Рішення
від 09.04.2024 по справі 169/304/24
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/304/24

Провадження № 2/169/163/24

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року сел. Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю секретарясудового засідання Мисюка П.З.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі судового засідання цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Луківської селищної ради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно, зокрема, на земельну частку (пай). ОСОБА_2 за життя склала заповіт, що посвідчений Новосілківською сільською радою Турійського району Волинської області 07 березня 2001 року, відповідно до якого право на земельну частку (пай), що підтверджене сертифікатом серії ВЛ 0171546, виданим Турійською районною державною адміністрацією 21 квітня 1997 року, заповіла своїм дітям: їй, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Вказуючи, що встановлений законом шестимісячний строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, оскільки не знала про наявність заповіту на її ім`я, просила визначити їй додатковий строк три місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Суддя своєю ухвалою від 22 березня 2024 року відкрила провадження у справі та призначила підготовче засідання.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилася, однак подала адресовану суду письмову заяву про те, що вона повністю підтримує позов з підстав, викладених у позовній заяві, просила справу розглядати за її відсутності.

Представник відповідача - Луківської селищної ради Ковельського району Волинської області у підготовче засідання не з`явився, однак селищний голова ОСОБА_5 подав адресовану суду заяву, в якій вказав, що проти задоволення позовних вимог він не заперечує та просить підготовче засідання у вказаній справі проводити за відсутності представника селищної ради.

Враховуючи, що у підготовче засідання не з`явилися всі особи, які беруть участь у справі, то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до частини другої статті 247 ЦПК Українине здійснювалося.

Згідно із частинами першою та четвертоюстатті 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до частини четвертоїстатті 200 ЦПК Україниухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями206,207цьогоКодексу.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

За встановленими законом правилами здійснення права на спадкування право на спадщину виникає у день її відкриття, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина третя статті1223, частина перша статті1220, частина перша статті1270 ЦК України).

Згідно з частиною першоюстатті 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до частини першоїстатті 1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (частина третястатті 1272 ЦК України).

За змістом наведених норм матеріального права право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття і для реалізації цього права закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, а правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Україниможуть бути застосовані лише у випадку, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви та ці обставини визнані судом поважними.

Як установив суд, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно (а.с. 6).

Згідно з довідкою Луківської селищної ради Ковельського району Волинської області від 07 березня 2024 року №80 ОСОБА_2 була зареєстрована та до дня своєї смерті проживала одна в селі Комарів Турійського району Волинської області (а. с. 11).

Відповідно до заповіту, що посвідчений Новосілківською сільською радою 07 березня 2001 року, право на земельну частку (пай), що підтверджене сертифікатом серії ВЛ 0171546, виданим Турійською райдержадміністрацією 21 квітня 1997 року, ОСОБА_2 заповіла своїм дітям: позивачу ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а. с. 13).

Свідоцтвами про смерть підтверджується, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 (8, 9).

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_6 , який був чоловіком ОСОБА_2 , та яка вступила в управління та володіння спадковим майном після його смерті (а. с. 7, 12).

Інформаційними довідками зі спадкового реєстру підтверджується, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася (а .с. 24, 25).

На час смерті ОСОБА_2 позивач з нею постійно не проживала, а тому для прийняття спадщини після її смерті відповідно до вимог статей1269,1270 ЦК Україниостання у шестимісячний строк зобов`язана була подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пункті 24постанови «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому, необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Звертаючись до суду із цим позовом, позивач покликалася на те, що причиною пропуску строку для прийняття спадщини є її необізнаність про наявність заповіту на її ім`я, в зв`язку з чим з об`єктивних причин вона не подала у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини.

Аналіз наведених причин пропуску строку для прийняття спадщини та обставин справи в їх сукупності дає підстави для визнання таких причин в контексті положень частини третьої статті 1272 ЦК України поважними, оскільки вони об`єктивно унеможливили подання позивачем нотаріусу заяви про прийняття спадщини за місцем її відкриття та реалізацію нею передбаченого і гарантованого законом права на спадкування в межах встановленого шестимісячного строку для прийняття спадщини.

За таких обставин справи, відповідно до зазначених норм матеріального права, виходячи із характеру спірних правовідносин, враховуючи, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси сторін та інших осіб, суд дійшов висновку про наявність передбачених законом правових підстав для задоволення позову і визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 - тримісяці після набрання рішенням законної сили, який є достатнім для подання позивачем нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

Частиною першоюстатті 141 ЦПК Українипередбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За змістом частини першоїстатті 142 ЦПК Україниу разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Виходячи з вищенаведених положень процесуального закону та враховуючи, що відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, то судові витрати слід розподілити таким чином: повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, - 605.60 гривень; стягнути з відповідача на користь позивача 50 відсотків судового збору, сплаченого нею при поданні позову, - 605.60 гривень.

На підставі викладеного, статей1220,1223,1268,1269,1270,1272 ЦК Українита керуючись статтями141,142,200,206, 263 - 265,268,273 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Луківської селищної ради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк три місяці з дня набрання цим рішенням законної сили для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повернути з Державного бюджету України ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 605 (шістсот п`ять) гривень 60 (шістдесят) копійок, сплачений відповідно до фіскального чеку ТОВ «Нова Пей» від 18 березня 2024 року.

Стягнути з Луківської селищної ради Ковельського району Волинської області на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 605 (шістсот п`ять) гривень 60 (шістдесят) копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ім`я позивача - ОСОБА_1 , жителька: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 11 грудня 1997 року.

Найменування відповідача - Луківська селищна рада Ковельського району Волинської області, місцезнаходження: вул. Незалежності, 7, сел. Луків, Ковельський район, Волинська область, код ЄДРПОУ: 04333046.

Повне судове рішення складено 09 квітня 2024 року.

Головуючий

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118219620
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —169/304/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні