Ухвала
від 08.04.2024 по справі 914/640/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.04.2024 Справа № 914/640/24

За позовом: Львівського комунального підприємства «Агенція ресурсів Львівської міської ради», м.Львів,

до відповідача: Головного управління Державної міграційної служби у Львівській області, м. Львів,

про стягнення 139'968,16 грн заборгованості.

Суддя Б. Яворський,

при секретарі О. Муравець.

Відводів складу суду сторонами не заявлялося.

Представники сторін - не з`явились.

Суть спору На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Львівського комунального підприємства «Агенція ресурсів Львівської міської ради» до Головного управління Державної міграційної служби у Львівській області про стягнення 139'968,16 грн заборгованості за договорами.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями 07.03.2024 року справу № 914/640/24 передано на розгляд судді Б. Яворському..

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 11.03.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження; судове засідання призначено на 08.04.2024; встановлено строк для реалізації учасниками справи процесуальних прав. Ухвала про відкриття провадження у справі та прийняття справи до розгляду була надіслана за адресою сторін, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, докази про що знаходяться в матеріалах справи.

02.04.2024 позивач подав заяву про залишення позову без розгляду; зазначив, що наслідки відомі та зрозумілі.

Представник позивача та відповідача у судове засідання 08.04.2024 не з`явилися.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Приписами статті 226 ГПК України передбачено випадки та порядок залишення позову без розгляду. Суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду (п. 5 ч. 1 вказаної статті).

Згідно з ч.2 ст.252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Як вбачається із цієї норми, вказане право позивача може бути реалізоване лише до початку розгляду справи по суті та є абсолютним, тобто не залежить від мотивів позивача чи волі сторін у справі.

Станом на дату звернення позивача із вказаною заявою розгляд справи по суті не було розпочато, а відтак позивач звернувся до суду із заявою про залишення позову без розгляду в межах визначеного процесуальним законом строку.

Суд звертає увагу, що згідно зі ст.14 ГПК України «диспозитивність господарського судочинства» суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Перевіривши повноваження підписанта заяви про залишення позову без розгляду від імені позивача, суд дійшов висновку, відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 226 ГПК України, про її задоволення та залишення позову без розгляду.

Частиною 2 ст. 226 ГПК України передбачено, що про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням)).

Оскільки суд залишає позов без розгляду за заявою позивача, судовий збір поверненню не підлягає.

Керуючись п.5 ч.1 ст.226, ст.ст.234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Заяву Львівського комунального підприємства «Агенція ресурсів Львівської міської ради» про залишення позовної заяви без розгляду задовольнити.

2. Позов у справі № 914/640/24 залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені ст. 256, 257 ГПК України.

Суддя Б. Яворський.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118219024
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 139'968,16 грн заборгованості.

Судовий реєстр по справі —914/640/24

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні