Рішення
від 13.03.2024 по справі 911/2786/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/2786/23

Суддя: Грабець С.Ю.

Секретар судового засідання: Передрій І.В.

Суд, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за первісним позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця»

до товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп»

про стягнення заборгованості,

за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп»

до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця»

про визнання недійсним та скасування пунктів Правил сплати внесків,

за участю представників (за первісним позовом):

позивача: Усенко О.І. (протокол №1/01/2022 від 24.01.2022 року);

відповідача: Дяковського О.С. адвоката (посвідчення №000272 від 16.02.2018 року),

ВСТАНОВИВ:

08 вересня 2023 року на адресу Господарського суду Київської області надійшла позовна заява об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» (далі позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» (далі відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 54 141,64 грн.

В обґрунтування заявлених вимог представник позивача послався на невиконання відповідачем, як власником нежитлового приміщення №152, зобов`язань щодо сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку №67-А по вулиці Шалімова академіка в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області, нарахованих у період з грудня 2022 року до серпня 2023 року.

Позивач, вважаючи, що його права порушені, звернувся до суду та просив стягнути з відповідача 46 092,87 грн. заборгованості, 4 609,29 грн. штрафу, 703,68 грн. пені, 578,38 грн. трьох процентів річних та 2 157,42 грн. суми, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції.

Ухвалою суду від 28.09.2023 року відкрите провадження в справі в порядку спрощеного письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

30 жовтня 2023 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Київської області від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, а також заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Також, 30 жовтня 2023 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Київської області надійшла зустрічна позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» (далі позивач за зустрічним позовом) до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» (далі відповідач за зустрічним позовом) про визнання недійсним та скасування пунктів 4.5. та 4.6. Правил сплати внесків, яка була прийнята до спільного розгляду з первісним позовом.

В обґрунтування заявлених зустрічних вимог представник товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» послався на те, що договори між позивачем та відповідачем не укладались, розмір та порядок сплати пені сторонами не погоджувались.

Також, позивач за зустрічним позовом послався на те, що одночасне застосування пені та штрафу за одне й те саме порушення суперечить положенням ст. 61 Конституції України щодо заборони подвійної відповідальності за одне й те саме правопорушення.

Ухвалою суду від 07.11.2023 року постановлено перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначене на 06 грудня 2023 року.

08 листопада 2023 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Київської області від представника позивача за первісним позовом надійшов відзив на зустрічну позовну заяву, а 15 листопада 2023 року надійшли доповнення до відзиву на зустрічну позовну заяву.

05 грудня 2023 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Київської області від представника відповідача за первісним позовом надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, у зв`язку з його участю в іншому судовому засіданні, яке було задоволено судом.

Ухвалою суду від 06.12.2023 року строк підготовчого провадження продовжений на 30 днів, підготовче засідання відкладене на 10 січня 2024 року.

Ухвалою суду від 10.01.2024 року закрите підготовче провадження, справа призначена до судового розгляду по суті на 14 лютого 2024 року.

14 лютого 2024 року в судовому засіданні оголошена перерва до 13 березня 2024 року.

У судовому засіданні представник позивача за первісним позовом заявлені вимоги підтримала, вважала їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню. Проти задоволення зустрічного позову заперечувала.

Представник відповідача за первісним позовом у засіданні проти задоволення первісного позову заперечував, просив зустрічні позовні вимоги задовільнити.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність, вірогідність кожного доказу окремо, а також взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця» здійснює управління багатоквартирним будинком №67-А по вулиці Шалімова академіка в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Так, відповідно до рішення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця», оформленого протоколом зборів №1 від 24.01.2022 року, в багатоквартирному будинку №67-А по вулиці Шалімова академіка в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області створене об`єднання співвласників, затверджена його назва об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця», а також затверджений статут.

У зв`язку з тим, що відповідач не сплатив внески на утримання будинку за період з грудня 2022 року до серпня 2023 року, позивач звернувся до суду та просив стягнути з відповідача 54 141,64 грн. заборгованості, 4 609,29 грн. штрафу, 703,68 грн. пені, 578,38 грн. трьох процентів річних та 2 157,42 грн. суми, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Пунктом 1 розд. І Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця» (далі Статут), об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця» (далі Об`єднання) створено власниками квартир та нежитлових приміщень (далі співвласники) багатоквартирного будинку № 67-А (далі будинок), що розташований за адресою: Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вул. Шалімова академіка, буд. 67-А, відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно з п. 1 розд. ІІ Статуту, метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Статуту, завданням та предметом діяльності Об`єднання є, зокрема, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами.

Пунктом 4 розд. ІІ Статуту встановлено, що Об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених законом та цим Статутом внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до п. 3 розд. ІІІ Статуту, до виключної компетенції Загальних зборів належать, зокрема, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Згідно з п. 11 розд. ІІІ Статуту, рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Пунктом 2 розд. ІV Статуту встановлено, що сплата встановлених загальними зборами Об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами Об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Загальні збори Об`єднання можуть прийняти рішення про списання боргів співвласників у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна, на суму боргу.

31 січня 2022 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесений запис про державну реєстрацію об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця».

19 лютого 2022 року відбулись загальні збори співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця», рішення яких оформлені протоколом від 07.03.2022 року, за результатами яких, зокрема:

- обрана форма управління багатоквартирним будинком № 67-А за адресою: вул. Шалімова академіка, село Софіївська Борщагівка, Бучанського району, Київської області шляхом самозабезпечення. Встановлений термін початку самозабезпечення, а також дата припинення строку дії договорів із ТОВ БМК «Софіївська» (ЄДРПОУ 37359825), як з надавачем послуг з утримання будинку та прибудинкової території, з 01 квітня 2022 року;

- затверджений розмір внесків і платежів співвласників ОСББ «Калинова Фортеця» на утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку у розмірі 9,83 грн./кв. м. загальної площі квартири/приміщення на місяць, включаючи всі житлові та нежитлові приміщення, підвальні та цокольні поверхи багатоквартирного будинку;

- затверджений термін сплати будь-яких внесків та платежів: на рахунок ОСББ «Калинова Фортеця» до 20 числа поточного місяця;

- затверджені Правила, що регулюють порядок сплати внесків співвласників ОСББ «Калинова фортеця» (далі Правила) в редакції, запропонованій Правлінням.

Відповідно до п. 2.1. Правил, ці Правила визначають та регламентують порядок сплати внесків співвласниками та користувачами житлових і нежитлових приміщень, що знаходяться в багатоквартирному будинку, за утримання та обслуговування будинку, прибудинкової території та іншого спільного майна.

Пунктом 3.1. Правил встановлено, що співвласники та користувачі житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку Об`єднання, зобов`язані сплачувати внески у строки, порядку та розмірах, визначених даними Правилами, Статутом ОСББ, рішеннями Загальних зборів та нормами чинного законодавства України.

Згідно з п. 3.2. Правил, розмір внесків на утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території, визначаються Загальними Зборами.

Пунктом 3.4. Правил встановлено, що внески нараховуються 01 (першого) числа кожного календарного місяця за утримання та обслуговування багатоквартирного будинку за поточний календарний місяць.

Відповідно до п. 3.5. Правил, власники та користувачі житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку Об`єднання зобов`язані сплатити внески на поточний рахунок об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця», не пізніше 20 (двадцятого) числа поточного календарного місяця в якому надаються послуги утримання та обслуговування багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Згідно з п. 4.1. Правил, до власників та користувачів житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку Об`єднання, які не сплачують або несвоєчасно сплачують внески, визначені п. 3.3. даних Правил, Правління ОСББ має право застосувати штрафні санкції.

Як вбачається з первісної позовної заяви та доданих до неї довідки і рахунку на оплату №20230801/152 від 01.08.2023 року, розмір заборгованості відповідача зі сплати внесків на утримання будинку за адресою: Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Шалімова академіка, будинок 67-А, за нежитлове приміщення №152, станом на 31.08.2023 року, за період з грудня 2022 року до серпня 2023 року, становив 46 092,87 грн.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, товариство з обмеженою відповідальністю «СОФ Проперті Груп» є власником вищевказаного нежитлового приміщення.

17 червня 2023 року позивач за первісним позовом звернувся до відповідача з листом №17/06/2023 із вимогою про сплату заборгованості по внесках на утримання будинку за адресою: Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Шалімова академіка, будинок 67-А, за червень 2023 року, в сумі 40 971,44 грн., до якого була долучена квитанція на оплату. Направлення засобами поштового зв`язку на адресу відповідача (Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Шалімова академіка, будинок 67 В, офіс 1) цього листа з квитанцією підтверджується накладною акціонерного товариства «Укрпошта» №0814700824745 від 17.06.2023 року, долученою до матеріалів справи, та описом вкладення у цінний лист.

Також позивач за первісним позовом надав відповідачу рахунок №20230801/152 від 01.08.2023 року на оплату вартості послуг (робіт) в загальному розмірі 46 092,87 грн., що складається з внеску на утримання будинку за серпень 2023 року, в сумі 5 121,43 грн., та заборгованості по внесках за утримання будинку за період з грудня 2022 року до липня 2023 року, в загальному розмірі 40 971,44 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 9 Конституції України встановлено, що чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Згідно з ч. 4 ст. 11 Господарського процесуального кодексу України, суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (далі - Конвенція) і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини (далі ЄСПЛ) як джерело права.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Згідно зі ст. 6 Конвенції, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Ключовим для концепції справедливого розгляду справи є те, щоб сторона не була позбавлена можливості ефективно представляти свою справу в суді та мала змогу нарівні із протилежною стороною користуватися правами, передбаченими принципом рівності сторін (рішення у справі «Стіл та Морріс проти Сполученого Королівства», заява №68416/01, п. 59, ECHR 2005-II).

Принцип рівності сторін вимагає "справедливого балансу між сторонами", і кожній стороні має бути надано відповідну можливість для представлення своєї справи в умовах, що не ставлять її у суттєво невигідне становище порівняно з її опонентом (рішення від 26 травня 2009 року в справі «Бацаніна проти Росії», заява №3932/02, п. 22).

Згідно з ч. 1 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

Пунктом 1 ч. 6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до відзиву додаються докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

30 жовтня 2022 року на адресу суду від представника відповідача за первісним позовом надійшов відзив, у якому він проти задоволення позову заперечував, вважав позовні вимоги необґрунтованими та послався на те, що колишній балансоутримувач не передав позивачу будинок №67-А по вулиці Шалімова академіка, тому вимоги позивача є передчасними.

Доводи представника відповідача за первісним позовом спростовуються, у зв`язку з наступними обставинами.

Як уже зазначалось вище, відповідно до п. 3.4. Правил, внески нараховуються 01 (першого) числа кожного календарного місяця за утримання та обслуговування багатоквартирного будинку за поточний календарний місяць.

Також, відповідно до п. 3.5. Правил, власники та користувачі житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку Об`єднання зобов`язані сплатити внески на поточний рахунок Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця», не пізніше 20 (двадцятого) числа поточного календарного місяця в якому надаються послуги утримання та обслуговування багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Рішенням загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця» від 19.02.2022 року, оформленим протоколом зборів від 07.03.2022 року, затверджений розмір внеску співвласників об`єднання 9,83 грн. за кв. м. загальної площі квартири/приміщення на місяць, включаючи всі житлові та нежитлові приміщення, підвальні та цокольні поверхи багатоквартирного будинку. Затверджено термін сплати будь-яких внесків та платежів: на рахунок ОСББ «Калинова Фортеця» до 20 числа поточного місяця (рішення № 2.2).

Так, за період з грудня 2022 року до серпня 2023 року включно відповідач зобов`язаний був сплатити 46 092,87 грн. внесків на утримання багатоквартирного будинку №67-А по вулиці Шалімова академіка в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області, нежитлове приміщення №152, з розрахунку 5 121,43 грн. на місяць.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 ст. 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 1 ст. 202 Господарського кодексу України встановлено, що господарське зобов`язання припиняється, зокрема, виконанням, проведеним належним чином.

Так, у відповідача, як співвласника багатоквартирного будинку, відповідно до положень Цивільного кодексу України, Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», рішень загальних зборів та Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шалімова 67А», виник обов`язок з оплати внесків на утримання багатоквартирного будинку пропорційно до площі належних йому нежитлових приміщень.

Звертаючись із первісним позовом до суду, позивач просив стягнути з відповідача 46 092,87 грн. боргу.

Згідно з ч. 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Частиною 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частиною 3 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Так, документів, що спростовували б доводи представника позивача за первісним позовом або підтверджували б оплату боргу перед позивачем, представник відповідача за первісним позовом суду не надав.

У відзиві на позовну заяву представник відповідача за первісним позовом послався на те, що у матеріалах справи відсутні докази передачі колишнім балансоутримувачем (ТОВ «БМК Софіївська») будинку та прийняття його позивачем за актом прийому-передачі, а також передачі, передбаченої законодавством, технічної документації.

Разом з цим, з моменту реєстрації позивача за первісним позовом, останній набув права та повноваження, визначені законом, для вчинення дій з управління будинком, розташованим за адресою: Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Шалімова академіка, будинок 67-А.

Сама лише відсутність примірника технічної документації не унеможливлює функціонування та діяльність такого об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, та не впливає на обов`язок відповідача за первісним позовом сплачувати внески на утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , за нежитлове приміщення №152, яке перебуває у власності останнього.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України, не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Відтак, вимога позивача за первісним позовом про стягнення з відповідача за первісним позовом заборгованості в сумі 46 092,87 грн. є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Також, позивач за первісним позовом просив суд стягнути з відповідача 578,38 грн. трьох процентів річних та 2 157,42 грн. суми, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції.

Згідно з ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідач за первісним позовом вважав безпідставним нарахування трьох процентів річних та суми, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції, просив у задоволенні цих вимог відмовити.

Так, згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Частиною 1 ст. 230 Господарського кодексу України встановлено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Сплата трьох процентів річних від простроченої суми є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним коштами, належними до сплати кредитору.

Інфляційні нарахування на суму боргу, сплата яких передбачена частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України, виступають способом захисту майнового права, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті. Зазначені нарахування здійснюються окремо за кожний період часу, протягом якого діяв відповідний індекс інфляції, а одержані таким чином результати підсумовуються за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання.

Господарський суд під час вирішення спору з`ясовує обставини, пов`язані з правильністю здійснення позивачем розрахунку та здійснює оцінку доказів, на яких цей розрахунок ґрунтується. У разі, якщо відповідний розрахунок позивачем здійснений неправильно, то господарський суд, з урахуванням конкретних обставин справи, самостійно визначає суми пені та інших нарахувань, у зв`язку з порушенням грошового зобов`язання, не виходячи при цьому за межі визначеного позивачем періоду часу, протягом якого, на думку позивача, мало місце невиконання такого зобов`язання, та зазначеного позивачем максимального розміру заборгованості.

Ця правова позиція викладена в постановах Верховного Суду в справі №922/2216/18 від 14.01.2021 року, в справі №910/1389/18 від 05.03.2018 року.

Статтею 253 Цивільного кодексу України встановлено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Згідно з ч. 5 ст. 254 Цивільного кодексу України, якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Як уже було встановлено судом, відповідно до п. 3.5. Правил, що регулюють порядок сплати внесків співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця», власник зобов`язаний сплачувати внески на утримання будинку не пізніше 20 числа поточного місяця, після чого відповідне зобов`язання вважається простроченим.

Так, позивачем періоди нарахування трьох процентів річних та суми, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції, визначені невірно, оскільки він просив стягнути їх з 01 числа кожного місяця, починаючи з грудня 2022 року до 01 вересня 2023 року включно.

Так, три проценти річних від 5 121,43 грн. (щомісячного внеску по приміщенню №152):

за грудень 2022 року, за період з 20.12.2022 року до 31.08.2023 року, становлять 107,34 грн.;

за січень 2023 року, за період з 20.01.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 94,29 грн.;

за лютий 2023 року, за період з 20.02.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 81,24 грн.;

за березень 2023 року, за період з 20.03.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 69,46 грн.;

за квітень 2023 року, за період з 20.04.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 56,41 грн.;

за травень 2023 року, за період з 22.05.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 42,94 грн.;

за червень 2023 року, за період з 20.06.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 30,73 грн.;

за липень 2023 року, за період з 20.07.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 18,10 грн.;

за серпень 2023 року, за період з 21.08.2023 року до 31.08.2023 року, становлять 4,63 грн.;

разом 505,14 грн., які підлягають стягненню.

Сума, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції, від 5 121,43 грн. (щомісячного внеску по приміщенню №152):

за грудень 2022 року, за період з січня 2022 року до серпня 2023 року, складає 127,91 грн.;

за січень 2023 року, за період з лютого 2023 року до серпня 2023 року, складає 86,25 грн.;

за лютий 2023 року, за період з березня 2023 року до серпня 2023 року, складає 50,05 грн.;

за березень 2023 року, за період з квітня 2023 року до серпня 2023 року, складає -26,38 грн.;

за квітень 2023 року, за період з травня 2023 року до серпня 2023 року, складає -36,55 грн.;

за травень 2023 року, за період з червня 2023 року до серпня 2023 року, складає -61,84 грн.;

за червень 2023 року, за період з липня 2023 року до серпня 2023 року, складає -102,00 грн.;

за липень 2023 року, період серпень 2023 року, складає -71,70 грн. (дефляція);

за серпень 2023 року, складає 0,00 грн.;

разом 264,21 грн., які підлягають стягненню.

Звертаючись до суду із зустрічною позовною заявою, представник товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» послався на те, що договори між позивачем та відповідачем не укладались, розмір та порядок стягнення не погоджувалась, відтак, на думку представника відповідача, вимога про стягнення пені є безпідставною.

Також, за твердженнями позивача за зустрічним позовом, одночасне застосування пені та штрафу за одне й те саме правопорушення суперечить положенням ст. 61 Конституції України щодо заборони подвійної відповідальності за одне і те саме порушення, а тому, на думку позивача за зустрічним позовом, спірні пункти положення є нечинними.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

Згідно з ч. 1 ст. 85 Цивільного кодексу України, непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 Цивільного кодексу України, загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що належать до компетенції інших органів товариства.

Частиною 1 ст. 99 Цивільного кодексу України встановлено, що загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад.

Згідно з ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 385 Цивільного кодексу України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, правові, організаційні та економічні відносини, пов`язані з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління визначає Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», предметом регулювання якого є відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов`язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 21) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом. Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Згідно з ч. 1 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому ст. 10 вказаного Закону. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Частиною 2 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі, про визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком. Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень з питань, зазначених у пунктах 2, 3 і 9 частини другої цієї статті, які вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих і нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», відповідно до ст. 1 якого об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку

Частиною 1 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що основною метою створення об`єднання є забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно з ч. 4 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», загальні збори співвласників є вищим органом управління об`єднання, до виключної компетенції яких відноситься, зокрема, затвердження статуту об`єднання, внесення змін до нього; затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Статутом об`єднання може бути встановлено інший порядок визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на загальних зборах.

Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Згідно з ч. 1 ст. 92 Цивільного кодексу України, юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», встановлені права співвласників.

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлені обов`язки співвласників.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлені права об`єднання.

Також, статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлені права об`єднання щодо забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», встановлені обов`язки об`єднання.

Так, об`єднання має право встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, які відповідно до ст. 21 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», належать до коштів об`єднання та зобов`язане забезпечувати дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майна.

Об`єднання забезпечує утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку. Для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Самостійне забезпечення об`єднанням утримання і експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у багатоквартирному будинку може здійснюватися безпосередньо співвласниками, а також шляхом залучення об`єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління, окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Згідно з ч. 28 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», рішення зборів співвласників є обов`язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які після прийняття таких рішень набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення.

Судом встановлено, що рішенням установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця», оформленим протоколом зборів №1 від 24.01.2022 року, в багатоквартирному будинку АДРЕСА_1 створене об`єднання співвласників та затверджена його назва об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця», а також затверджений статут.

Відповідно до п. 1 розд. ІІ Статуту, метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Пунктом 3 розд. ІІІ Статуту встановлено, що до виключної компетенції Загальних зборів належить, зокрема, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників.

Згідно з п. 11 розд. ІІІ Статуту, рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Пунктом 2 розд. VІ Статуту встановлено, що сплата встановлених загальними зборами Об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Відповідно до розд. VІ Статуту, передбачена відповідальність за порушення Статуту Об`єднання та рішень статутних органів, зокрема і в разі несвоєчасної сплати співвласником встановлених загальними зборами внесків та платежів.

31 січня 2022 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесений запис про державну реєстрацію об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця».

19 лютого 2022 року відбулись загальні збори співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця», рішення яких оформлені протоколом від 07.03.2022 року, за результатами проведення яких вирішено, зокрема, затвердити Правила, що регулюють порядок сплати внесків співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» (надалі Правила) в редакції, запропонованій Правлінням.

Як вбачається з протоколу загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова Фортеця» від 07.03.2022 року, які відбулись 19.02.2022 року, загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку становила 143 особи. Загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку склала 7032,1 кв. м.

Відповідно до п. 7 розд. ІІІ Статуту, кожний співвласник (його представник) під час голосування має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Так, у зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 45 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 1913,9 кв. м.

У письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 47 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 2015,4 кв. м.

Відповідно до п. 8 Розд. ІІІ Статуту, рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники (їхні представники), які разом мають більше половини від загальної кількості голосів співвласників.

Це положення Статуту узгоджується з ч. 13 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», відповідно до якої рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень, визначених абзацами 2-7 цієї частини.

Частиною 16 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, якщо в результаті проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано кількості голосів «за» або «проти», встановленої частинами тринадцятою та чотирнадцятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах співвласників. Письмове опитування співвласників проводиться протягом не більше ніж 45 календарних днів з дня проведення зборів співвласників. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів «за» не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Згідно з ч. 18 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», письмове опитування проводиться у письмовій та/або в електронній формі шляхом заповнення співвласниками листків опитування.

Так, за рішення про затвердження Правил, що регулюють порядок сплати внесків співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» в редакції, запропонованій Правлінням (додаток №2 до Протоколу Загальних зборів), голосували (за листками поіменного голосування та за листками письмового опитування): «за» 88 співвласників, що складає 61,5% від загальної кількості голосів співвласників; «проти» 4 співвласника, що складає 2,8% від загальної кількості голосів співвласників.

Тобто, Правила, що регулюють порядок сплати внесків співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» в редакції, запропонованій Правлінням (додаток №2 до Протоколу Загальних зборів), у тому числі п. 4.5 та п. 4.6 Правил, затверджені більшістю голосів співвласників (61,5%), що відповідає вимогам, встановленим Статутом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» та вимогам ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Доказів, що підтверджували б порушення відповідачем процедури повідомлення про проведення загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця», проведення та підрахунку голосів під час прийняття співвласниками рішень на загальних зборах, оприлюднення результатів, що може ставити під сумнів результати голосування на загальних зборах співвласників від 19.02.2022 року, рішення яких оформлені протоколом від 07.03.2022 року, представником позивача за зустрічним позовом суду надано не було.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 3 Цивільного кодексу України встановлена добросовісність як стандарт поведінки, що характеризується чесністю, відкритістю і повагою інтересів іншої сторони договору або відповідного правовідношення.

У постанові Верховного Суду в складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 10.04.2019 року в справі №390/34/17 (провадження № 61-22315сво18) розтлумачено застосування доктрини venire contra factum proprium (заборони суперечливої поведінки), що ґрунтується ще на римській максимі non concedit venire contra factum proprium (ніхто не може діяти всупереч своїй попередній поведінці). В основі цієї доктрини лежить принцип добросовісності користування цивільними правами. Поведінкою, яка суперечить добросовісності та чесній діловій практиці, є, зокрема, поведінка особи, що не відповідає її попереднім заявам або поведінці сторони, за умови, що інша сторона, яка діє собі на шкоду, розумно покладається на них.

Документів, що підтверджували б заперечення позивача за зустрічним позовом щодо прийняття на загальних зборах об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» від 19.02.2022 року рішення про затвердження Правил, що регулюють порядок сплати внесків співвласників в редакції, запропонованій Правлінням (додаток №2 до протоколу загальних зборів), суду також надано не було.

Враховуючи вищевикладене, зустрічні позовні вимоги є необґрунтованими та такими, що задоволенню судом не підлягають.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно з ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 4.5. Правил встановлено, що у разі несплати власником або користувачем житлового або нежитлового приміщення багатоквартирного будинку Об`єднання внеску, Правління ОСББ має право за кожен день прострочення нарахувати пеню в розмірі 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу (відповідно до ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»). Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ч. 2 ст. 549 Цивільного кодексу України, штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Так, штраф застосовується за допущене прострочення виконання лише негрошового зобов`язання, пов`язаного з обігом (поставкою) товару, виконанням робіт, наданням послуг, з вартості яких і вираховується у відсотковому відношенні розмір штрафних санкцій.

Пунктом 4.6. Правил встановлено, що окрім пені, у разі несплати власником або користувачем житлового або нежитлового приміщення багатоквартирного будинку Об`єднання, внеску протягом 6 (шести) і більше місяців з дати отримання послуг з утримання будинку, такому боржнику може бути нарахований штраф у розмірі 10 % (десяти відсотків) від суми боргу.

При цьому чинне законодавство не встановлює для учасників господарських відносин обмежень передбачати в договорі можливість одночасного стягнення пені та штрафу, що узгоджується зі свободою договору, передбаченою статтею 627 Цивільного кодексу України, тобто коли сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання за договором, штрафу та пені не суперечить статті 61 Конституції України, оскільки згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України, пеня та штраф є формами неустойки, а відповідно до статті 230 Господарського кодексу України, видами штрафних санкцій, тобто не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності.

Ця правова позиція викладена у постановах Верховного Суду в справі № 904/5770/18 від 19.09.2019 року, в справі № 923/760/16 від 27.09.2019 року, в справі № 917/194/18 від 02.04.2019 року, в справі № 922/1720/17 від 25.05.2018 року, в справі № 911/2813/17 від 09.02.2018 року в справі № 911/1351/17 від 22.03.2018 року.

Як уже зазначалося вище, пунктом 4.5. Правил внесення внесків встановлено, що у разі несплати власником або користувачем житлового або нежитлового приміщення багатоквартирного будинку Об`єднання внеску, Правління ОСББ має право за кожен день прострочення нарахувати пеню в розмірі 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу (відповідно до ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»). Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Так, правильний розрахунок пені в сумі 5 121,43 грн. (щомісячного внеску по приміщенню №152):

за грудень 2022 року, за період з 20.12.2022 року до 20.06.2023 року, складає 93,72 грн.;

за січень 2023 року, за період з 20.01.2023 року до 20.07.2023 року, складає 93,21 грн.;

за лютий 2023 року, за період з 20.02.2023 року до 20.08.2023 року, складає 99,36 грн.;

за березень 2023 року, за період з 20.03.2023 року до 31.08.2023 року, складає 84,50 грн.;

за квітень 2023 року, за період з 20.04.2023 року до 31.08.2023 року, складає 68,63 грн.;

за травень 2023 року, за період з 22.05.2023 року до 31.08.2023 року, складає 52,24 грн.;

за червень 2023 року, за період з 20.06.2023 року до 31.08.2023 року, складає 37,39 грн.;

за липень 2023 року, за період з 20.07.2023 року до 31.08.2023 року, складає 22,02 грн.;

за серпень 2023 року, за період з 21.08.2023 року до 31.08.2023 року, складає 5,63 грн.;

разом 556,75 грн., які підлягають стягненню.

Крім цього, позивач за первісним позовом просив суд стягнути з відповідача штраф у сумі 46 092,87 грн.

Як уже зазначалось, пунктом 4.6. Правил встановлено, що окрім пені, у разі несплати власником або користувачем житлового або нежитлового приміщення багатоквартирного будинку Об`єднання внеску протягом 6 (шести) і більше місяців з дати отримання послуг з утримання будинку, такому боржнику може бути нарахований штраф у розмірі 10 % (десяти відсотків) від суми боргу.

Судом встановлено, що заборгованість відповідача за первісним позовом щодо сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку за період з грудня 2022 року до серпня 2023 року становить 9 місяців.

Відтак, стягненню з відповідача за первісним позовом підлягає штраф у сумі 4 609,29 грн.

Оскільки первісний позов задоволений частково, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки в задоволенні зустрічного позову судом відмовлено, витрати зі сплати судового збору за подання зустрічного позову покладаються на позивача за зустрічним позовом, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 9, 61 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», ст. 1, ст. 4, ч. 2 ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ч. ч. 1, 2, 3 ст. 3, ч. ч. 2, 3 ст. 20, ч. 1 ст. 173, п. 3 ч. 1 ст. 174, ст. 193, ч. 1 ст. 202, ч. 1 ст. 230, ч. ч. 4, 6 ст. 231 Господарського кодексу України, п. 6 ч. 1 ст. 3, ч. ч. 1, 2 ст. 16, ст. 15, ч. 1 ст. 85, ч. 1 ст. 98, ч. 1 ст. 99, ст. 203, ч. ч. 1, 3 ст. 215, ст. 253, ч. 5 ст. 254, ч. 2 ст. 382, ст. 385, ст. 509, ст. ст. 526, 530, 549, ч. 2 ст. 551, 610, 611, 612, ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, ст. ст. 4, 5, ч. 4 ст. 11, ч. ч. 1, 2, 3, 4 ст. 13, ст. 20, ч. 1 ст. 73, ч. ч. 1, 3 ст. 74, ст. 75, ст. 80, ст. 86, ст. 120, ст. 123, ст. 129, ч. ч. 1, 6 ст. 165, ст. ст. 207, 222, 223, 232, 233, 236, 237, 238 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Задовільнити частково первісний позов об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» до товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» про стягнення заборгованості.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» (08131, Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Шалімова академіка, будинок 67 В, офіс 1, ідентифікаційний код 43789231) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» (08147, Київська область, Бучанський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Шалімова академіка, будинок 67-А, ідентифікаційний код 44648299) 46 092,87 грн. (сорок шість тисяч дев`яносто дві грн. 87 коп.) основного боргу; 4 609,29 грн. (чотири тисячі шістсот дев`ять грн. 29 коп.) штрафу; 556,75 грн. (п`ятсот п`ятдесят шість грн. 75 коп.) пені; 505,14 грн. (п`ятсот п`ять грн. 14 коп.) трьох процентів річних; 264,21 грн. (двісті шістдесят чотири грн. 21 коп.) суми, на яку збільшилась заборгованість з урахуванням індексу інфляції; 2 579,23 грн. (дві тисячі п`ятсот сімдесят дев`ять грн. 23 коп.) витрат на сплату судового збору.

Відмовити в іншій частині позову.

Відмовити повністю у зустрічному позові товариства з обмеженою відповідальністю «Соф Проперті Груп» до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калинова фортеця» про визнання недійсним та скасування пунктів Правил сплати внесків.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст рішення складений 09.04.2024 року.

Суддя С. Грабець

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118218949
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2786/23

Рішення від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні