Рішення
від 08.04.2024 по справі 159/7938/23
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/7938/23

Провадження № 2/159/393/24

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Бойчука П.Ю.,

з участю:

секретаря судового засідання Гусар Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ковелі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Органу опіки та піклування Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області (Ковельський район, с. Дубове, вул. Ковельська, 72), про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 21.10.2011 року позивач зареєстрував шлюб з ОСОБА_3 . Від вказаного шлюбу сторони мають малолітніх дітей - дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

03.05.2023 року шлюб між сторонами розірвано рішенням Ковельського міськрайонного суду Волинської області. Крім цього, вказаним рішенням суду також визначено місце проживання дітей разом з позивачем за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач вказує, що відповідач не цікавиться життям дітей, не відвідує їх, не займається їх вихованням, матеріальної допомоги не надає. Згідно з висновком про доцільність позбавлення батьківських прав, затвердженим виконавчим комітетом Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області від 20.12.2023 року № 24/10 «Про затвердження висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав», відповідача доцільно позбавити батьківських прав відносно малолітніх дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач вказує, що вихованням дітей він займається лише особисто, натомість відповідач не цікавиться життям дітей, їх станом здоров`я, не спілкується з ними, не піклується про їх фізичний та духовний розвиток, у навчальний заклад не навідується. Матеріальної допомоги на утримання та оздоровлення дітей не надає.

Наведені обставини в їх сукупності дають позивачу підстави для висновку, що відповідач свідомо й умисно ухилилась та самоусунулась від виховання дітей та виконання батьківських обов`язків. Така бездіяльність відповідача характеризує її з негативної сторони, як безвідповідальну матір, свідчить про відсутність у неї батьківського почуття любові до рідних дітей, небажання виховувати і піклуватися про них, а також суперечить загальновизнаним правилам і принципам співжиття і сімейних відносин.

Враховуючи викладене, позивач просив суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно її малолітніх дітей дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак попередньо подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності за наявними у справі доказами.

Відповідач ОСОБА_2 , в силу вимог ст. 128 ЦПК України, була належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання, в судове засідання не з`явилась без повідомлення причин, відзиву не подала.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Органу опіки та піклування Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області у підготовче судове засідання не з`явився, однак попередньо подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника. Проти задоволення позову не заперечує.

За вказаних обставин суд, прийшов до висновку про можливість ухвалення рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку про наявність законних підстав для задоволення даного позову.

Згідно вимог ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Стаття 150 Сімейного кодексу України передбачає, що батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до рішення Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 03.05.2023 року, шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , зареєстрований 21.10.2011 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ковелю Ковельського міськрайонного управління юстиції Волинської області, актовий запис № 534, було розірвано.

Крім цього, вказаним рішення суду визначено місце проживання малолітніх ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 17.07.2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ковелю реєстраційної служби Ковельського міськрайонного управління юстиції Волинської області, встановлено, що батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 04.02.2015 року виконавчим комітетом Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області, встановлено, що батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Відповідно до висновку про доцільність позбавлення батьківських прав, затвердженого виконавчим комітетом Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області від 20.12.2023 року № 24/10 «Про затвердження висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав», вирішено за доцільне позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітніх дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з ухиленням ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків щодо малолітніх дітей.

Позивач подав докази, які підтверджують, що відповідач ухиляється від виконання обов`язків по вихованню та навчанню дітей, не проявляє турботи, не забезпечує матеріально, нічого не робить для задоволення життєво важливих потреб дітей.

Відповідач не подала своїх заперечень та доказів на спростування доводів позивача.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що відповідач ухиляється від виконання передбачених ст. 150 СК України обов`язків щодо виховання та розвитку своїх дітей, а тому її слід позбавити батьківських прав щодо малолітніх дітей.

Крім цього, згідно ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Оскільки позивачем при зверненні до суду із вказаним позовом не заявлено позовну вимогу про стягнення аліментів на утримання дітей, в силу принципу диспозитивності цивільного процесу, судом не встановлено за можливе на даний час прийняти рішення про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, що не перешкоджає прийняти таке рішення в подальшому.

Судові витрати по справі суд залишає за позивачем відповідно до вимог позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 82, 89, 141, 263, 264, 265, 280-289 ЦПК України, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 164, ст.ст. 165, 166, 167, Сімейного кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ),з участютретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача Органу опікита піклуванняДубівської сільськоїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті (Ковельськийрайон,с.Дубове,вул.Ковельська,72), пропозбавлення батьківськихправ - задовольнити повністю.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку м. Ковеля Волинської області ( паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським МВ УМВС України у Волинській області, РНОКПП НОМЕР_4 ), відносно її неповнолітніх дітей - дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Головуючий:П. Ю. БОЙЧУК

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118219443
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —159/7938/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні