудову площею 17,5 кв.м., хлів площею 6.0 кв.м. З виписки з погосподарської книги № 3 2006-2010 років особистий рахунок № НОМЕР_2 , житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 належить на праві власності ОСОБА_3 , 1931 року народження. Будинок побудований у 1970 році. З витягу з рішення виконкому Киликиївської сільської ради № 2 від 25.01.1996 року слідує, що ОСОБА_3 передано безкоштовно у приватну власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 0,5 га та для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею 0,25 га. Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_2 , його батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . ОСОБА_2 на час смерті матері - ОСОБА_3 постійно проживав та був зареєстрований у житловому будинку по АДРЕСА_1 , тобто фактично прийняв спадщину після ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі ст.1268 ч.3 ЦК5 України, проте не оформив її належним чином.

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Також у відповідності до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як видно із матеріалів справи, на даний час позивач позбавлений можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку.

Як зазначено в пункті 3.1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Відповідно до ст. 67 Закону України «Про нотаріат», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, котрий має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчиненні нотаріальної дії щодо видачі позивачці свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок після смерті батька ОСОБА_2 , який не оформив спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , суд беручи до уваги, що позивачка згідно з вимогами ЦК України прийняла спадщину, право власності ОСОБА_2 на житловий будинок ніким не оспорюється, підтверджується витягом з погосподарської книги, рішенням сільської ради про надання земельної ділянки у власність для будівнитцва житлового будинку, відсутністю спадкоємців після смерті матері - ОСОБА_3 , вважає, що її позовні вимоги щодо визнання за нею в порядку спадкування права власності на житловий будинок ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню. В нотаріальному порядку оформити спадкові права вона немає змоги через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Керуючись ст. 1218, 1223, 1268, 328, 392 ЦК України, ст. 4-13, 17, 18, 263, 265, 273, 352-355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН: НОМЕР_3 ) право власності на житловий будинок (загальною площею 73,80 кв.м., житловою площею 47,20 кв.м.) з господарськими будівлями, який розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційнорї скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням https://sl.km.court.gov.ua/sud2214/ або в підсистемі "Електронний суд".

Головуючий суддя Матвєєва Н.В.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118217926
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —682/413/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні