Ухвала
від 08.04.2024 по справі 910/3949/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08.04.2024Справа № 910/3949/24

Суддя Господарського суду міста Києва Борисенко І. І., розглянувши матеріали

позовної заяви ОСОБА_1 (м. Київ)

до 1) Державної установи "Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України" (м. Київ);

2) Державного реєстратора Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації (м. Київ)

про визнання припиненими трудових відносин та повноважень, зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернувся ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , позивач) до Державної установи "Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України" (далі - ДУ «ІГНС НАН України», відповідач-1) та Державного реєстратора Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації (далі - державний реєстратор, відповідач-2), у якому просить суд:

1) визнати припиненими трудові відносини ОСОБА_1 та ДП «Екоінформ», засновником якого є ДУ «ІГНС НАН України», з 09.03.2016 року, у зв`язку зі звільненням за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України, та визнати припиненими повноваження ОСОБА_1 як директора і представника ДП «Еконіформ»;

2) зобов`язати державного реєстратора Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації внести запис про виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про ОСОБА_1 як директора і представника ДП «Еконіформ».

Вивчивши подані матеріали, суддя приходить до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст. 162-164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) з наступних підстав.

Відповідно до ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі є позивачі та відповідачі, зокрема, відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідно до ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити:

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

- зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Із позовної заяви вбачається, що відповідачем-1 за позовною вимогою про визнання припиненими трудових відносин визначено ДУ «ІГНС НАН України».

Проте, позивач не обгрунтував позовної вимоги до цієї особи, не вказав у чому полягає її зміст до ДУ «ІГНС НАН України», на якій правовій підставі він звертається до вказаної особи з позовом, враховуючи те, що, як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_1 є директором іншої юридичної особи - ДП «Еконіформ», господарська діяльність якого не припинена, та відомості про правонаступника даного підприємства відсутні.

Також із позову вбачається, що заявник просить визнати припиненими трудові відносини ОСОБА_1 та ДП «Екоінформ», засновником якого є ДУ «ІГНС НАН України» з 09.03.2016 року, у зв`язку зі звільненням за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України, та визнати припиненими повноваження ОСОБА_1 як директора і представника ДП «Еконіформ».

Проте, позивач не визначив, яким чином мають бути припиненими трудові відносини ДП «Екоінформ» з 09.03.2016.

Також позивач не конкретизував державного реєстратора, який має внести запис про виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про ОСОБА_1 як директора і представника ДП «Еконіформ».

Крім того, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Як вбачається із позову, ОСОБА_1 заявив дві позовні вимоги немайнового характеру. У якості доказу сплати судового збору за такі вимоги позивач надав платіжну інструкцію від 29.03.2024 на суму 3 028,00 грн.

Судовий збір згідно з ч. 1, 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставки судового збору визначені у таких розмірах: за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за заяву про вжиття заходів та забезпечення позову - 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 2.11 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" № 7 від 21.02.2013 р. якщо в позовній заяві об`єднано дві або більше вимог немайнового характеру, пов`язаних між собою підставами виникнення або поданими доказами, судовий збір сплачується окремо з кожної з таких вимог.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" станом на 01.01.2024 прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб становить 3 028,00 грн.

Таким чином, заявник повинен був сплатити судовий збір у розмірі 6 056,00 грн., проте, такі вимоги закону не виконав.

З огляду на вказане надана заявником платіжна інструкція від 29.03.2024 на суму 3 028,00 грн. не є належним доказом сплати судового збору за позовні вимоги у встановленому законом розмірі.

Окрім вказаного, пунктом 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. Позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. (ч. 1 ст. 172 ГПК України).

Згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, факт надання послуг поштового зв`язку підтверджує розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), який видається відправникові з додержанням вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Відповідно до п. 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів № 270 від 05.03.2009, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

З матеріалів позову вбачається, що відповідачу-1 не були направлені копії позовної заяви з доданими до неї документами (відсутні опис вкладення та поштова квитанція).

Отже, позивач не виконав вимог закону щодо надання належних доказів відправки відповідачу-1 з описом вкладення копії позовної заяви з додатками.

Згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст. 162, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державної установи "Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України" та Державного реєстратора Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання припиненими трудових відносин та повноважень, зобов`язання вчинити певні дії залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 строк у п`ять днів з дня вручення даної ухвали на усунення вказаних в ній недоліків, а саме:

- надати обгрунтування позовної вимоги про визнання припиненими трудових відносин, що була заявлена до відповідача-1 - ДУ «ІГНС НАН України», вказавши у чому полягає її зміст до ДУ «ІГНС НАН України», на якій правовій підставі позивач звертається до цієї особи з позовом;

- визначити, яким чином мають бути припиненими трудові відносини ДП «Екоінформ» з 09.03.2016;

- конкретизувати державного реєстратора, який має внести запис про виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про ОСОБА_1 як директора і представника ДП «Еконіформ»;

- надати докази сплати судового збору у визначеному законом розмірі;

- надати докази відправлення позову з додатками відповідачу-1.

Роз`яснити, що у разі неусунення недоліків у визначений судом строк, позов буде вважатись неподаним та повернутий заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Борисенко І. І.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118218816
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання припиненими трудових відносин та повноважень, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/3949/24

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні