Рішення
від 09.04.2024 по справі 168/247/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/247/24

Провадження № 2/168/138/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року смт. Стара Вижівка

Старовижівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Сухоручко Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання Таксюк О.С.,

розглянувши в смт. Стара Вижівка в залі суду у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, -

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача.

Позивачка звернулася до суду з позовом до Сереховичівської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, а саме на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі на спадковий будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_3 склала на випадок своєї смерті заповіт, який посвідчений секретарем виконавчого комітету Солов`ївської сільської ради Старовижівського району Волинської області та зареєстрований в реєстрі за № 21. Згідно з даним заповітом, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, що буде належати на день смерті, остання заповідала позивачці ОСОБА_1 .

Позивачка прийняла спадщину прийняв шляхом подання нотаріусу у встановлений законом строк відповідної заяви, отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на частину спадкового майна.

Проте в одержанні свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказане майно нотаріусом було відмовлено у зв`язку із відсутністю у спадкодавця правовстановлюючих документів на спадковий житловий будинок, про що винесена Постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Також зазначає, що інших спадкоємців за заповітом, за законом та таких, які мають право на обов`язкову частку, у спадкодавця немає.

Рух справи в суді.

Позовна заява надійшла до суду 11.03.2024 року.

14.03.2024 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, визначено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, та витребувано спадкову справу.

Позиція учасників провадження.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явилася, проте подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача Сереховичівської сільської ради Шиманський Р.Т. в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій вказує, що сільська рада просить провести судове засідання за їх відсутності, проти задоволення позову не заперечують.

Враховуючи, що в підготовче засідання учасники судового розгляду не з`явилися, то відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК Українисуд розглядає справу без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Враховуючи визнання відповідачем позову, суд відповідно до положень ч. 4ст. 206 ЦПК Україниза наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Відповідно до свідоцтва про смерть НОМЕР_1 від 29.01.2008 року виданого Солов`ївською сільською радою Старовижівського району Волинської області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 9).

Як вбачається із заповіту, посвідченого секретарем виконавчого комітету Солов`ївської сільської ради Старовижівського району Волинської області та зареєстрований в реєстрі за № 21 від 15.02.2005 року ОСОБА_2 заповідає все своє майно позивачці ОСОБА_1 (а.с. 8).

Як вбачається з виписки з погосподарської книги №2 по с. Комарове за 2016-2023 рік Сереховичівської сільської ради Ковельського району по особовому рахунку № НОМЕР_2 житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і знаходиться в АДРЕСА_1 . Рік побудування1938 року. (а.с. 12).

Відповідно до довідки №502, виданої виконавчим комітетом Солов`ївської сільської ради вбачається, що заповіт від імені ОСОБА_2 в сільській раді посвідчувався 15.02.2005 року за №21, не змінено і не відмінено. Спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 є її дочка ОСОБА_1 (а.с. 35).

З матеріалів спадкової справи №326/2008 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 встановлено, що при житті спадкодавиця склала заповіт, яким заповіла все належне їй майно позивачці. Крім того, в матеріалах вищезазначеної спадкової справи наявна заява ОСОБА_1 від 19.06.2008 року, відповідно до якої вона прийняла спадщину як спадкоємець за заповітом (а.с. 31 - зворот). Крім того позивачка отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на частину спадкового майна (а.с. 10 - 11).

Технічний паспорт на нерухоме спадкове майно, а саме: на житловий будинок АДРЕСА_1 позивачем виготовлений (а.с. 13 - 16).

28.02.2024 року державним нотаріусом Старовижівської державної нотаріальної контори Волинської області позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на це майно (а.с. 38).

Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до переконання про задоволення позову.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.3 ст.1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Суд переконався, що спадкодавець правомірне набув право власності на спірний житловий будинок, тому це майно входить до складу спадкової маси.

Відсутність державної реєстрації права власності на спірне майно не позбавляє позивача, як спадкоємця права на це спадкове майно.

В силу ч.5 ст.1268 ЦК спадщина належить спадкоємцям з часу відкриття спадщини незалежно від часу її прийняття.

Відповідно до вимог ст.68 Закону України «Про нотаріат» та п.4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року №296/5, свідоцтво про право на спадщину не може бути видано у разі відсутності у спадкодавця правовстановлюючих документів на нерухоме майно.

За таких обставин спадкове право позивача може бути реалізовано лише в судовому порядку.

Враховуючи час побудови нерухомого майна, яке спадкується, відсутність ознак самовільного будівництва, а також той факт, що за життя спадкодавиця правовстановлюючих документів на житловий будинок не мала, в суді не встановлено обставин, які б вказували, що спадкодавиця за життя набула право власності на житловий будинок неправомірно або, що на спадкове майно, окрім позивачки, в порядку спадкування чи з інших підстав претендують інші особи, нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, а також наявність у позивачки права на спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 та з огляду на те, що захистити свої права позивачка може лише шляхом звернення до суду, позов слід задовольнити, визнавши за позивачкою право власності на вказане спадкове майно.

Керуючись ст.ст. 11, 15, 16, 1216, 1217, 1218, 1261, 1268, 1269, 1270, 1272, 1296 ЦК України, ст.ст. 200, 206, 247, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення до Волинського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ;

Відповідач: Сереховичівська сільська рада Ковельського району Волинської області, адреса місця знаходження: вул. Центральна, 26 с. Сереховичі Ковельського району Волинської області.

Суддя Ю.О. Сухоручко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118219604
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —168/247/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Сухоручко Ю. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Сухоручко Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні