Ухвала
від 09.04.2024 по справі 908/977/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.04.2024 Справа № 908/977/24

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої Олени Сергіївни, розглянувши матеріали позовної заяви від 02.04.2024, яка надійшла через підсистему «Електронний суд» (вх. № 1069/08-07/24 від 03.04.2024),

за позовом: ОСОБА_1 , м. Запоріжжя

до відповідача: ОСОБА_2 , м. Запоріжжя

третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізька фармацевтична компанія»

про стягнення суми 1 299 546,10 грн збитків,

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 про стягнення з відповідача: ОСОБА_2 на користь ПП ВКФ «АКВА ВИТА» суми збитків, завданих Приватному підприємству виробничо-комерційній фірмі «АКВА ВИТА», внаслідок неналежного виконання посадових обов`язків у розмірі 1 299 546,10 грн.

Підставою для звернення з позовом зазначено, що під час обіймання посади генерального директора ПП ВКФ «АКВА ВИТА» ОСОБА_2 внаслідок протиправної поведінки, а саме несвоєчасного виконання умов договору поворотної фінансової допомоги №23122021 від 23.12.2021, завдав ПП ВКФ «АКВА ВИТА» збитки у розмірі 1 299 546,10 грн. Також у позові наведений попередній розмір судовий витрат, які позивач поніс та планує понести у зв`язку з розглядом справи, зокрема, витрат на професійну па правничу допомогу в розмірі 20 000,00 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 03.04.2024 здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/977/24 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Розглянувши матеріали зазначеної позовної заяви, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху на наступних підставах.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Позовні заяви подаються до господарського суду із додержанням вимог, викладених в ст.ст. 162, 164, 172 ГПК України, якими встановлено вимоги щодо форми, змісту позовної заяви та документів, що додаються до неї.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (ч. 2 ст. 164 ГПК України).

Згідно з ч. 2 ст. 80 ГПК України позивач повинен подати докази разом із поданням позовної заяви.

Виходячи з положень наведених статей, обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, необхідно не лише зазначити, а й обґрунтувати відповідним чином, що вбачається з положень ст.74 ГПК України, згідно з якою кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. До позовної заяви мають бути додані відповідні докази, які підтверджують певні юридичні факти, на які посилається заявник.

Заявником у позові зазначено, що ОСОБА_2 на момент укладення Договору позики №23122021 від 23.12.2021 обіймав посаду генерального директора ПП ВКФ «АКВА ВИТА». Невиконання генеральним директором обов`язків, які встановлені установчими документами товариства, неналежне та недобросовісне виконання ним дій з дотриманням меж нормального господарського ризику призвели до порушення строків повернення поворотної фінансової допомоги, нарахування позикодавцем штрафних та компенсаційних санкцій.

Разом з тим, до позову доказів про призначення відповідача на посаду генерального директора ПП ВКФ «АКВА ВИТА» не надано.

Учасниками судового процесу в розумінні ч. 1 ст. 41 ГПК України є сторони та треті особи.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі позивачами та відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

В тексті позову зазначено, що останній подано в інтересах ПП ВКФ «АКВА ВИТА» на підставі ч. 1 ст. 54 ГПК України.

За змістом ч. 1, ч. 2 ст. 54 ГПК України власник (власники), учасник (учасники), акціонер (акціонери) юридичної особи, якому (яким) сукупно належить 5 і більше відсотків статутного капіталу товариства (голосуючих акцій) або частка у власності юридичної особи якого (яких) сукупно становить 5 і більше відсотків, може (можуть) подати в інтересах такої юридичної особи позов про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою. У разі відкриття провадження за таким позовом зазначена юридична особа набуває статусу позивача.

Аналіз наведеної статті свідчить про наявність права власника/учасника/акціонера на звернення до господарського суду з позовом в інтересах юридичної особи про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою. Тобто метою звернення власника (учасника, акціонера) юридичної особи з позовом до суду є відновлення прав та законних інтересів саме юридичної особи, порушених протиправними діями посадової особи.

У прохальній частині позову позивач просить суд стягнути з відповідача суму збитків саме на користь юридичної особи - Приватного підприємства виробничо-комерційної фірми «АКВА ВИТА», при цьому не зазначає її як сторону в даному позові. Так, на першій сторінці позовної заяви, де повинні бути відповідно до положень п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України зазначені: найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження чи перебування (для фізичних осіб) тощо, юридична особа ПП ВКФ «АКВА ВИТА», як сторона справи, відсутня.

Відповідно до ч. 1 статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У позові (на першій сторінці) зазначено третю особу Товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізька фармацевтична компанія». Разом з тим, відповідне клопотання про залучення до участі у справі вказаної вище третьої особи не заявлялось. У позовній заяві не зазначено, яким чином даний спір може вплинути на права та/або обов`язки вказаної третьої особи щодо однієї із сторін. Так само не зазначено на чиїй стороні повинна виступати вказана третя особа.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Приписами частини 3 та 4 ст. 174 ГПК України встановлено: якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, ч.ч. 1, 2 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (вхід.№1069/08-07/24 від 03.04.2024) залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків в термін до 19.04.2024 включно, шляхом виконання наступних вимог:

- привести позовну заяву у відповідність до вимог ч. 3 ст. 45, ст. 54, п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, зазначивши правильний склад сторін;

- надати докази призначення відповідача на посаду генерального директора ПП ВКФ «АКВА ВИТА», який, як зазначено у позові, на момент укладення договору позики обіймав цю посаду;

- надати клопотання про залучення до участі у справі третьої особи або письмових пояснень щодо залучення третьої особи із зазначенням на чиїй стороні повинна виступати ця третя особа, яким чином даний спір може вплинути на її права та обов`язки щодо однієї із сторін спору;

- надати читаємі копії довіреності на ім`я ОСОБА_3 та договору №23122021 від 23.12.2021;

- одночасно із направленням до суду документів на усунення недоліків позовної заяви, їх копії направити відповідачу та іншим учасникам (докази направлення надати суду разом із усуненням недоліків).

Суд звертає увагу, що 19.04.2024 є останнім днем строку, коли суд має отримати документи щодо усунення вищевказаних недоліків.

Ухвала підписана 09.04.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Боєва

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118218410
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про відшкодування збитків, завданих юридичній особі діями (бездіяльністю) її посадової особи

Судовий реєстр по справі —908/977/24

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні