Рішення
від 05.04.2024 по справі 922/385/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" квітня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/385/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АВ метал груп" (49000, м. Дніпро, вул. Шолом-Алейхема,5, код ЄДРПОУ 36441934) до Споживчого товариства "ЖБК "Авантаж" (61058, м. Харків, вул. Культури, 20-В, код ЄДРПОУ 38493539) про стягнення 1 195 165,34грн без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 1 195 165,34 за договором поставки № АВ81 від 03.01.2018. Судові витрати зі сплати судового збору позивач просить суд покласти на відповідача.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем договору в частині здійснення своєчасної оплати за поставлений позивачем товар. В якості правових підстав, позивач посилається на норми Цивільного та Господарського кодексів України.

Ухвалою суду від 09.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду. За клопотанням позивача справу визнано малозначною та її розгляд ухвалено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами. Відповідачу визначено строк для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - 6 календарних днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі та встановлено строк 15 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі отримана відповідачем 09.02.2024, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа, наявною в матеріалах справи.

У встановлений судом строк заява з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та відзив на позов від відповідача не надходили.

Будь-яких інших заяв, клопотань або заперечень від учасників справи не надходило.

За таких обставин, справа підлягає вирішенню за наявними матеріалами відповідно до ч.9 ст.165 та ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

03.01.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю Товариства з обмеженою відповідальністю "АВ метал груп" (позивач) та Споживчим товариством "ЖБК "Авантаж" (відповідач) укладено договір поставки № АВ81 (надалі - договір), відповідно до якого в порядку та на умовах даного договору позивач зобов`язався передати у власність відповідача металопродукцію/металопрокат та електроди, а відповідач прийняти цей товар та оплатити його вартість.

Відповідно до п.1.2 договору загальна кількість, асортимент, сортамент та номенклатура товару, що поставляється за договором, зазначаються у рахунках-фактурах позивача, які є невід`ємними частинами даного договору з моменту їх оплати.

Позивач, відповідно до п.1.4 договору формує рахунки-фактури на оплату товару на підставі письмових заявок, отриманих від відповідача по факсу, в яких останній зазначає кількість, асортимент, сортамент та номенклатуру необхідного товару. Позивач формує рахунок-фактуру на оплату товару протягом 2 днів з моменту отримання заявки від відповідача.

У п.1.6 договору сторони погодили, що поставка товару здійснюється окремими партіями.

Датою поставки товару вважається дата підписання представниками сторін видаткових накладних на поставку даного товару (п.2.5 договору).

За умовами п.3.1 договору загальна суму даного договору складає загальну вартість товару, яка зазначена у всіх видаткових накладних на поставлений позивачем товар.

Відповідач зобов`язався, за умовами п.3.3 договору, здійснити оплату товару протягом 14 календарних днів з дати підписання видаткової накладної про його отримання.

Цей Договір вступає в силу з моменту його підписання уповноваженими представниками сторонами, скріплення печатками сторін та діє до 31.12.2018, а в частині взаєморозрахунків - до повного розрахунку між сторонами. У разі якщо не пізніше ніж за один місяць до закінчення строку дії даного договору жодна зі сторін не заявить про припинення договору, даний договір кожен раз вважається пролонгованим на кожний наступний календарний рік (п.7.1 договору).

В подальшому між сторонами було укладено додаткову угоду № 3 до цього договору, якою сторони продовжили строк дії договору.

На виконання умов договору поставки позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 1 195 165,34грн, що підтверджується видатковими накладними № 5055221 від 10,02.2022 на суму 595 071,97грн та № 5075257 від 22.05.2022 на суму 600 093,37грн, наявними в матеріалах справи.

Відповідач взяті на себе зобов`язання за договором не виконав, за отриманий товар з позивачем не розрахувався, у зв`язку з чим у нього перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 1 195 165,34грн, яка до теперішнього часу не сплачена.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам справи, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають зокрема з договорів. Аналогічні положення також закріплені в ст.ст.173-175 Господарського кодексу України.

Згідно із ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За приписами ст.ст.627,628 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, зміст договору складається з умов, які визначаються на розсуд та за погодженням сторін, та умов, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до вимог ст.ст.525, 526, 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами, а зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

За своєю правовою природою укладений між сторонами договір є договором поставки, за яким одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст.265 Господарського кодексу України).

До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу (ч.6 ст.265 Господарського кодексу України).

Так, відповідно до ч.1 ст.692 Цивільного кодексу України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Як вже було встановлено судом, відповідач взяв на себе зобов`язання здійснити розрахунок за поставлений товар протягом 14 календарних днів з дати підписання видаткової накладної про його отримання.

Дослідивши видаткові накладні, наявні в матеріалах справи, судом встановлено, що кінцевим терміном здійснення оплати відповідачем є 24.02.2022 за видатковою накладною № 5055221 від 10.02.2022 та 08.03.2022 за видатковою накладною № 5075257 від 22.05.2022.

Таким чином, обов`язок відповідача з оплати поставленого позивачем товару на час звернення з позовом до суду настав.

Проте, відповідач поставлений позивачем товар прийняв, однак грошові кошти у повному обсязі не сплатив та не надав суду жодних доказів, які б спростовували суму заявленого боргу.

Факт отримання відповідачем товару на загальну суму 1 195 165,34грн підтверджується копіями видаткових накладних, наявними в матеріалах справи.

Також наявність заборгованості на вказану вище суму визнається відповідачем у листі за вих. № 6 від 13.04.2023, в якому останній, посилаючись на введення воєнного стану в Україні у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, зазначив про ускладнення проведення розрахунків з контрагентами, що об`єктивно унеможливлює виконання відповідачем зобов`язань щодо оплати товару за договором. Як зазначив у даному листі відповідач, наразі його компанія займається підготовкою пропозицій щодо передачі позивачу майнових прав на нерухомість, що будується, в рахунок закриття заборгованості за укладеним договором.

Відповідно до ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

В матеріалах справи відсутні докази на підтвердження того, що відповідач в повному обсязі розрахувався за товар, поставлений позивачем у лютому 2022 року.

Факт отримання товару та наявність заборгованості відповідачем не спростований та не оспорюється.

Враховуючи фактичні обставини справи та наведені норми законодавства, відповідач визнається судом таким, що прострочив виконання зобов`язання з оплати поставленого товару на суму 1 195 165,34грн, у зв`язку з чим позовні вимоги суд вважає обґрунтованими, доведеними документально та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, керуючись ст.129 Господарського процесуального кодексу України, суд судові витрати покладає на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.4, 20, 73, 74, 75, 86, 129, 233, 236-241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Споживчого товариства "ЖБК "Авантаж" (61058, м. Харків, вул. Культури, 20-В, код ЄДРПОУ 38493539) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АВ метал груп" (49000, м. Дніпро, вул. Шолом-Алейхема,5, код ЄДРПОУ 36441934) - 1 195 165,34грн основного боргу, 17 927,48грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дане рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено "05" квітня 2024 р.

СуддяТ.А. Лавренюк

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118220279
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 195 165,34грн без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/385/24

Рішення від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні